ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

280% σε ένα χρόνο έχει αυξηθεί η τιμή του λιθίου

g oikep b11 2 1 960x600 1
Η τεράστια μεταστροφή των αυτοκινητοβιομηχανιών στην εποχή των μπαταριών προϋποθέτει και τις υψηλές προμήθειές τους σε λίθιο, το οποίο ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα αγαθό εν ανεπαρκεία. Σχεδόν κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία έχει ανακοινώσει τη μετάβασή της στην εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων, η Tesla διέθεσε στη διεθνή αγορά σχεδόν 1 εκατομμύριο αμάξια και μια ολιγάριθμη ομάδα νέων εταιρειών, όπως οι Rivian και η Lucid, προωθεί τα νέα της μοντέλα αντίστοιχα, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC. Ολα αυτά για να μπορέσουν να τεθούν σε λειτουργία χρειάζονται μπαταρίες, άρα και λίθιο. Η αύξηση στην παραγωγή ηλεκτρικών αμαξιών θα πυροδοτήσει και το 90% και πλέον της ζήτησης για λίθιο έως το 2030, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Benchmark Mineral Intelligence. Ωστόσο, το εν λόγω μετάλλευμα δεν απαντά μόνο στα οχήματα, αλλά και στα κινητά μας, στους υπολογιστές, στα φάρμακα, στα λιπαντικά και στα κεραμικά, ενώ θεωρείται μείζονος σημασίας για την αποθήκευση της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας.

«Θα μπορούσαμε να το παραλληλίσουμε με το αίμα στον ανθρώπινο οργανισμό», επισημαίνει ο Τζον Εβανς, διευθύνων σύμβουλος της καναδικής εταιρείας λιθίου Lithium Americas. «Αφορά τη χημεία πίσω από τον μηχανισμό λειτουργίας των μπαταριών ιόντων. Παραμένει ο κοινός παρονομαστής στις τεχνολογίες όλων των μπαταριών, ακόμη και αν αυτή τη στιγμή προσανατολιζόμαστε στις μπαταρίες νέας γενιάς». Αυτό το σημαντικότατο μετάλλευμα στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες έχει την προσωνυμία «λευκός χρυσός». Το δε αγοραστικό ενδιαφέρον εκτοξεύεται συνεχώς και η τιμή του βαίνει αυξανόμενη. Από πέρυσι τον Ιανουάριο έχει ενισχυθεί 280% και σήμερα πλέον η παλαιά εκδοχή της επάρκειας σε πετρέλαιο έχει αντικατασταθεί από την επάρκεια σε λίθιο. Παρά ταύτα, στην περίπτωση των Ηνωμένων Πολιτειών η επίτευξη αυτού του στόχου απέχει παρασάγγας. Και αυτό διότι μόλις το 1% του μεταλλεύματος παγκοσμίως παράγεται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη γεωλογική έρευνα ΗΠΑ. Το 80% και πλέον του λιθίου σε παγκόσμια κλίμακα εξορύσσεται στην Αυστραλία, στη Χιλή και στην Κίνα. Και η Κίνα ελέγχει περισσότερο από το μισό της επεξεργασίας του, ενώ διατηρεί το 75% των μεγάλων εργοστασίων μπαταριών ιόντων λιθίου στον κόσμο.

Εως τη δεκαετία του 1990, πάντως, οι ΗΠΑ πρωτοπορούσαν στην παραγωγή του, ενώ διατηρούν και υψηλά αποθέματα, συγκεκριμένα σχεδόν 8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, όπως αναφέρει η γεωλογική έρευνα. Η χώρα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες με αυτό το κριτήριο στον κόσμο. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί μόνον ένα ορυχείο στη Νεβάδα, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί να ανανεώσει την παραγωγή, την επεξεργασία και την κατασκευή μπαταριών.

Τέλος, έως το 2030 ο στόχος είναι το ήμισυ αυτοκινήτων που πωλούνται στις ΗΠΑ να είναι ηλεκτρικά, ενώ υπό μελέτη βρίσκονται ορισμένα έργα λιθίου στη Νεβάδα, στη Βόρεια Καρολίνα, στην Καλιφόρνια και στο Αρκάνσας.

You may also like

Comments are closed.

syntakseis Dekembriou plirwmes ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται αναδρομικά για 60.000 συνταξιούχους: Οι δικαιούχοι και τα ποσά που θα λάβουν – Παραδείγματα

Αναδρομικά αναμένεται να λάβουν 60.000 συνταξιούχοι. Θα δοθούν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους γιατρούς ...