ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

1ο ΕΠΑΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΪΑΣ: «Φωτίζει» το δρόμο κι είναι… «αντίδοτο» στην απαισιοδοξία για τη νέα γενιά!

Facebook
Twitter
ΕΠΑΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ (2)

 

 του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημ. ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Η Δυτική Αχαΐα διαθέτει έναν μεγάλο «θησαυρό». Δεν είναι άλλος από το 1ο ΕΠΑΛ της Κάτω Αχαΐας. Ένα σχολείο που δίνει εδώ και χρόνια εξετάσεις διεθνούς χαρακτήρα, κατακτώντας «κορυφές» και φέρνονταν στον τόπο του χειροπιαστά αποτελέσματα και οφέλη. Χάρη στις προσπάθειες, την προσήλωση στον στόχο, χάρη στην σφυρηλάτηση κλίματος οικογενειακού μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών που αμφότεροι επικεντρώνονται στην σύνθεση και την συνεργασία, με σκοπό να προσφέρουν στην εκπαίδευση, στην κοινωνία.

ΕΠΑΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ (9)

Κα σε μια εποχή που κυριαρχεί η ειδησεογραφία γύρω από το τι ρόλο παίζουν τα σχολεία σήμερα, από τη νεανική παραβικότητα, κι άλλα σχετικά, το 1ο ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας αποτελεί το παράδειγμα αισιοδοξίας και το «αντίδοτο» που «γκρεμίζει» κάθε απαισιοδοξία.

ΕΠΑΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ (6)

Η «Πολιτεία» μίλησε με τον Διευθυντή του σχολείου, τον κ. Παναγιώτη Καράμπελα. Από τον τρόπο που μιλούσε φαινόταν ο ζήλος και η αγάπη για το συγκεκριμένο σχολείο. Και το καμάρι του για τα επιτεύγματα των παιδιών και των συναδέλφων του. Αξίζει να ρίξει κανείς μια και μόνη ματιά στα όσα το σχολείο αυτό έχει πετύχει και συνεχίζει να πετυχαίνει.

Είναι το ένα από τα τρία ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα που έχει υπερπηδήσει τα συνοριακά τείχη με τη δουλειά του και την καινοτομία του. Η «λάμψη» του έχει φθάσει παντού στην Ευρώπη συμμετέχοντας ως σχολείο με διαπίστευση του Erasmus+ σε διευρωπαϊκά προγράμματα και έχοντας στενή σχέση και συνεργασία με άλλα σχολεία από την Τσεχία την Ισπανία και αλλού. Κι έχουν διαπίστευση όχι επειδή απλά το ήθελαν αλλά επειδή κάλυψαν τις προϋποθέσεις μέσα από σκληρή, ομαδική, δουλειά και προσπάθεια έξι με επτά ετών, όπως μας λέει ο Διευθυντής του σχολείου  κ. Καράμπελας.

ΕΠΑΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ (1)

Προ ημερών, το σχολείο έφερε στη Δυτική Αχαΐα Κροάτες μαθητές και εκπαιδευτικούς, στο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγής επισκέψεων. Πέρυσι, είχαν φέρει Ιταλούς. Πρόπερυσι, είχαν φέρει σχολεία από συνολικά πέντε χώρες μαζί! Και η δραστηριότητα εξωστρέφειας βαίνει διαρκώς αυξανόμενοι, με εκπαιδευτικούς και μαθητές αφενός να υλοποιούν με επιτυχία προγράμματα καινοτόμα και αφετέρου να εκπαιδεύουν κι άλλα, άλλων κρατών, σχολεία προωθώντας τις ιδέες που επεξεργάστηκαν.

 

Η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΕΠΑΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ (3)

Είναι πολλά όσα μπορεί να αναφέρει κανείς ως χειροπιαστά παραδείγματα για όλα τα παραπάνω. Ας θυμηθούμε όμως τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά. Όπως το ότι για μια ακόμη φορά οι μαθητές του ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας απέδειξαν ότι ξεχωρίζουν σε όλα τα επίπεδα, πέραν της εκπαίδευσης και της κατάρτισής τους, αφού στο πλαίσιο της κοινωνικής τους προσφοράς που αφορούν τις ανάγκες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι μαθητές ανταποκρίθηκαν σε εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στο σχολείο τους. «Άλλη μια σημαντική προσφορά για την κοινωνία», σημείωσε με νόημα ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Κ. Αχαΐας.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ BRAND

ΕΠΑΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ (5)

Η ανακοίνωση του ίδιου του σχολείου, που προ ημερών είδε το φως της δημοσιότητας, τα «λέει» όλα: «Το ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας σε μια προσπάθεια ανάδειξης ποιοτικών προϊόντων μέσα από εργαστηριακά projects του τομέα γεωπονίας, παρουσιάζει δυο όμορφα προϊόντα, την κηραλοιφή μας και αγνό ελαιόλαδο από τον πολύ μικρό ελαιώνα μας. Οι συσκευασίες αυτές μοιράστηκαν ως δώρο σε αποστολή φιλοξενίας στο σχολείο μας από την Κροατία (Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci), και ευελπιστούμε να γίνουν σήμα κατατεθέν σε μια μόνιμη ερασιτεχνική παραγωγική διαδικασία του τομέα».

Με αυτή τους την δράση τους τα Αχαγιωτόπουλα αποδεικνύουν ότι υπάρχει μέλλον δόξης λαμπρό, όχι μόνο για τους ίδιους και τις δυνατότητες του εν λόγω σχολείου. Αλλά και για κάθε άλλον μαθητή, για κάθε άλλο σχολείο. Μέσα από ιδέες καινοτόμες και αποτελεσματικές, μπορούν να βρουν διεξόδους που θα αναδείξουν μάλιστα τον τόπο τους, τον πλούτο του τόπου τους, να αναδείξουν όμως και τους ίδιους σε προσωπικό επίπεδο.

ΕΠΑΛ ΚΑΤΩ ΑΧΑΙΑΣ (8)

Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση, που έρχεται σε μια εποχή δύσκολη να «φωτίσει» τον δρόμο και να μας δείξει ότι τα σχολεία μπορούν – και πρέπει – να είναι αλλιώς. Κι η έννοια της δημιουργίας μέσα σε αυτά να αποκτούν «σάρκα» και «οστά».

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top