ΠΟΛΙΤΙΚΗ

12 Ιουνίου 1992: Μια φωτογραφία – Μια ιστορία…

Καταγραφή 11
Άρθρο του Βασίλη Μπεκίρη,
τέως Υφυπουργού

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Παιδείας πολλάκις εκπροσώπησα την χώρα μας στις συνόδους των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις συνόδους αυτές ήταν υποχρεωτική και χρήσιμη η παρουσία Έλληνος Υπουργού, διότι εκεί συζητούντο πολλά θέματα και πολλές φορές ήταν αναγκαία η παρέμβασή μας τοσούτον μάλλον καθόσον ως Ευρωπαϊκή χώρα έπρεπε να παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις.

Βέβαια δεν μπορούσε ακόμη να γίνει λόγος για μία ενιαία πολιτική στον χώρο της εκπαίδευσης, διότι κάθε χώρα έχει τις δικές της εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες αλλά πολλές φορές συνεζητείτο η ανάγκη εξευρέσεως ενός ενιαίου εκπαιδευ­τικού συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να εφαρμοσθεί υπό τον όρο ότι θα υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις στη γλώσσα, στην ιστορία και άλλες ιδιαιτερό­τητες.

Πάντως στα θέματα των ημερησίων διατάξεων ήταν πάντοτε ενδιαφέροντα θέματα, τα οποία συζητούσαμε προτού φθάσουμε στη σύνοδο με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο, καθώς και με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.Την παραμονή δε κάθε συνόδου είχαμε ειδική σύσκεψη με τους κατά τόπους πρεσβευτές και τους εκπροσώπους μας στην ΕΟΚ.

Επιβάλλεται να τονιστεί πως σε τέτοιες εκπροσωπήσεις χρειαζόταν ιδιαίτερη προσοχή και μεγάλη προπαρασκευή, διότι είναι μεγάλη η ευθύνη του κάθε εκπροσώπου, όταν μιλάει σε μια τέτοια σύσκεψη, όπου εκπροσωπεί τη χώρα του.

Το επικίνδυνο σε τέτοιες περιπτώσεις ήταν, όταν δημιουργείται κάποιο επεισόδιο, όπως συνέβη κάποτε στις Βρυξέλλες σε κάποια σύνοδο των Υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο Υπουργός Παι­δείας της Μεγάλης Βρετανίας επετέθη εναντίον των Ελλήνων εκπαιδευτι­κών, που είχαν αποσπασθεί στο Ευρωπαϊκό Σχολείο των Βρυξελλών. Τότε έκρινα αναγκαίο να πάρω τον λόγο, να υπερασπισθώ τους Έλληνες εκπαι­δευτικούς και να εξαναγκάσω τον Άγγλο ομόλογό μου να ζητήσει συγνώμη.

Πρέπει, επίσης, να σημειώσω ότι σε όλες τις συνόδους έκανα σημαντικές παρεμβάσεις, διότι υπήρχε πάντοτε καλή προπαρασκευή των θεμάτων της ημερησίας διάταξης. Σε αυτό είχε συντελέσει σημαντικά και ο σύμβουλός μου στο Υπουργείο Παιδείας αλλά και παλιός και εκλεκτός μου φίλος, δικη­γόρος Αθηνών, Τάκης Δουφεξής.

Θα ήταν όμως παράλειψη μεγάλη, εάν δεν ανέφερα, ότι σε όλες τις συνόδους μετείχε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επίτροπος της Ε.Ε. κα Βάσω Παπανδρέου ως καθ’ ύλην αρμόδια.

Τέλος, πρέπει να τονίσω ότι η καλύτερη και περισσότερο εντυπωσιακή ήταν η Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας που έγινε τον Ιούνιο του 1992 στο εξωτικό νησί της Μαδέρα.

Εκείνη την περίοδο την προεδρία στην Ε.Ε. την είχε η Πορτογαλία και το νησί της Μαδέρα ανήκει στην Πορτογαλική Δημοκρατία. Πήγα μαζί με τη σύζυγό μου Δήμητρα και τον σύμβουλό μου Τάκη Δουφεξή. Στη σύνοδο της Μαδέρα συζητήθηκαν πολύ σοβαρά θέματα, τα οποία είχαν σχέση με τη νεολαία και τον αθλητισμό.

 

Λεζάντα φωτογραφίας:

Μαδέρα 1992. Σύνοδος των Υπουργών Παιδείας της ΕΟΚ. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο μαγευτικό νησί της Μαδέρας που ανήκει στην Πορτογαλία (Προεδρία Πρωτομαγιάς). Εν μέσω των Υπουργών Παιδείας της ΕΟΚ διακρίνεται η τότε επίτροπος της Ελλάδας κα Βάσω Παπανδρέου. Στο άκρο δεξιά διακρίνεται ο εκπρόσωπος της Ελλάδος Υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Μπεκίρης.        

 

 

You may also like

Comments are closed.