Σκηνικό παρόμοιο με της Νέας Σμύρνης στα Ψηλαλώνια!

Facebook
Twitter
Σκηνικό που θύμισε σε αρκετούς, αλλά δεν ήταν ούτε κατ’ ελάχιστον όμοιο, με το γνωστό περιστατικό της Νέας Σμύρνης, εκτυλίχθηκε το βράδυ του προπερασμένου Σαββάτου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Πολιτεία».

Ωστόσο ο κόσμος της περιοχής έχει το να συζητάει και να το αφηγείται. Και αφορά στην καταδίωξη νεαρού άνδρα από αστυνομικούς όταν μια ομάδα μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙΑΣ, μαζί με δύο περιπολικά, έκαναν αιφνιδιαστική άφιξη στην πλατεία την ώρα που δεκάδες άτομα ήταν συνωστισμένα.

Η άψογη συμπεριφορά αστυνομικών της Πάτρας μετά την καταδίωξη νεαρού στα Ψηλαλώνια, η ήπια στάση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. έναντι του συνωστισμού και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον άγριο ξυλοδαρμό στη Νέα Σμύρνη.  

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τις μαρτυρίες περιοίκων αλλά και καταστηματαρχών, όλα άρχισαν γύρω στις εννέα με εννέα και μισή το βράδυ όταν παρά την απαγόρευση από τις 7 μ.μ. υπήρχε ακόμα κόσμος στην πλατεία.

Μεγαλύτερο, όμως, συνωστισμό μπορούσε να παρατηρήσει κανείς όχι πάνω στην πλατεία αλλά στον χώρο του «Ηλιακού», κατά άλλους στο… «μπαλκόνι των Υψηλών Αλωνίων» όπου περισσότερα από 150 με 200 άτομα -κατ΄ εκτίμηση επαγγελματιών- παρέμεναν, πίνοντας μπύρες και ποτά ή τρώγοντας σουβλάκια.

Η ξαφνική εμφάνιση των αστυνομικών προκάλεσε παγωμάρα στους συνωστισμένους, νέους σε ηλικία κατά κύριο λόγο, που μέχρι εκείνη τη στιγμή τραγουδούσαν καρναβαλικά και χόρευαν έχοντας έρθει στο κέφι, έστω κι αν από πουθενά δεν ακουγόταν ανάλογη μουσική.

Οι φάροι των μηχανών της ΕΛΑΣ και η σειρήνα, όμως, άλλαξε αίφνης την διάθεση όλων και οι αστυνομικοί κατέβηκαν για να βεβαιώσουν πρόστιμα. «Έκοψαν πολλά», μας είπε ένας καταστηματάρχης, χαρακτηριστικά. Όμως την ώρα της βεβαίωσης των προστίμων ένας από τους νεαρούς σκέφτηκε αυθόρμητα να αποτολμήσει την διαφυγή του, εκτιμώντας μάλλον ότι το να αρχίσει να τρέχει προς το κάτω μέρος (προς τα εκεί που βρισκόταν η παλιά «Αλάμπρα», προς τις Σκάλες που οδηγούν στην Τριών Ναυάρχων) θα ήταν σίγουρη διέξοδος για εκείνον.

Η καταδίωξη του νεαρού

Έκανε λάθος, όμως, γιατί ένας από τους μοτοσικλετιστές αστυνομικούς άρχισε να τον καταδιώκει ενώ όταν τον πλησίασε αρκετά και άπλωσε το χέρι του για να τον πιάσει, ο νεαρός με μια προσποίηση του ξέφυγε και συνέχισε με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ο ένστολος φώναξε «πιάστε τον» και την ίδια στιγμή ένα ακόμα περιπολικό κατέφθανε στο σημείο με ταχύτητα, από την πλευρά προς την οποία έτρεχε ο νεαρός και κινούμενο σε αντίθετη κατεύθυνση!

Περίπου κοντά στο άγαλμα του Κωστή Παλαμά το περιπολικό έκλεισε τον δρόμο στον καταδιωκόμενο ο οποίος αποφάσισε να αλλάξει πορεία τρέχοντας αυτή τη φορά προς την πλατεία και έχοντας πίσω του να τον κυνηγούν περισσότερους από τρεις αστυνομικούς.

