ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

14ο Συνέδριο ΝΔ: Ξεκινά την Παρασκευή με ομιλία Μητσοτάκη

Facebook
Twitter

Καμπή στις πολιτικές εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος που σε μεγάλο βαθμό θα καθορίσουν αφενός τον χρόνο κατά τον οποίο θα στηθούν οι επόμενες κάλπες και αφετέρου τον νικητή της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης, φιλοδοξεί η κυβερνητική ηγεσία να διαδραματίσει το 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο θα έχει ως κεντρικό σύνθημα τη φράση «δίπλα σε κάθε πολίτη» ξεκινούν την Παρασκευή με ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος σχεδιάζει να θέσει εμφαντικά τα «διακυβεύματα της διακυβέρνησης» που αναδεικνύονται στην αρξάμενη προεκλογική περίοδο και να παρουσιάσει την «προοδευτική ταυτότητα», την οποία, όπως επιμένουν από το επιτελείο του, χαρακτηρίζει την κυβερνητική παράταξη.

Παρόλο που εκκρεμεί η ανακοίνωση του εθνικού σχεδίου για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις δυσθεώρητες ανατιμήσεις στο κόστος της ενέργειας που έχουν εντείνει τις προϋπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις, συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν ότι το Συνέδριο της ΝΔ δεν αποτελεί το κατάλληλο βήμα για να γίνουν εξαγγελίες.

Οι ομιλίες και το πρόγραμμα
Όπως συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια, οι εργασίες και αυτού του «γαλάζιου» Συνεδρίου θα λάβουν χώρα στο Metropolitan Expo, τον εκθεσιακό χώρο που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ, πριν την ομιλία του Πρωθυπουργού, θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα απευθύνουν εκπρόσωποι κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα, τη δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν οι τοποθετήσεις των συνέδρων σε έξι θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι:
*«Ασφάλεια για όλους»,

*«Προστασία του Περιβάλλοντος και αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»,
*«Καθημερινότητα: Κράτος φιλικό για τους πολίτες & Δίκαιη ανάπτυξη»,
*«Ενδυνάμωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας»,
*«Νέα Δημοκρατία: Τολμά να εξελίσσεται μένοντας σταθερή στις αξίες της», και
*«Πολιτικές για τους νέους».

Κατά τη διάρκεια της θεματικής «Πολιτικές για τους νέους» οι νεότεροι βουλευτές του κόμματος θα παρουσιάσουν μια δέσμη προτάσεων που αφορούν τη νέα γενιά.

Επιπλέον, το Σάββατο 7 Μαΐου θα λάβει χώρα η παρουσίαση του project για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του κόμματος.

Την Κυριακή 8 Μαΐου θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του τ. Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και του πρώην Προέδρου του κόμματος και πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και Προέδρου της ΟΝΝΕΔ Παύλου Μαρινάκη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Πριν τη λήξη των εργασιών, θα απευθύνει ομιλία προς το σώμα των συνέδρων ο Πρόεδρος του κόμματος και Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περίπτερα ευαισθητοποίησης
Καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου θα υπάρχουν περίπτερα του Be my Hero με στόχο την εγγραφή εθελοντών για δωρεά μυελού των οστών, των συλλόγων «ΣΥΝΕΧΙΖΩ» και «ΗΠΑΡΧΩ» για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση για τη δωρεά οργάνων, καθώς και ένα περίπτερο για την πρόληψη κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Ως προς το οργανωτικό σκέλος του Συνεδρίου, οι εγγραφές των συνέδρων θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή από τις 15:00 – 18:30, η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Πολιτική Επιτροπή του κόμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο από τις 14:00- 18:00 και η ψηφοφορία για την ανάδειξη των μελών της Πολιτικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή από τη 13:00 έως τις 16:00.

