ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Σφίγγει τον κλοιό η Ρωσία γύρω από το Κίεβο – Ολομέτωπη επίθεση σε Χάρκοβο και Χερσώνα

Facebook
Twitter
Εικόνες από δορυφόρους χθες Δευτέρα (28/2) κατέγραψαν ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου να εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και κατευθύνεται προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία. Η Maxar έκανε επίσης λόγο για συγκέντρωση ρωσικών χερσαίων δυνάμεων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, κάπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας.

Από το πρωί της Δευτέρας (28/2), η Ρωσία σφυροκοπούσε το Χάρκοβο, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, με την Ουκρανία να μιλά για δεκάδες νεκρούς. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς. Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών.

Τουλάχιστον 70 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, χθες Δευτέρα, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, μέσω Facebook.

Ο ρωσικός στρατός έφτασε την Τρίτη στην πόλη Χερσώνα της νότιας Ουκρανίας, κοντά στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα Κριμαία, και στήνει σημεία ελέγχου στα περίχωρά της, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης. «Ο ρωσικός στρατός στήνει σημεία ελέγχου στις εισόδους της Χερσώνας», δήλωσε ο δήμαρχος Ιγκόρ Κολυχάγιεφ στο Facebook.

AP22058740887701
(AP Photo)

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα. Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία. Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Επίσης, ρωσικά στρατεύματα, οι βάσεις των οποίων βρίσκονται στη ρωσική Άπω Ανατολή, θα διεξαγάγουν γυμνάσια στην επαρχία Αστραχάν, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ του ευρωπαϊκού και του ασιατικού τμήματος της Ρωσίας, μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο τη διοίκηση των δυνάμεων του ανατολικού τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Ρωσία αποτελεί την προσωποποίηση του κακού, τόνισε σε νέο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος Ζελένσκι, και κάλεσε να της απαγορευθεί η πρόσβαση σε όλα τα λιμάνια και σε όλα τα αεροδρόμια του κόσμου, ενώ η Ουκρανή πρέσβειρα στις ΗΠΑ, κατήγγειλε την Μόσχα ότι χθες χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα, στην επίθεσή της, κατά της Ουκρανίας.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας θα γίνει σε δύο ημέρες, στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ, μετά τη χθεσινή, ολοκλήρωση των επαφών, μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Στο μεταξύ, οκτώ χώρες της ΕΕ στηρίζουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. Σε κοινή δήλωσή τους, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία, ζητούν να γίνει δεκτό άμεσα, το αίτημα που υπέβαλε ο πρόεδρος Ζελένσκι. Οι ενέργειες της ΕΕ δεν θα μείνουν χωρίς «σκληρή απάντηση», ανακοίνωσε χθες το Κρεμλίνο.

AP22058554413896
(AP Photo/Marienko Andrew)

Οι ΗΠΑ υπόσχονται περισσότερη βοήθεια, με τη μορφή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας και όπλων, ώστε η χώρα να αντισταθεί στη Ρωσία, ανέφερε σήμερα, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ. Νωρίτερα για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε βάρος της Μόσχας, συζήτησαν χθες σε τηλεδιάσκεψη, ο Αμερικανός πρόεδρος και πολλοί ξένοι ηγέτες, ενώ ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει κάθε εισαγωγή αργού πετρελαίου από τη Ρωσία. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε τις εκκλήσεις να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, εξηγώντας πως αυτό θα αποτελούσε βήμα προς το ξέσπασμα ένοπλης σύρραξης απευθείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Εξάλλου, η Mastercard Inc. ανακοίνωσε αργά χθες Δευτέρα πως απέκλεισε πολλούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς της Ρωσίας από το δίκτυο διεκπεραίωσης πληρωμών της δυνάμει των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας της εισβολής των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Το κλείσιμο των Στενών του Βοσπόρου, ανακοίνωσε χθες η Τουρκία, η οποία ενημέρωσε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες, να μην διέρχονται τα πολεμικά πλοία τους από την Μαύρη Θάλασσα. Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους, εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε νωρίς το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο για να συζητήσουν για τις εξελίξεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, καραβάνια προσφύγων εγκαταλείπουν την Ουκρανία. Στα σύνορα με τη Ρουμανία, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) είχαν περάσει τον μεθοριακό σταθμό, τουλάχιστον 67.000 άνθρωποι, ενώ οι ουρές όσων περιμένουν για το πολυπόθητο πέρασμα, εκτείνονται σε μήκος χιλιομέτρων. Δεκάδες χιλιάδες είναι και αυτοί που έχουν περάσει ήδη τα σύνορα προς την Πολωνία, όπου έχουν στηθεί πέντε κέντρα υποδοχής προσφύγων, και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοιράζουν φαγητό και κουβέρτες.

Τουλάχιστον 8 ελληνικά πλοία βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Ναυτιλίας. Το μοναδικό καταγεγραμμένο πρόβλημα πλοίου υπό ελληνική σημαία, με έξι ναυτικούς, εντοπίζεται, στο λιμένα Γιούζ-νε της Οδησσού, καθώς δεν χορηγείται απόπλους, λόγω της αναστολής λειτουργίας των ουκρανικών λιμένων. Το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ζητήσει τη συνδρομή της ελληνικής προξενικής αρχής στην Οδησσό, για να δοθεί η άδεια απόπλου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top