ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

1 δις οι παχύσαρκοι! Σε ποιες χώρες είναι οι περισσότεροι

Facebook
Twitter

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 29 Φεβρουαρίου στο Lancet , ένα ιατρικό περιοδικό, δείχνει ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ταξινομήθηκαν ως παχύσαρκοι το 2022.

Οι ερευνητές στήριξαν τα ευρήματά τους στις μετρήσεις βάρους και ύψους περισσότερων από 220 εκατομμυρίων ανθρώπων από περίπου 190 χώρες.

Διαπίστωσαν ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί μεταξύ των ενηλίκων από το 1990 και τετραπλασιάστηκαν μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Η παχυσαρκία τυπικά καθορίζεται από την αναλογία βάρους (σε κιλά) προς το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα), γνωστή ως δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ). Σε αυτή τη μελέτη ένας ΔΜΣ πάνω από 30 θεωρείται παχύσαρκος.

Η παχυσαρκία θεωρείται ότι σκοτώνει περίπου 4 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο
Το μέτρο είναι ατελές (οι περισσότεροι bodybuilders, για παράδειγμα, θα ταξινομούνταν ως παχύσαρκοι λόγω του βάρους των μυών τους, παρά το γεγονός ότι έχουν πολύ λίγο σωματικό λίπος).

Αλλά είναι ένας χρήσιμος εμπειρικός κανόνας. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με ΔΜΣ άνω των 30 είναι σημαντικά πιο πιθανό να υποφέρουν από παθήσεις όπως ο διαβήτης από εκείνους με ΔΜΣ 23.

Ο υψηλότερος ΔΜΣ είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για περισσότερους από δώδεκα τύπους καρκίνου.

Εισόδημα και παχυσαρκία
Η ανάλυση διαπιστώνει υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος από ό,τι σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος.

Περισσότερο από το 60% των ενηλίκων στην Πολυνησία και τη Μικρονησία ζούσαν με παχυσαρκία το 2022—το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο. Αυτό είναι πιθανό να είναι αποτέλεσμα της αλλαγής δίαιτας και μιας κουλτούρας που δίνει αξία στο μέγεθος.

Η Τόνγκα είχε το υψηλότερο ποσοστό για τις γυναίκες (81% θεωρήθηκαν παχύσαρκες).

Η Αμερικανική Σαμόα είχε το υψηλότερο στους άνδρες (70%). Οι χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, που ιστορικά συνδέονται με τον υποσιτισμό, παλεύουν τώρα επίσης με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι χώρες με τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα

Η Τουρκία ήταν η πρωτεύουσα της παχυσαρκίας της Ευρώπης για τις γυναίκες, με ποσοστό 43%.

Για τους άνδρες ήταν η Ρουμανία, στο 38%. Οι Γαλλίδες και οι άνδρες ήταν οι πιο λεπτοί στην περιοχή—μόνο το 10% θεωρούνταν παχύσαρκοι.

Τα ποσοστά ήταν τέσσερις φορές υψηλότερα στην Αμερική, όπου το 44% των γυναικών και το 42% των ανδρών είχαν ΔΜΣ πάνω από 30.

Τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας υπερβαίνουν πλέον σημαντικά το ποσοστό των ενηλίκων που είναι λιποβαρείς (ΔΜΣ κάτω του 18,5). Ο αριθμός αυξάνεται και για παιδιά και εφήβους.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παχύσαρκα παιδιά υπερτερούσαν των λιποβαρών στα δύο τρίτα των χωρών που μελετήθηκαν. Στις πλούσιες χώρες η παιδική παχυσαρκία συγκεντρώνεται σε φτωχές οικογένειες.

Αλλά στις φτωχές χώρες είναι ένα πρόβλημα της μεσαίας τάξης—έτσι καθώς αυξάνεται το μέσο εισόδημα, περισσότερα παιδιά μετακινούνται στην κατηγορία των υπέρβαρων. Πολλές φτωχές χώρες αντιμετωπίζουν τώρα μια «διπλή επιδημία» υποσιτισμού και παχυσαρκίας.

Το ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι παλεύουν με το βάρος τους δείχνει ότι η παχυσαρκία δεν είναι θέμα διατροφικής θέλησης. Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί για να επιβιώνει από τους χειμώνες και τους λιμούς: είναι σχεδιασμένο να προσκολλάται στο σωματικό βάρος και θα αντιστέκεται στις προσπάθειες να το χάσει, όπως αναφέρει ο Economist.

Η υπεραφθονία φθηνών, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων έχει επίσης προκαλέσει την υπερκατανάλωση τροφής, καθώς ο τρόπος ζωής έχει γίνει πιο καθιστικός. Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους έχουν αρχίσει να φτάνουν, αλλά παραμένουν απαγορευτικά ακριβά για τους περισσότερους.

Με τον καιρό μπορεί να αρχίσουν να βοηθούν τις χώρες να ξεπεράσουν τα προβλήματα παχυσαρκίας τους. Αλλά η αντιστροφή αυτών των τάσεων θα απαιτήσει να αποτρέψετε εξαρχής περισσότερα παιδιά και ενήλικες από το να παχαίνουν. Αυτό θα χρειαστεί παρέμβαση από τις κυβερνήσεις—την οποία τόσο οι πολιτικοί όσο και οι ψηφοφόροι θα δυσκολευτούν να καταπιούν.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top