«Διαφορετικό Συνέδριο»
Με βάση τα όσα μεταφέρουν στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου, το Συνέδριο της ΝΔ «θα είναι εντελώς διαφορετικό τόσο από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ που έγινε πρόσφατα όσο και από το ανάλογο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί σε τρεις βδομάδες και έρχεται ως συνέχεια της ψηφοφορίας που θα προηγηθεί για να επιλέξουν νέο όνομα στις 8 Μαΐου».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έκαναν Συνέδριο μόνον και μόνον για να ξεκαθαρίσουν τα εσωτερικά τους ζητήματα, ενώ στο ΠΑΣΟΚ εκείνο που φαίνεται να προέχει είναι το ταυτοτικό τους ζήτημα που τους εμποδίζει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν».

Η ΝΔ, αντιθέτως, θα διεξάγει «Συνέδριο συσπείρωσης» γύρω από τον στόχο «να βρεθεί σε τροχιά αυτοδυναμίας» στις επόμενες εκλογές -είτε αυτές γίνουν το προσεχές φθινόπωρο, όπως προβλέπουν ορισμένοι, είτε στο τέλος της επόμενης άνοιξης, όπως επιμένουν πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου- ευελπιστώντας έτσι να καταφέρει «να σχηματίσει βιώσιμη κυβέρνηση πλειοψηφίας» στις νέες κάλπες που θα στηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Με σύνθημα για αυτοδυναμία
Κατά πληροφορίες, μάλιστα, ένα από τα συνθήματα που θα δεσπόζουν στους χώρους του Metropolitan Expo, όπου θα διεξαχθούν οι γαλάζιες συνεδριακές διαδικασίες, θα είναι και το «Αυτοδύναμη Ελλάδα». Πρόκειται για ένα σύνθημα που είχε λανσάρει παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και από κάποιους επικρίθηκε ως «αντιγραφή» ενώ άλλοι μίλησαν για «ένα ακόμη βίωμα προς την… πασοκοποίηση της ΝΔ».
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, απορρίπτουν και τις δύο εκδοχές, λέγοντας ότι «είναι ένα σύνθημα, όχι το κεντρικό του Συνεδρίου, που αποτυπώνει τον στόχο της ΝΔ για κυβερνητική σταθερότητα σε μια εποχή μεγάλης αστάθειας και αβεβαιοτήτων».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι στο Συνέδριο, τόσο μέσα από τις ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη και στη λήξη των εργασιών, όσο και από τις παρεμβάσεις που θα κάνουν υπουργοί, ακαδημαϊκοί που είναι προσκεκλημένοι καθώς και κομματικά στελέχη, θα γίνει απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησης. Ενώ θα αναδειχθούν τα προτάγματα της επόμενης περιόδου με έμφαση στην ανάγκη να μην ανακοπεί η μεταρρυθμιστική ορμή που εκδηλώθηκε τους τελευταίους 34 μήνες, παρά τις απανωτές και πολυποίκιλες κρίσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η χώρα.

«Ταυτότητα προοδευτικού κόμματος»
Η ομιλία του πρωθυπουργού θα περιέχει αναλυτικά στοιχεία για τη βελτίωση της θέσης της μεσαίας τάξης, των εργαζομένων, των γυναικών, των ΑΜΕΑ και των νέων. Ο ίδιος θα σταθεί ιδιαίτερα στο τρίπτυχο «ψηφιακός μετασχηματισμός» – «πράσινη μετάβαση» – «στήριξη στους κοινωνικά ασθενέστερους» που, όπως θα υπογραμμίσει, «δίνει την ταυτότητα του προοδευτικού κόμματος στην εποχή μας».
Στα ενδιαφέροντα στοιχεία του Συνεδρίου, όπως αναφέρουν γαλάζια στελέχη, είναι ότι το ένα τρίτο των συνέδρων έχει ηλικία κάτω των 35 ετών. Γεγονός το οποίο θεωρείται αρκετά παρήγορο για τη συμμετοχή των νεότερων γενιών στα πολιτικά δρώμενα και που αναμένεται να οδηγήσει στην εξίσου ελπιδοφόρα εξέλιξη ότι η νέα ΚΠΕ που θα εκλεγεί θα είναι ανανεωμένη κατά 50%.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top