Φθάνοντας στο χώρο του γκαζόν της πλατείας σκόνταψε και έπεσε στη βάση ενός δένδρου, με τους ένστολους να τον φθάνουν και ο ένας να πέφτει πάνω του για να τον ακινητοποιήσει.

Φώναζαν στους αστυνομικούς «αφήστε τον», όχι μόνο από τους συνωστισμένους αφού παρόμοιες φωνές ακούστηκαν και από μπαλκόνια πολυκατοικιών.

Πολλοί πράγματι εκείνη τη στιγμή φοβήθηκαν με το μυαλό τους να… πηγαίνει στα τεκταινόμενα της Νέας Σμύρνης. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι όσοι φώναζαν στους αστυνομικούς «αφήστε τον», όχι μόνο από τους συνωστισμένους αφού παρόμοιες φωνές ακούστηκαν και από μπαλκόνια πολυκατοικιών.

Ο φόβος τους πάντως δεν επαληθεύτηκε, αφού οι εν λόγω αστυνομικοί επέδειξαν εντελώς διαφορετική, άκρως επαγγελματική, συμπεριφορά.

Προφανώς αντέδρασαν, ως όφειλαν, καθώς η πρώτη υποψία που κυριαρχεί όταν κάποιος προσπαθεί να διαφύγει είναι μήπως μεταφέρει ναρκωτικές ουσίες ή εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις. Κάτι που στην περίπτωση του νεαρού δεν συνέβαινε. Μάλιστα ακόμα και οι αστυνομικοί τού εξέφρασαν την απορία τους, για ποιον λόγο το έβαλε στα πόδια.

Τελικά ο νεαρός δεν συνελήφθη, όμως του βεβαιώθηκε πρόστιμο για παράνομη μετακίνηση και μη χρήση προστατευτικής μάσκας. Χωρίς η ακινητοποίησή του από τους αστυνομικούς να οδηγήσει σε άλλου είδους έκτροπα.

Αστυνομικοί έκαναν άλλη μία αιφνιδιαστική άφιξη στην ίδια πλατεία και την επόμενη μέρα, το βράδυ της Κυριακής του Καρναβαλιού.

Να σημειωθεί ότι αστυνομικοί έκαναν άλλη μία αιφνιδιαστική άφιξη στην ίδια πλατεία και την επόμενη μέρα, το βράδυ της Κυριακής του Καρναβαλιού.

Όπου, μάλιστα, στον ίδιο χώρο (στο «Ηλιακό) υπήρχαν ακόμα περισσότεροι νεαροί συνωστισμένοι.

Μόνο που σε αυτή τους την επέμβαση οι αστυνομικοί δεν προχώρησαν σε βεβαίωση προστίμων. Προφανώς δεν είχαν τέτοια εντολή. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ανώτερα αστυνομικά στελέχη φοβούνταν τον κίνδυνο ποδοπάτησης ή τραυματισμού, εφόσον ήταν πολύς ο κόσμος, αρκέστηκαν σε πιο ήπια επέμβαση.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι οι μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ, μαζί με ένα περιπολικό, που έφθασαν γύρω στις 9 το βράδυ της Κυριακής στα Ψηλαλώνια, φρόντισαν πρώτα να περάσουν δύο φορές μπροστά από τους συνωστισμένους, χωρίς να σταματήσουν. Κάτι σαν προειδοποίηση δηλαδή.

Στο τρίτο πέρασμά τους και ενώ ήδη πολλοί συνωστισμένοι είχαν αρχίσει να αποχωρούν, σταμάτησαν και ούτε καν κατέβηκαν για βεβαίωση προστίμων, αλλά απλώς κόρναραν καλώντας τους νεαρούς να εγκαταλείψουν το σημείο και να γυρίσουν στα σπίτια τους.

Να θυμίσουμε ότι ο φόβος κινδύνου τραυματισμού κάποιου συνετέλεσε στην απόφαση της τοπικής ΕΛΑΣ να μην επέμβει και στο πάρτι συνωστισμένων στο Κάστρο της Πάτρας (Σκάλες Αγίου Νικολάου). Καθώς αν εμφανίζονταν αστυνομικοί την ώρα που πάνω από χίλια άτομα ήταν συνωστισμένα στην πάνω πλευρά στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, εύκολα αντιλαμβάνεται ο καθένας τι θα μπορούσε να είχε συμβεί…

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top