ΠΟΛΙΤΕΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επισπεύδεται η καταβολή των αυξήσεων στις συντάξεις – Δηλώσεις Χατζηδάκη στον ΣΚΑΙ

36b7bd
Προσπάθεια να καταβληθούν νωρίτερα οι αυξήσεις 7% στις συντάξεις καταβάλλουν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σήμερα (26.10.2022) στον ΣΚΑΪ 100,3 πως από το τέλος Ιανουαρίου θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις και θα δίνονται μαζί με τις συντάξεις Φεβρουάριου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι το ύψος των συντάξεων θα προσδιοριστεί από το ύψος της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του τιμαρίθμου, και αυτό θα αποτυπωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.

Επισήμανε πως αν υπάρξει απόκλιση είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, θα έχει αντανάκλαση στις τσέπες των συνταξιούχων μετά την οριστικοποίηση των στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ του χρόνου το Φθινόπωρο.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, επιβεβαίωσε ήδη πως το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να δοθούν νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου. Παράλληλα τόνισε πως οι αυξήσεις θα είναι πάνω από 7%, καθώς εκτιμάται ως πιθανό να αυξηθεί το επίπεδο του ετήσιου πληθωρισμού όπως και της ανάπτυξης.

Το επόμενο διάστημα μάλιστα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να υπολογίσει τις αυξήσεις με βάση τα προσωρινά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα προς τα τέλη του έτους ως προς την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό της αύξησης προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο που προσθέτει τον τιμάριθμό και την αύξηση του ΑΕΠ, διαιρώντας το σύνολο δια δύο. Προς το παρόν, το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ανάπτυξη 5,3% και πληθωρισμό 8,8%. Δεδομένης της εξίσωσης για τις αυξήσεις που δεν θα αλλάξει, προκύπτει αύξηση 7%.

Στην περίπτωση που οι αυξήσεις είναι υψηλότερες από 7%, το επιπλέον ποσό θα δοθεί αναδρομικά το επόμενο διάστημα. Σε όσο μεγαλύτερο ύψος «κλειδώσουν» οι αυξήσεις του 2023 , τόσο περισσότεροι θα είναι οι αποδέκτες γιατί ο λογιστικός συμψηφισμός θα φέρει σημαντικότερη απομείωση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Υπενθυμίζεται πως το βασικό σενάριο τους προηγούμενους μήνες προέβλεπε ότι οι αυξήσεις θα πληρωθούν το πρώτο 3μηνο του 2023, αφού πρώτα οριστικοποιηθεί εντός Μαρτίου το μέγεθος της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ για το 2022.

Η ανάλυση του ΕΦΚΑ που ολοκληρώθηκε έδειξε ότι από τα 2,4 εκατ. των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν πάρουν αυξήσεις ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων όσον αφορά στις πηγές ενίσχυσής τους:

1. Αύξηση έως 7,5% θα πάρουν 1,7 εκατ. συνταξιούχοι. Το 80%-85% θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7%-7,5% ενώ ένα 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ δε θα είναι μικρότερη από 6,5% αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς. Ένας επιπλέον «κόφτης» που θα τεθεί θα είναι το πλαφόν των 4.608 ευρώ (μεικτά). Δηλαδή όσοι δικαιούχοι κύριων συντάξεων αγγίζουν το ανώτατο όριο δε θα λάβουν αυξήσεις ή θα λάβουν μικρότερες ούτως ώστε να μην γίνει υπέρβαση του ορίου.

2. Όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 841.717 συνταξιούχοι θα. Το κέρδος ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ το χρόνο. Σημειώνουμε ότι από το πλήθος των κερδισμένων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι 525.456 είναι συνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

3. Μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ θα λάβουν 265.367 συνταξιούχοι.

4. Την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από το νόμο Βρούτση θα λάβουν τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου 222.570 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.

5. Οι «χαμένοι» των ενισχύσεων είναι 140.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δε θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.

Η «χρυσή» κατηγορία των συνταξιούχων, που θα ενισχυθεί διπλά η και τριπλά είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν παράλληλα με την αύξηση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης , την καταβολή της τέταρτης δόσης που απορρέει από το νόμο Βρούτση αλλά και όοοι λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Δεκέμβριο.

Διπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5 % και αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) θα δουν 244.124 συνταξιούχοι.

Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5 %, αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 72.137 συνταξιούχοι.

You may also like

Comments are closed.

Stournaras epitimos 2 ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Γιάννης Στουρνάρας από Πάτρα: Η κλιματική αλλαγή έχει και μακροοικονομικές επιπτώσεις

Σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις έχουν τόσο η κλιματική αλλαγή όσο και η πράσινη μετάβαση δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννης ...