ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

78 χρόνια μετά – Ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής

Facebook
Twitter

Η πλατεία Υψηλών Αλωνίων, το ιστορικό καταφύγιο της Πάτρας, η πλατεία Παντοκράτορος και το αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου θα αποτελέσουν φέτος τα σημεία αναφοράς των εκδηλώσεων που πραγματοποιεί ο Δήμος και ο Πολιτιστικός Οργανισμός για την 78η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Χθες το πρωί ο Πολιτιστικός Οργανισμός ολοκληρώνοντας τις εικαστικές παρεμβάσεις προχώρησε σε τοποθέτηση στον εξωτερικό χώρο (είσοδο) του καταφυγίου ψηφιδωτού, το οποίο είναι έργο του αγιογράφου-ζωγράφου Πέτρου Λαμπρινάκου.
Παράλληλα συνεργεία του Πολιτιστικού Οργανισμού, παρουσία της προέδρου Κατερίνας Γεροπαναγιώτη, στο πλαίσιο ανάπτυξης στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων υπαίθριας έκθεσης, προχώρησαν στην τοποθέτηση μπάνερ στα οποία έχουν αναρτηθεί ψηφιακά ανατυπωμένα έργα των Μιχάλη Νικολινάκου «Ο Κουκουλοφόρος», της Βάσως Κατράκη «Θέμου και τι να γίνηκαν του κόσμου οι αντριωμένοι», του Χρίστου Δαγκλή «Κορίτσια – Περιστέρι», Ivo Dalla Costa «Κρεμασμένοι στα Ψηλά Αλώνια» και «Ειρηνικό» της Βάσως Κατράκη».

ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ

Οι εκδηλώσεις για την 78 η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας ξεκινούν αύριο Κυριακή με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελίστριας.
Στις 11.00 το πρωί στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών, στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της εθνικής Αντίστασης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τη συμμετοχή των χορωδιών, του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, της Μικτής Χορωδίας Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ και της Χορωδίας των Κανταδόρων. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν και μαθητές από το 36ο και 52ο δημοτικά σχολεία της Πάτρας.
Η δημοτική Αρχή στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παραδώσει στην δισεγγονή του ΕΛΑΣίτη λοχία Γιώργου Ράμμου, που έπεσε νεκρός στη μάχη για την απελευθέρωση της Πάτρας στη διασταύρωση Γερμανού και Ηλείας, αναμνηστική αφίσα η οποία έχει ως θέμα τους απελευθερωτές της Πάτρας.
Το υλικό της αφίσας είναι από την θεματική ενότητα για την απελευθέρωση της πόλης στις 4 Οκτωβρίου του ’44 που βρίσκεται στο ιστορικό καταφύγιο.
ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Επίσης, αύριο θα ανοίξουν και οι πύλες του ιστορικού καταφυγίου κάτω από τα Υψηλά Αλώνια, το οποίο και φέτος θα αποτελέσει σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης από το 12ο σύνταγμα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.
Στους χώρους του καταφυγίου φιλοξενείται έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται στιγμές από τον βομβαρδισμό της πόλης κατά την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση από τα ναζιστικά στρατεύματα.
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου και την Τετάρτη 4 του μηνός ως εξής:
Δευτέρα
9:00 μ.μ.: Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο της Κατοχής- Μουσικο-θεατρικο- χορευτική
παράσταση – Πλατεία Παντοκράτορος
Τετάρτη
8:00 μ.μ.: Προβολή ταινίας: “Το τραγούδι του γκρι περιστεριού” Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου
Το ωράριο λειτουργίας του καταφυγίου έχει ως εξής: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-13:00 και Κυριακή 10:00-13:00.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top