Υποκλοπές: Στενεύει ο κλοιός, εντός και εκτός Ελλάδος, για την Κυβέρνηση

Facebook
Twitter
Μέσα από tweet του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινουβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης, γνωστοποίησε πως η Ευρωομάδα της Αριστεράς The Left και οι Ευρωσοσιαλιστές ζήτησαν να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το σκάνδαλο των υποκλοπών. 

Συγκεκριμένα, ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρει:

«Η Ευρωομάδα της Αριστεράς @Left_EU κι οι Ευρωσοσιαλιστές ζητούμε να συζητηθεί το σκάνδαλο των #υποκλοπων στην Ολομέλεια του @Europarl_EN. @GreensEFA κ @RenewEurope αναμένω ότι θα το στηρίξουν. Το Ευρωκοινοβούλιο θα υπερασπιστεί το κράτος δικαίου κ την αλήθεια. Όχι στην συγκάλυψη!». 

«Πόσο ακόμη θα σιωπά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παράνομη υποκλοπή του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ελληνική κυβέρνηση;», διερωτάται η Πολιτική Ομάδα του Ε.Κ. Σοσιαλιστών & Δημοκρατών.

«Περιμέναμε», προσθέτει σε σχετική ανάρτηση στο Twitter, «μια ταχεία και έντονη αντίδραση από την πρόεδρο Μέτσολα για την υπεράσπιση των θεσμών και των δημοκρατικών αρχών μας. Θα απαιτήσουμε συζήτηση στην Ολομέλεια», καταλήγει η εν λόγω ανάρτηση, η οποία συνοδεύει την επιστολή της Ομάδας προς την πρόεδρο του Σώματος.

Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών:

  • Επισημαίνουν ότι η πρόεδρος της Ευρωβουλής πρέπει να απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση να κάνει διεξοδική έρευνα για το γεγονός της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από το κακόβουλο λογισμικό Predator και να ενημερώσει για τους λόγους για τους οποίους δόθηκε η εντολή παρακολούθησηw
  • Θυμίζουν ότι οι ευρωβουλευτές, για να μπορούν να ασκούν αμερόληπτα και χωρίς πιέσεις τα καθήκοντά τους απολαμβάνουν ασυλία από τέτοιους είδους πρακτικές και
  • Την καλούν να ζητήσει να μάθει γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν σεβάστηκε την ασυλία του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως αυτή προκύπτει από τα δικαιώματα που απορρέουν από τη θέση του ως ευρωβουλευτή.

Να σημειωθεί ότι συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει ήδη ζητήσει η Ευρωομάδα της Αριστεράς. Επίσης, με επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει να ενημερωθεί για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

KATAΘΕΣΗ ΚΟΥΚΑΚΗ

Την πόρτα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου πέρασε χθες Τρίτη ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, δίνοντας τετράωρη κατάθεση, στο πλαίσιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των υποκλοπών.

Ηδη κατέθεσε και ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου με αφορμή ένα tweet  πριν από λίγες ημέρες, στο οποίο ανέφερε ότι το 2018, γινόταν παρακολούθηση του τηλεφώνου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητοτσάκη, ενώ ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από άγνωστο ιδιώτη και όχι κρατική υπηρεσία.

Η ιστορία της παρακολούθησης

Στα τέλη Δεκεμβρίου δημοσιοποιήθηκαν εκθέσεις της εταιρείας Μeta (ιδιοκτήτρια του Facebook, του WhatsApp κ.ά.) και του εργαστηρίου Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο, σύμφωνα με τις οποίες στην Ελλάδα είχε βρεθεί να λειτουργεί το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων Predator. Λίγο μετά τη δημοσιοποίησή τους από την ιστοσελίδα inside story, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε δημόσια ότι ο ίδιος είχε γίνει στόχος τηλεφωνικών υποκλοπών με τη χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Ο δημοσιογράφος είχε όμως ήδη από το καλοκαίρι του 2020, πριν δηλαδή παγιδευτεί με το Predator, βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Οι σχετικές διατάξεις και βουλεύματα μάλιστα δυνάμει των οποίων η ΕΥΠ είχε προχωρήσει σε άρση απορρήτου στο κινητό του τηλέφωνο δημοσιοποιήθηκαν τον περασμένο Απρίλιο (από τους Reporters United).

