ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δυτική Ελλάδα: Οι δήμαρχοι απειλούν με… λουκέτο λόγω υπερχρέωσης και έλλειψης προσωπικού

ped
Αίτημα για σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης από την ΚΕΔΕ με την διαδικασία του κατεπείγοντος, αποφάσισε να εκφράσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας και ο Πρόεδρός της Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος.

Αποφασισμένη είναι να προτείνει ακόμα και το κλείσιμο των Δήμων αν δεν ικανοποιηθούν τα εντονότατα προβλήματα .
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, σε κλίμα ιδιαίτερης ανησυχίας και έντονου προβληματισμού, λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη και σε κάποιες περιπτώσεις αδύνατη την λειτουργία των Δήμων, συνεδρίασε την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023 το ΔΣ της ΠΕΔ.ΔΕ.
Τα ζητήματα περιγράφονται ως εξής:
– Η αδυναμία ανταπόκρισης των Δήμων στο ενεργειακό κόστος, όπως αυτό έχει πλέον διαμορφωθεί.
– Η μη διαβεβαίωση μας σύμφωνα με τις εξελίξεις που υπάρχουν σε ότι αφορά στις ΥΔΟΜ. για το ποιόν θα βαρύνει και το ποιος θα καλύψει το κόστος τής λειτουργίας τους.
– Η επιβολή σύμφωνα με τον νόμο του τέλους ταφής των αποβλήτων και η πρόβλεψη του στους προϋπολογισμούς των Δήμων.
– Η ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση των Δήμων με πρόσθετους πόρους, ύψους κατ’ ελάχιστον 2.000.000 ανά Δήμο, λόγω έλλειψης Μηχανικών και στελεχών συναφών ειδικοτήτων. Το προσωπικό αυτό είναι άκρως απαραίτητο, προκειμένου να εκπονηθούν μελέτες με βάση το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα ενόψει του ΕΣΠΑ του νέου προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κάθε άλλου χρηματοδοτικού προγράμματος. Με τις παρούσες συνθήκες οι μικροί Δήμοι δηλώνουν παντελή αδυναμία ανταπόκρισης με ότι σημαίνει αυτό.
– Η αντίστοιχη Δεινή θέση που έχουν περιπέσει και οι ΔΕΥΑ που κατ’ ουσία αποτελούν χρεοκοπημένους φορείς, αφού αδυνατούν να πληρώσουν το ενεργειακό τους κόστος και τις οφειλές τους στην ΔΕΗ. Με αυτές τις συνθήκες αδυνατούν να λειτουργήσουν.
– Σε όλα τα ανωτέρω έρχεται να προστεθεί και η διαπιστευμένη από όλους αδυναμία αναμόρφωσης των προϋπολογισμών των Δήμων στο επόμενο διάστημα λόγω έλλειψης πόρων.Το ΔΣ θεωρώντας ότι τα παραπάνω προβλήματα και πολλά άλλα είναι κοινά και απειλούν την λειτουργία όλων των Δήμων της Χώρας, ζηά από την ΚΕΔΕ την άμεση σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου «από κοινού να διερευνήσουμε λύσεις και να καθορίσουμε το περαιτέρω διεκδικητικό μας πλαίσιο».
«Σε κάθε περίπτωση εμείς οι Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας δηλώνουμε διατεθειμένοι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και δεν εξευρεθούν λύσεις να κορυφώσουμε τις κινητοποιήσεις μας ακόμα και με το κλείσιμο των Δήμων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

You may also like

Comments are closed.