ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πλημμύρα αναμνήσεων στη συναυλία που ήταν αφιερωμένη στο Θ. Μικρούτσικο

DSC 4678
Μια ζεστή βραδιά που συνοδεύθηκε από ένα ταξίδι στον κόσμο του θεάτρου, έτσι όπως αυτός επενδύθηκε μουσικά από το έργο του μεγάλου πατρινού συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου, έζησαν το βράδυ της Τρίτης (χθες), εκατοντάδες πατρινοί και πατρινές, μέσα από την μουσική παράσταση του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, «Τους προβολείς στήσε».

Οι Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαίδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, με τις ερμηνείες τους «φώτισαν» στη σκηνή του Εργοστασίου Τέχνης «Θάνος Μικρούτσικος» , παλιά αγαπημένα τραγούδια και έφεραν στο προσκήνιο τα «σημάδια» μιας διαδρομής από αρχαίο δράμα, μιούζικαλ, καμπαρέ, επιθεωρήσεις και θέατρο για παιδιά, τα οποία σκιαγράφησαν μία ακόμα από τις πτυχές του Θάνου Μικρούτσικου, που δούλεψε με πάθος και για το θέατρο.

DSC 4494

Στη συναυλία ακούστηκαν τραγούδια και μουσικές που γράφτηκαν από τον συνθέτη για ιστορικές θεατρικές παραστάσεις και αγαπήθηκαν βαθιά από τον κόσμο. Συνδετικός κρίκος μεταξύ των τραγουδιών που προέρχονται από διαφορετικές παραστάσεις, ήταν τα κείμενα του ίδιου του Θάνου Μικρούτσικου, σημειώματα και λόγια του καθώς και του συνεργάτη του στιχουργού Οδυσσέα Ιωάννου, με την ηθοποιό Ρένια Λουιζίδου να ξεδιπλώνει το αφηγηματικό νήμα.

Στη διάρκεια της συναυλίας δεν ήταν λίγες οι στιγμές, που το κοινό συμμετείχε σε αυτή τραγουδώντας μαζί με τους καλλιτέχνες δημιουργίες του Θάνου Μικρούτσικου, οι οποίες γράφτηκαν για το θέατρο αλλά συνέχισαν τη «διαδρομή» τους, μένοντας ανεξίτηλες στο χρόνο.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη προλογίζοντας την εκδήλωση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο γεγονός, ότι «Το φετινό Φεστιβάλ, διεξάγεται για δεύτερη συνεχή χρονιά σε δύσκολες συνθήκες στη ζωή των εργατικών λαϊκών στρωμάτων, για εξασφάλιση των αναγκαίων μέσων για την επιβίωσή τους και γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη, να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική δημιουργία, όσο κι αν προσπαθεί το σύστημα να την εμφανίσει ως πολυτέλεια», σημειώνοντας παράλληλα, πως « Ξεχωριστή στιγμή και ένα από τα σημεία αναφοράς των φετινών εκδηλώσεων, αποτελεί το αφιέρωμα στη μνήμη του μεγάλου πατρινού δημιουργού Θάνου Μικρούτσικου, το οποίο πραγματοποιείται για δεύτερη κατά σειρά χρονιά και ολοκληρώνεται απόψε στο Εργοστάσιο Τέχνης, σε ένα χώρο που φέρει το όνομά του».

Με την χθεσινή συναυλία ολοκληρώθηκε το φετινό αφιέρωμα του Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας στη μνήμη του Θάνου Μικρούτσικου. Είχε προηγηθεί την περασμένη Πέμπτη, με μοναδική επιτυχία, στα Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία, η συναυλία «Τα μπλουζ του Θάνου», με το κοινό να κατακλύζει το χώρο.

Τη συναυλία παρακολούθησε ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, η σύζυγος του μεγάλου πατρινού συνθέτη Μαρία Παπαγιάννη, αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Οργανισμών, Δημοτικοί Σύμβουλοι καθώς κα μέλη του Δ.Σ. στον Πολιτιστικό Οργανισμό.

You may also like

Comments are closed.