Η άρση απορρήτου στο τηλέφωνό του διεκόπη την 12η Αυγούστου 2020, την ημέρα ακριβώς που ο δημοσιογράφος μετέβη στην ΑΔΑΕ προκειμένου να καταγγείλει ότι το τηλέφωνό του βρισκόταν υπό παρακολούθηση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ
pavlopoulos 873x432.jpg
Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζει με τον πιο ρητό και κατηγορηματικό τρόπο πως την πολιτική ευθύνη για την υπόθεση έχει ο πρωθυπουργός.

 

Απανωτά χτυπήματα δέχεται η κυβέρνηση που συνταράσσεται από τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας που επέρριψε ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας παράλληλα πως «δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους».

Μιλώντας στο Κομμένο της Άρτας, κατά την Τελετή Μνήμης των 317 Μαρτύρων Ηρώων του Κομμένου, θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κατά την εγκληματική επιδρομή της 16ης Αυγούστου 1943, ο Προκόπης Παυλόπουλος μίλησε για την υπόθεση που έχει κλονίσει την κυβέρνηση, κάνοντας αναφορά στη «διαχρονική αξία της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και στο στοιχειώδες χρέος μας να την υπερασπιζόμαστε, όλοι ανεξαιρέτως, εμπράκτως και αδιαλείπτως. Διότι το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι η Αντιπροσωπευτική Δημοκρατία και οι Θεσμοί της είναι ”εύθραυστα” αγαθά και απαιτείται διαρκής εγρήγορση για την αποτελεσματική θωράκισή τους».

Ο Πρ. Παυλόπουλος επικαλούμενος τις διατάξεις του άρθρου 19 του Συντάγματος δικαιώματος του απορρήτου των επικοινωνιών εις βάρος πολιτών αλλ’ ακόμη και θεσμικών παραγόντων της πολιτικής και πολιτειακής μας ζωής, αισθάνεται την υποχρέωση να επισημάνει πως «η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική. Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους», δείχνοντας τον πρωθυπουργό.

Και δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό αλλά συμπλήρωσε πως «οι πολιτικοί ‘ταγοί’ για να δικαιώσουν την προαναφερόμενη δημοκρατική τους νομιμοποίηση δεν μπορεί ν’ αρκούνται στην απλή διαχείριση της εξουσίας κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, αλλά οφείλουν ν’ αναδεικνύονται, με θάρρος και συνέπεια και δίχως υπολογισμό του λεγόμενου ‘πολιτικού κόστους’, ασυμβίβαστοι υπερασπιστές της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και των Θεσμών της».

Ο Αδωνις

adonis 696x464 1

Ενδεικτικό για το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών είναι ότι εκτός από τους επίσημους εκπροσώπους του πρωθυπουργού (Γιάννης Οικονόμου, γραφείο Τύπου Ν.Δ., υπουργός Επικρατείας) δεν μιλάει σχεδόν κανείς από τα προβεβλημένα στελέχη της. Και όταν το αποτολμούν, επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την προσωπική δυσχερή θέση του κ. Μητσοτάκη.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος, σύμφωνα με το «Βήμα», είναι «ένα από τα ελάχιστα, αν όχι το μοναδικό κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος που έχει παρέμβει δημοσίως και υποστηρικτικά», αλλά με τις δηλώσεις του στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» εξέθεσε πλήρως τον πρωθυπουργό. Ακολουθώντας τη γραμμή του Μαξίμου, η οποία αναζητά σανίδα σωτηρίας διεκδικώντας τον ρόλο του επίσημου εκπροσώπου των ΗΠΑ στο εσωτερικό της Ε.Ε., θεώρησε καλό να υποδείξει τη Ρωσία και την Τουρκία ως υπεύθυνες για το σκάνδαλο. Μετά τις εύλογες καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να αναδιπλωθεί, με το πρόσχημα ότι αναφερόταν στο γεγονός ότι οι χώρες αυτές θα ευνοούνταν από την πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα. Ομως στις δηλώσεις του υποστήριζε καθαρά ότι «ίσως πίσω από όλα αυτά να κρύβεται η Τουρκία» («Turkey, too, he said, “could be” behind it all»).

