ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Εποχικοί πυροσβέστες: Στις φωτιές χρειάζονται, στις πλημμύρες όχι;

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Όλοι είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα την κινητοποίηση των εποχικών πυροσβεστών στην Αθήνα, που δυστυχώς κατέληξε σε πρωτοφανούς έκτασης επεισόδια.

Εκείνο που δεν αναλύσαμε, όμως, ειδικά σε τοπικό επίπεδο, είναι τα στοιχεία που αφορούν στους εποχικούς πυροσβέστες της Πάτρας και της Αχαΐας, των τεράστιων κενών που θα μπορούσαν να καλύψουν στην Πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά επίσης και τα παράδοξα του συστήματος που παραπέμπουν σε ένα κράτος το οποίο συμπεριφέρεται με τη λογική του… ‘ακριβοί στα άχυρα, φθηνοί στ’ αλεύρι’.

Ενώ η πολιτεία τους αμείβει το καλοκαίρι για πυροσβεστικές υπηρεσίες, τους αμείβει και το χειμώνα, μέσω του ταμείου ανεργίας, χωρίς όμως να τους χρησιμοποιεί!

Πρώτο στοιχείο είναι ότι οι εποχικοί πυροσβέστες στην Πάτρα αριθμούν περίπου 70 άτομα. Ενώ σε όλη την Αχαΐα ο αριθμός τους ξεπερνά τους 150. Άπαντες έχουν εισέλθει μέσω ΑΣΕΠ με μόρια από θητεία σε ειδικές δυνάμεις, κι όχι μόνο. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που κάθε καλοκαίρι δίνουν την… ψυχή τους για να σώσουν περιουσίες. Το κράτος κάθε καλοκαίρι τους… χειροκροτεί και κάθε χειμώνα τους… βάζει στο ταμείο ανεργίας. Και αυτό ακριβώς είναι το δεύτερο στοιχείο. Και παράλληλα εδώ είναι το πρώτο οξύμωρο και παράδοξο της υπόθεσης: Ότι ενώ η πολιτεία τους αμείβει το καλοκαίρι για πυροσβεστικές υπηρεσίες, τους αμείβει και το χειμώνα, μέσω του ταμείου ανεργίας, χωρίς όμως να τους χρησιμοποιεί!

Αυτό ακριβώς σχολιάζει με νόημα στην «Πολιτεία» και ο εκπρόσωπος των εποχικών πυροσβεστών της Αχαΐας, Άκης Μπαρδάκης (ένθετη φωτογραφία αριστερά). Λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μα, αφού μας πληρώνουν που μας πληρώνουν μέσω του ταμείου ανεργίας, δεν θα ήταν καλύτερα να αντλούν και τις υπηρεσίες μας μέσω της στελέχωσης από εμάς της πυροσβεστικής; Δηλαδή, μας πληρώνουν το καλοκαίρι για να σβήνουμε, και το χειμώνα για να καθόμαστε…».

ΟΙ ΜΟΝΙΜΟΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ

Ένα τρίτο στοιχείο -απολύτως σημαντικό- που διευκρινίζει ο κ. Μπαρδάκης, είναι ότι επικρατεί σύγχυση γύρω από τι ζητούν οι εποχικοί πυροσβέστες. Δεν διεκδικούν κάποια μονιμοποίηση τους αλλά την παράταση του χρόνου προσφοράς των υπηρεσιών τους. Επί της ουσίας, δηλαδή, οι εποχικοί λένε στο κράτος: «Αφού οι ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν και τη χειμερινή περίοδο, γιατί διακόπτεται η υπηρεσία μας και απλώς δεν παρατείνεται;». Το ζήτημα της διεκδίκησης και μέσω μονιμοποίησης τέθηκε όταν στις φωτιές του καλοκαιριού, πρωθυπουργός και αρμόδιος υπουργός προανήγγειλαν μονιμοποιήσεις!

Και με αυτό συμφωνούν απολύτως οι ήδη μόνιμοι πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων φυσικά κι εκείνων της δικής μας περιοχής που εκφράζονται διά στόματος του προέδρου της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, Βασίλη Φερτάκη (ένθετη φωτογραφία δεξιά). Ο οποίος σχολιάζοντας στην «Πολιτεία» όχι απλώς συνέπλευσε με τις δηλώσεις του κ. Μπαρδάκη γύρω από το αίτημα του να παρατείνεται η υπηρεσία των εποχικών και το χειμώνα αλλά προχώρησε ακόμα παραπέρα τονίζοντας την ανάγκη μονιμοποίησης τους.

Είπε συγκεκριμένα:  «Είναι πάγια η θέση μας ότι η Πυροσβεστική υπηρεσία πρέπει να στηρίζεται σε δυνάμεις μόνιμου προσωπικού της. Το θέμα είναι ότι οι ανάγκες και τα προβλήματα είναι αυξημένα όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά όλο το χρόνο. Άρα πρέπει η πολιτεία να ‘τρέξει’ τις διαδικασίες μονιμοποίησης των εποχικών μέσω ΑΣΕΠ, παράλληλα με τις προσλήψεις μέσω πανελληνίων εξετάσεων».

ΚΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ, ΠΑΛΙ ΚΕΝΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ…

Αν κάποιος εύλογα σπεύσει να αναρωτηθεί αν μπορούν να μονιμοποιηθούν όλοι οι εποχικοί, η απάντηση εκ μέρους του κ. Μπαρδάκη είναι:

«Και όλοι να προσληφθούμε, πάλι κενά θα υπάρχουν. Σήμερα τα κενά αριθμούν 4.000 και οι εποχικοί είμαστε 2.500. Ενώ στα επόμενα 7 χρόνια τα κενά θα αυξηθούν κατά 4.000 με τις συνταξιοδοτήσεις».

Τα στοιχεία αφορούν αναλογικά και την Πάτρα και την Αχαΐα. Αν δηλαδή προσλαμβάνονταν οι περίπου 200 εποχικοί πυροσβέστες, θα υπήρχαν άλλα τόσα και παραπάνω κενά, που στο προσεχές μέλλον κι αυτά θα πολλαπλασιαστούν. Άρα η απορία παραμένει: Γιατί δεν μονιμοποιούνται;…

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top