ΠΟΛΙΤΕΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

«Άλλα κόλπα» από Jumbo και Praktiker!

269779300 2080398555469403 5485147192938478155 n
Η κινητοποίηση έξω από το Jumbo
«Άλλα κόλπα» φαίνεται πως έχουν αποφασίσει να εφαρμόσουν μεγάλες εταιρείες που έχουν υποκαταστήματα και στην Πάτρα σε σχέση με τους εργαζόμενούς τους. Και ενώ απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των Πατρινών πελατών τους, καταγγέλλονται πως έχουν την βούληση να επιβάλλουν εργασιακό μεσαίωνα στις επιχειρήσεις.

Κάποιοι ήδη κάνουν λόγο για συνθήκες «γαλέρας»! Δεν είναι τυχαίο που λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα έγιναν δύο κινητοποιήσεις στο Jumbo και το Praktiker και μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως οι δράσεις θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές η εταιρεία Jumbo έφτιαξε κανονισμό σύμφωνα με τον οποίον:

Η εταιρία μπορεί να μετακινεί και να αποσπά οποιονδήποτε εργαζόμενο ενός καταστήματος σε οποιοδήποτε άλλο κατάστημα της επικράτειας, κάτι που σημαίνει ότι κάποιος που εργάζεται σε ένα κατάστημα της Αθήνας μπορεί να αναγκαστεί να μετακινηθεί σε ένα κατάστημα οποιασδήποτε άλλης πόλης.

Ως χρόνος εργασίας θεωρείται αποκλειστικά και μόνο εκείνος κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι παρέχουν «πραγματική» εργασία, δηλαδή εξαιρούνται τα διαλείμματα, ο χρόνος που χρειάζεται για την προετοιμασία κ.ο.κ

Ο χρόνος και η σειρά των αδειών καθορίζεται από την ίδια την εταιρία, ανάλογα με τις ορέξεις της εργοδοσίας και της «ανάγκες» που αυτή έχει κάθε στιγμή.

Η εταιρία φέρει την ιδιότητα του «Υπεύθυνου Επεξεργασίας Προσωπικών δεδομένων»,  επομένως μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να φακελώνει, να τρομοκρατεί και να εκβιάζει τους εργαζομένους.

Η εταιρία μπορεί εκτός από παρατηρήσεις και επιπλήξεις να επιβάλλει πρόστιμο στον «παραβάτη-εργαζόμενο» αφαιρώντας του ως και το ¼ του μηνιαίου μισθού.

Την ίδια ώρα στο Praktiker έγιναν ήδη δύο απολύσεις παλαιών εργαζομένων. Στο Praktiker υπάρχει κανονισμός σύμφωνα με τον οποίον αν ένας εργαζόμενος δεχθεί τρεις έγγραφες επιπλήξεις τότε εξετάζεται η οικογενειακή του κατάσταση και μπορεί η εργοδοσία να προχωρήσει στην απόλυσή του. Όμως στην περίπτωση των συγκεκριμένων δύο υπαλλήλων καταγγέλθηκε πως τους επιδόθηκε μία επίπληξη για το ότι δεν είχαν περάσει τιμές σε καποια προϊόντα και η εταιρεία αμέσως προχώρησε στην διακοπή της συνεργασίας μαζί τους. Ουσιαστικά τους έκανε ως «δώρο Χριστουγέννων» την απόλυσή τους!

Όπως λένε οι συνδικαλιστές στο Jumbo ο νέος κανονισμός αποτελείται  από 26 σελίδες, και περιλαμβάνει «μια σειρά από αντεργατικές διατάξεις, οι οποίες πλήττουν άμεσα τους εργαζομένους, τσακίζουν κάθε εργασιακό δικαίωμα και εμβαθύνουν τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι, τόσο της εν λόγω επιχείρησης όσο και ευρύτερα»!

Στην ανακοίνωσή του  ο «Δυσσήνιος Ιππος» που διοργάνωσε κινητοποίηση έξω από το κατάστημα επί της οδού Αμερικής στην Πάτρα αναφέρει: «Όλα όσα αναφέρονται παραπάνω δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελούν κομμάτι της συνολικότερης ταξικής επίθεσης που έχουν εξαπολύσει με ιδιαίτερο μένος κράτος και κεφάλαιο στον κόσμο της εργασίας και στην κοινωνία.

Το βάθεμα της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων και της συνδικαλιστικής δράσης, το φακέλωμα των εργαζομένων, τα εξοντωτικά ωράρια, οι πετσοκομμένες άδειες και οι περικοπές μισθών, αποτελούν όλα κομμάτι της νέας εργασιακής πραγματικότητας που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι, μιας πραγματικότητας βγαλμένης από τις βαθύτερες ονειρώξεις του κεφαλαίου.

Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες και ο οποίος, μεταξύ άλλων, καταργεί το οκτάωρο και επιτίθεται στην συνδικαλιστική δράση, αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκδηλώνεται σήμερα ο νέος γύρος επίθεσης των αφεντικών σε βάρος των εργαζομένων.

Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της JUMBO, λίγες μέρες μετά τις καταγγελίες σε βάρος της εταιρίας, δήλωσε με απύθμενο θράσος πως όσα αναφέρονται σε διάφορα «συνδικαλιστικά φυλλάδια» αποτελούν ψέματα καθώς οι νέες διατάξεις που προωθεί η εταιρία κινούνται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, όπως αυτή ορίζεται και από τον  νέο αντεργατικό νόμο.

