ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντονιστικό το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πατρών στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus

ΟΥΓΓΑΡΙΑ01
Το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πατρών είναι συντονιστικό σχολείο μίας σύμπραξης σχολείων, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+. 
Από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου 2021, 3 μαθητές του σχολείου μετακινήθηκαν στο σχολείο Ady Endre – Bay Zoltan στο Sarkad της Ουγγαρίας, για να μελετήσουν, μαζί με μαθητές από το Ιάσιο της Ρουμανίας και τη Μόντενα της Ιταλίας, την ιστορία του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τη γένεση του φασισμού και το Ολοκαύτωμα.

Οι μαθητές παρακολούθησαν μία διάλεξη για το θέμα των γενοκτονιών τον εικοστό αιώνα και για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια, ομαδοσυνεργατικά, σχεδίασαν ένα κουίζ ιστορίας στο kahoot, με ερωτήσεις για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.  Παρακολούθησαν την ουγγρική ταινία “1945” για τη ζωή στην Ουγγαρία μετά το Ολοκαύτωμα, και επεξεργάστηκαν φύλλο εργασίας με σχετικά ερωτήματα.

Κλήθηκαν να βρουν ειδήσεις από τη χώρα τους που σχετίζονται με εκδηλώσεις ξενοφοβίας και ρατσισμού σήμερα, και τις παρουσίασαν ενώπιον των άλλων μαθητών.  Συζήτησαν ανοιχτά για τη βία στα σχολεία, και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο για το πόσο δημοκρατική είναι η τάξη τους.  Το “Βαρόμετρο Δημοκρατικής Συνύπαρξης” οπτικοποιήθηκε στον χώρο.

Το πρόγραμμα προέβλεπε εκπαιδευτικές επισκέψεις στη Βουδαπέστη, όπου και οι μαθητές είδαν τη μεγαλύτερη συναγωγή της Ευρώπης, το μνημείο “Παπούτσια στον Δούναβη”, το αντιφασιστικό μνημείο στην Liberty Square και το μνημείο “Το Δέντρο της Ζωής”.  Εκπαιδευτικές επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην πόλη Gyula με το εβραϊκό νεκροταφείο και μεσαιωνικό κάστρο και στην πόλη Bekescsaba, με το μουσείο του ζωγράφου Mihaly Munkacsy.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ 02

Για την καλύτερη κατανόηση του ουγγρικού πολιτισμού, μία μέρα του προγράμματος αφιερώθηκε στην παρουσίαση λαϊκής τέχνης, χορών και ενδυμασιών της Ουγγαρίας και σε δραστηριότητες καλλιτεχνικές και παιχνιδιού στις οποίες συμμετείχαν βιωματικά οι μαθητές.

Για τη βιώσιμη μετακίνηση των μαθητών, το σχολείο Ady Endre – Bay Zoltan τούς διέθεσε ποδήλατα.

Όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλική γλώσσα και με τη χρήση υπολογιστών, γεγονός που ενίσχυσε τις γλωσσικές και ψηφιακές δεξιότητες των μαθητών.

Η κινητικότητα πραγματοποιήθηκε τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά της Covid-19: μετακίνηση εμβολιασμένων εκπαιδευτικών και μαθητών, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων, θερμομέτρηση.

Η μετακίνηση χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ μέσω του εθνικού οργανισμού ΙΚΥ.

Υπεύθυνη Erasmus για το 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο Πατρών: Δρ. Δαλαμήτρου Μαρία, ΠΕ06.

You may also like

Comments are closed.