Αλλά τι είναι «όλα αυτά», τα οποία ενδεχομένως προκάλεσε η Τουρκία; Επισήμως η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπήρξε ένα και μόνο ολίσθημα της ΕΥΠ, μία και μόνο μία «απολύτως νόμιμη επισύνδεση», η οποία απλώς δεν ήταν «πολιτικά ανεκτή». Πώς θα μπορούσε να «κρύβεται η Τουρκία» πίσω από τη «νόμιμη επισύνδεση» του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Ο κ. αντιπρόεδρος της Ν.Δ., άθελά του, γελοιοποιεί την αρχική προσπάθεια του προέδρου του να περιορίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών σε μια «αστοχία» του διοικητή της ΕΥΠ. Με τις δηλώσεις του παραδέχεται ότι οι υποκλοπές είναι κάτι πολύ ευρύτερο. Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Αθανασίου, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά, ο οποίος δεν δίστασε να υποστηρίξει την ανάγκη να παρακολουθούνται οι βουλευτές «που έχουν διαφορετικό θρησκευτικό προσανατολισμό».

Στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου βρέθηκε βέβαια το αν πρέπει να προστατεύονται τα πολιτικά στελέχη από την ΕΥΠ, με τον κ. Βενιζέλο να διασταυρώνει το επιστημονικό και πολιτικό του ξίφος με τον κ. Γεραπετρίτη. Το κεντρικό επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς είναι εξαιρετικά αδύναμο. Αποκλείει κάθε συζήτηση για ειδική προστασία των πολιτικών στελεχών και των κομμάτων και καταλογίζει στον επικεφαλής της ΕΥΠ μόνο «ότι δεν είχε ενημερώσει ως όφειλε για την εκκίνηση της διαδικασίας τον πρωθυπουργό», ο οποίος θα αξιολογούσε «αν για ένα αιρετό, προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο εκείνο το διάστημα υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία» (Γ. Οικονόμου, ΕΡΤ 1, 9.8.2022).

Μ’ άλλα λόγια, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός (ο οποίος βέβαια είναι και αρχηγός ενός πολιτικού κόμματος) είναι ο μόνος αρμόδιος να κρίνει, χωρίς κανέναν έλεγχο, αν πρέπει να παρακολουθούνται οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Αυτή είναι η συνέπεια της υπαγωγής της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο, καθώς και η κατάργηση το 2021 της δυνατότητας των πολιτών να πληροφορούνται τα της παρακολούθησής τους, μόλις λήξει χωρίς «ευρήματα» η περίοδος της «νόμιμης επισύνδεσης».

Αστοχη, επίσης, είναι και η απόπειρα της κυβέρνησης να κρυφτεί πίσω από το επιχείρημα ότι το βασικό νομοθέτημα για την ΕΥΠ ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ (ν. 2225/1994), με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να υπογράφει κι αυτός ως υπουργός Τύπου και ΜΜΕ της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι γεγονός ότι στο αρχικό νομοθέτημα δεν υπήρχε εξαίρεση για πολιτικά πρόσωπα. Αλλά τα κόμματα ενημερώνονταν, όπως πρόβλεπε το άρθρο 5.4β: «Η σχετική αλληλογραφία είναι απόρρητη και τηρείται σε ειδικό εμπιστευτικό αρχείο, στο οποίο έχει πρόσβαση μόνο ο πρόεδρος της Βουλής ή πρόσωπο εξουσιοδοτημένο από αυτόν. Ο πρόεδρος της Βουλής ενημερώνει τους αρχηγούς των κομμάτων».