Εν μέσω μια πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, το κράτος και τα αφεντικά όχι μόνο δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο για την προστασία των εργαζομένων και της κοινωνίας συνολικά, αλλά έχουν κάνει την κρίση ευκαιρία προκειμένου να περάσουν μια σειρά νομοσχεδίων που βρίσκονταν στην κορυφή της ατζέντας τους εδώ και δεκαετίες και τα οποία έβρισκαν πάντα μπροστά τους τους δυναμικούς και μαχητικούς αγώνες των εργαζομένων και όλης της αγωνιζόμενης κοινωνίας.

Είναι προφανές ότι την έξαρση της συνολικής κρίσης του συστήματος, που είναι απόρροια των δομικών και ανεπίλυτων αντιφάσεων του καπιταλιστικού οικοδομήματος, καλούνται να την πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι με βαρύ τίμημα».

praktiker

Η κινητοποίηση στο Praktiker

Τι υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές του Praktiker

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό πογκρόμ επιπλήξεων και απολύσεων σε εργαζόμενους που χρόνια τώρα παράγουν κέρδη για την επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, «η επιχείρηση μετά από την απόλυση συνδικαλιστή στη Λάρισα που δεν δέχτηκε τη βλαπτική μεταβολή της σύμβασής του, επιδιώκει μέσα από γελοίες αφορμές να ‘ξεμπερδεύει’ με τους παλιούς εργαζόμενους. Ήδη τον τελευταίο μήνα έχει προχωρήσει πανελλαδικά, αλλά και στην Πάτρα σε απολύσεις και συνεχείς επιπλήξεις, ενώ την ίδια στιγμή επιδιώκει να δουλεύει με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει το όργιο τρομοκρατίας της επιχείρησης ενάντια στους εργαζομένους της. Να σταματήσει τώρα ο σχεδιασμός για απολύσεις του προσωπικού που εργάζεται 15-20 χρόνια, σχεδιασμός που έχει στόχο να ελαφρυνθεί η επιχείρηση από το ‘βαρίδι του κόστους’ των παλιών εργαζομένων, αλλά και να τρομοκρατηθούν οι νεότεροι».

Γι’ αυτό απαιτεί να παρθούν τώρα πίσω όλες οι απολύσεις στο κατάστημα της Πάτρας και καλεί όλους τους εργαζόμενους της Πάτρας να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να μην επιτρέψουν σε εργοδοσία και κυβέρνηση να περάσουν τα σχέδιά τους»!

To Jumbo και το Praktiker κέρδιζαν… και στην πανδημία

Σε 229,11 εκατ. ευρώ ανήλθαν το γ’ τρίμηνο 2021 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021) οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo, από 224,46 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2020), καταγράφοντας αύξηση κατά 2,1%. Για την περίοδο 01.01.2021 – 30.09.2021 οι πωλήσεις του Ομίλου Jumbo ανήλθαν σε 542,89 εκατ. ευρώ, από 503,28 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αύξηση 7,87%.

Κατά το γ΄ τρίμηνο 2021, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 88,01 εκατ. ευρώ από 75,70 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, δηλαδή αυξημένα κατά 16,26%. Για την περίοδο 01.01.2021-30.09.2021 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 191,25 εκατ. ευρώ από 157,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,74%, λόγω διαχείρισης των αποθεμάτων και της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος διαθέτει σημαντική ρευστότητα με τα χρηματικά διαθέσιμα και λοιπά κυκλοφορούντα χρηματοοικονομικά στοιχεία του ενεργητικού να ανέρχονται σε 751,76 εκατ. ευρώ από 665,15 εκατ. ευρώ κατά την 31.12.2020.

Τον Οκτώβριο του 2021 με το νέο κύμα της πανδημίας να επηρεάζει σημαντικά τις βαλκανικές χώρες οι πωλήσεις του Ομίλου διατήρησαν το θετικό πρόσημο καταγράφοντας αύξηση κατά +0,6% περίπου σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020. Η Ελλάδα και η Κύπρος κατέγραψαν θετική πορεία σε επίπεδο πωλήσεων καθώς τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά και χωρίς την επιβολή νέων μέτρων.

H Praktiker Hellas κατέγραψε αύξηση στον κύκλο εργασιών της κατά 6,2% για το 2016, κλείνοντας το oικονομικό έτος στα €177,5 εκατ., έναντι των €167,1 εκατ. της χρήσης 2015, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, τα κέρδη προ φόρων (ΕΒΤ) ανήλθαν στα €4,2 εκατ. έναντι των €3 εκατ. το 2015. Αύξηση παρουσιάστηκε και στα ίδια κεφάλαια, τα οποία το 2016 ανήλθαν στα €12,2 εκατ. από τα €8,1 εκατ. του οικονομικού έτους 2015.

Τα θετικά αυτά οικονομικά μεγέθη, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική διαχείριση της εταιρίας, όπως ο έλεγχος στα κόστη και στις δαπάνες και η στρατηγική για τη βελτιστοποίηση των αποθεμάτων, είχαν ως αποτέλεσμα η εταιρία να διατηρεί τον τραπεζικό της δανεισμό σε μηδενικά επίπεδα και €8,7 εκατ. ταμειακά διαθέσιμα, που της επιτρέπουν να αυτοχρηματοδοτεί τις επενδύσεις της.

You may also like

Comments are closed.