ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Πατρινός ναυτικός ανέβασε… μποφόρ, για τον «ξεχασιάρη» δικηγόρο!

ionian queen 002
Ποιος να το πίστευε ότι θα περνούσαν κοντά 10 χρόνια δικαστικού αγώνα για αποζημιώσεις, όλοι οι συνάδελφοι του θα λάμβαναν, έστω και μετά από συμπληγάδες, τα χρήματα τους (πλην ενός ακόμη) αλλά… μόνο εκείνος δεν θα έπαιρνε δεκάρα, επειδή είχε άλλο δικηγόρο που… «ξέχασε» τις δίκες! Κι όχι μία ή δύο, αλλά συνολικά τέσσερις σε χρονικό διάστημα δύο ετών!

Ο λόγος για την απίστευτη υπόθεση του πατρινού ναυτικού Νίκου Δ., πρώην λοστρόμου του Ionian Queen που ανήκε στην εταιρεία Endeavor Lines και ως γνωστόν το 2012 τα μέλη πληρώματος είχαν προβεί σε επίσχεση εργασίας και πολυετή δικαστικό αγώνα για να πάρουν οφειλόμενα δεδουλευμένα. Ώσπου το πλοίο πωλήθηκε σε πλειστηριασμό και μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και διαμαρτυρίες μόλις τον περασμένο Ιούλιο οι 15 από τους 17 εργαζόμενους κλήθηκαν επιτέλους να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, συνολικού ύψους 95.624 €.

Ο ένας από τους εξαιρούμενους, ο Νίκος Δ., είχε ριχτεί στη δικαστική «μάχη» με δικό του δικηγόρο -γνωστό πατρινό- ο οποίος όμως ανέθεσε την υπόθεση σε συνεργάτη του! Εν αγνοία του ναυτικού όπως δηλώνει ο ίδιος! Μάλιστα, τράβηξε διαφορετική «γραμμή» απ’ τους άλλους ναυτικούς, αφού προσέφυγε στα δικαστήρια του Πειραιά, αντί της Πάτρας όπως όλο το πλήρωμα.

Όμως ο δικηγόρος – συνεργάτης που χρεώθηκε την υπόθεση δεν εμφανίστηκε στην πρώτη δίκη, στις 16 Μαΐου 2016, ούτε στην επόμενη της 22ας Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους, αλλά ούτε και στις δύο επόμενες εξ αναβολής δίκες, τον Μάρτιο του 2017 και τον Φεβρουάριο του 2018. Σε τέσσερις δηλαδή δίκες, «ο δικηγόρος ήταν απών», σύμφωνα με τον ναυτικό ο οποίος το ανακάλυψε μόλις πρόσφατα όταν έμαθε πως σχεδόν άπαντες οι συνάδελφοί του αποζημιώθηκαν πλην αυτού, επειδή εξαιτίας των αναβολών δεν είχε τελεσιδικήσει η δική του υπόθεση! Όταν μάλιστα η αποζημίωση που αξιώνει ανέρχεται σε πάνω από 20.000 €!

Ο έμπειρος ναυτικός βγήκε εκτός εαυτού στην κυριολεξία. Προ ημερών βρέθηκε στο γραφείο του δικηγόρου που εμπιστεύτηκε και οι φωνές του ακούγονταν ως το ισόγειο! Ιδίως όταν ο συγκεκριμένος ήταν από τους μπροστάρηδες της τότε κινητοποίησης των ναυτικών που διεκδικούσαν τα χρήματα τους και πέρασαν από μύρια κύματα μέχρις ότου δικαιωθούν, θεωρητικά και πρακτικά. Μετά τη φασαρία που προκάλεσε όμως κατατέθηκε νέα αίτηση και ευτυχώς προσδιορίστηκε νέα δικάσιμος για τον Μάιο του 2022. «Ας είναι! Απλά ελπίζω αυτή τη φορά να… πάει ο δικηγόρος», σχολίασε ο ναυτικός!

ΗΤΑΝ ΤΟ… ΠΛΟΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ

Θυμίζουμε πως το πλοίο είχε χαρακτηριστεί «φάντασμα» αφού επί χρόνια ήταν αγκυροβολημένο στο μόλο της Αγίου Νικολάου της Πάτρας. Από το Φθινόπωρο του 2012 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015, οπότε το πλοίο πωλήθηκε, μέσω του τελευταίου από μια σειρά πλειστηριασμών, στην εταιρεία Hellenic Seaways έναντι ποσού περί των 3 εκατ. ευρώ. Από τότε όμως μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν εισέπρατταν τα χρήματα τους καθώς οι δικαστικές αποφάσεις ήταν μόνο πρωτόδικες. Αλλά και μετά την τελεσίδικη απόφαση του Εφετείου, πάλι υπήρξαν καθυστερήσεις. Καθώς όπως προ μηνών είχε αποκαλύψει η «Πολιτεία», λόγω πανδημίας η απόφαση έκανε… σχεδόν έναν χρόνο να καθαρογραφτεί για να ανοίξει ο δρόμος για την καταβολή των αποζημιώσεων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

You may also like

Comments are closed.