Και βέβαια υπήρχε από τότε η πρόβλεψη ενημέρωσης εκ των υστέρων του παρακολουθούμενου που κατάργησε πέρυσι ο κ. Μητσοτάκης: «Μετά τη λήξη του μέτρου της άρσης και υπό την αναγκαία προϋπόθεση ότι δεν διακινδυνεύεται ο σκοπός για τον οποίο διατάχθηκε, μπορεί η Επιτροπή (σ.σ. Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, που εξελίχθηκε το 2003 σε ΑΔΑΕ) να αποφασίζει τη γνωστοποίηση της επιβολής του στους θιγόμενους» (άρθρο 5.9).

Το πιο σημαντικό είναι ότι κατά τη συζήτηση του νόμου αυτού είχε προβλεφθεί με μεγάλη ακρίβεια το σημερινό πολιτικό σκάνδαλο. Σε μια προφητική του αγόρευση, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είχε επιμείνει στην ανάγκη να ενημερώνονται οι αρχηγοί των κομμάτων, περιγράφοντας την περίπτωση… Ανδρουλάκη: «Δηλαδή έχουμε εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους της ΕΥΠ, στον οποιονδήποτε εισαγγελέα και δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους αρχηγούς των κομμάτων; Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Αυτοί μπορούν να λένε “αποφασίζουμε και διατάζουμε” να παρακολουθήσουμε κάποιο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι ύποπτο για την εθνική ασφάλεια. Αυτό μπορεί να το πει ο οποιοσδήποτε της ΕΥΠ και να συμπαρασύρει και τον εισαγγελέα. Και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αν είναι στην αντιπολίτευση δεν έχει δικαίωμα να ξέρει γι’ αυτό το ζήτημα;» («Πρακτικά Βουλής», 29.6.1994).

Διαφωνούσε

Ενδιαφέρον έχει και το ότι παρά το γεγονός ότι κυβέρνηση ήταν το ΠΑΣΟΚ, εκείνος που διαφωνούσε για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ ήταν η Ν.Δ. Ο εισηγητής της Βασίλης Μαγγίνας δήλωσε αρχικά ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, επειδή με τις ρυθμίσεις του «παρακωλύεται σοβαρά και επικίνδυνα το έργο των υπηρεσιών αυτών» (23.6.1994). Ο Βύρων Πολύδωρας κατήγγειλε το νομοσχέδιο ότι πάσχει από «δημοκρατικό φετιχισμό, που συνήθως κατάγεται από την αριστερή λογική» (28.6.1994), ενώ ο Δημήτρης Σιούφας πρόσθεσε ότι σε καμιά «μυστική υπηρεσία σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και εκεί που υπάρχει πραγματική δημοκρατία, δεν χρησιμοποιούν αυτές τις διαδικασίες» και «στην προσπάθειά μας να εμφανιστούμε δημοκρατικότεροι των δημοκρατών, θέτουμε σε κίνδυνο ζητήματα υψίστης εθνικής ασφαλείας της χώρας». Και ο Β. Πολύδωρας κατέληξε: «Η ΕΥΠ [πλέον] έχει δεμένα χέρια και πόδια. Από σήμερα δεν υπάρχει ΕΥΠ» (29.6.1994).

Και κάτι τελευταίο. Επειδή ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται τις διακοπές του για να καθυστερήσει την ενημέρωση της Βουλής, θυμίζω ότι ο νόμος του 1994 φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας ως εξής: «Μύκονος, 18 Ιουλίου 1994, Κωνσταντίνος Καραμανλής».

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή