ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κωνσταντινούπολη ο Πελετίδης

imamoglou peletidis 873x432.jpg
Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεθεί ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκο Ασπράγκαθο από τις 28 Νοεμβρίου μέχρι την 1 Δεκεμβρίου για να πάρουν μέρος στο συνέδριο «Balkan Mayors’ Summit November 2021», και είναι προσκεκλημένοι του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

Το συνέδριο θα διοργανωθεί για πρώτη φορά στην Κωνσταντινούπολη και θα συμμετάσχουν πόλεις από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Ελλάδα.

Στην πρόσκληση που είχε αποστείλει ο κ. Ιμάμογλου στο Δημαρχείο της Πάτρας, τόνιζε μεταξύ άλλων πως η Σύνοδος Κορυφής θα φέρει ένα νέο όραμα στη θεμελιώδη συνεργασία μεταξύ των δήμων, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι χώρα των Βαλκανίων καθώς και χώρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Σύνοδος έχει ως στόχο τη διασφάλιση του πράσινου μετασχηματισμού. Ολες οι χώρες και πόλεις που θα πάρουν μέρος τονίζεται πως έχουν κοινές ατζέντες που θα επιταχύνουν τον πράσινο μετασχηματισμό των οικονομιών, όπως οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής αφενός και η «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συναίνεση» από την άλλη. Στην πρόσκλησή του ο κ. Ιμάμογλου αναφέρει επίσης: «Η ικανότητά μας να παράγουμε περιφερειακές απαντήσεις σε παγκόσμιους κινδύνους και ευκαιρίες μπορεί να δημιουργήσει νέους τομείς ανάπτυξης. Η εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών απαιτεί αληθινό όραμα, γνώση, εμπειρία και ενεργό ρόλο στα παγκόσμια δίκτυα. Σε αυτήν την εποχή, όπου είναι απαραίτητο να σκεφτόμαστε σφαιρικά και να ενεργούμε τοπικά, γνωρίζουμε πλέον ξεκάθαρα ότι κάθε επιχείρηση που δεν δίνει προτεραιότητα στη δύναμη του τοπικού δεν θα είναι επιτυχής».

Επιπλέον στόχος του Συνεδρίου είναι να διασφαλιστούν οι πολύτιμοι ιστορικοί δεσμοί των Βαλκανίων που θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη. Μέσω του διαλόγου μεταξύ των πόλεων αναμένεται να αναπτυχθούν η φιλία και η ειλικρίνεια μεταξύ των χωρών. «Το γεγονός ότι όλες οι πόλεις προσφέρουν αξιοπρεπή ζωή δείχνει ότι θα υπάρξει μια πολύ αυστηρή και ευχάριστη ζωή στα Βαλκάνια, μια ζωή με μεγάλο κόστος. Νομίζω ότι η ειρήνη και η επαρκής ζωή στα Βαλκάνια θα είναι πολύτιμη δήλωση τόσο για την Ευρώπη όσο και για τον κόσμο» αναφέρει ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην πρόσκλησή του.

Με την αποδοχή της πρόσκλησης, ο Κώστας Πελετίδης θέλει να στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση πως ο Δήμος είναι εξωστρεφής, επικοινωνεί και ανταλλάσσει γνώσεις με άλλους Δήμους των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ ΘΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΟΥ 

Βάσει του προγράμματος των εργασιών του συνεδρίου των βαλκανικών πόλεων στην Κωνσταντινούπολη, εξάγεται το συμπέρασμα πως ο δήμαρχος δεν θα βρίσκεται στην Πάτρα κατά τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου.

Το συνέδριο «Balkan Mayors’ Summit November 2021» είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, ενώ σύμφωνα με το κονδύλι για τα έξοδα μετακίνησης του Κ. Πελετίδη και του Ν. Ασπράγκαθου η επιστροφή τους στην Πάτρα προγραμματίζεται για την Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου.

You may also like

Comments are closed.