ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Αντίστροφη μέτρηση για την παύση της ανακύκλωσης – Λήγει η σύμβαση

ΚΑΔΟΣ
Ένα από τα καυτά ζητήματα που πρόκειται να απασχολήσει την Πάτρα και την δημοτική αρχή στο αμέσως επόμενο διάστημα είναι αυτό της ανακύκλωσης.

Η Πάτρα, όπως και αρκετές πόλεις της επικράτειας, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ανακύκλωση από τη στιγμή που η εταιρεία που έχει αναλάβει την συγκομιδή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, παύσει αυτή την διαδικασία.

Πρόκειται για την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης που σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί σκοπεύει να σταματήσει την ανακύκλωση σε όλους τους δήμους που λήγουν οι συμβάσεις τους, παρά τις νομικές υποχρεώσεις που έχει απέναντι τους.

Η Πάτρα είναι μία από τις πόλεις αυτές που κινδυνεύει να σταματήσει η διαδικασία της ανακύκλωσης και μέχρι ώρας δεν έχει βρεθεί μία λύση πάνω σε αυτό. Η σύμβαση της ΕΕΑΑ με τον δήμο της Πάτρας λήγει στις αρχές του καλοκαιριού και η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει.

Το θέμα συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο που έγινε χωρίς όμως να υπάρξει μία πρόταση προοπτικής που να αφήνει περιθώρια για να συνεχιστεί η ανακύκλωση.

Σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το προτεινόμενο σχέδιο για να λειτουργήσει το Κέντρο Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών σαν μεσάζοντας δίνοντας στα ανακυκλώσιμα έναν εμπορικό χαρακτήρα και πουλώντας τα στις τιμές της αγοράς, απορρίπτεται.

Το δικαιολογητικό είναι ότι ο δήμος δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ιδιωτική εταιρεία. Επιπλέον σύμφωνα με το σκεπτικό της δημοτικής αρχής ο δήμος δεν είναι «ανώνυμη εταιρεία και δεν μπορεί να πληρώσει ο λαός τις εισφορές, που δεν πληρώνουν οι εταιρείες παραγωγής και διακίνησης συσκευασμένων προϊόντων».

Στο ίδιο ψήφισμα που εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Ασπράγκαθος, καλείται η κυβέρνηση να πιέσει την ΕΕΑΑ για να τηρήσει τις υποχρεώσεις που αναφέρονται για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων τα οποία βάση της σύμβασης έχουν ισχύ για μία εικοσαετία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΕΑΑ είναι ιδιωτική εταιρεία που ελέγχεται κατά 65% του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της από μεγάλους παραγωγούς συσκευασμένων προϊόντων και κατά 35% από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Γιατί θέλει να σταματήσει την ανακύκλωση;

Η ΕΕΑΑ θέλει να σταματήσει την ανακύκλωση στις πόλεις που οι συμβάσεις τους είναι κοντά στη λήξη τους έχοντας ως επιχείρημα την  «υψηλότατη εισφοροδιαφυγή από επιχειρήσεις, που εδώ και είκοσι χρόνια δεν έχουν συμβληθεί με κανένα σύστημα ανακύκλωσης και την ανισοτιμία που επικρατεί στο πεδίο λειτουργίας των συστημάτων».

Σημειώνουμε ότι ο δήμαρχος της Πάτρας έκανε πολλές παρεμβάσεις στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους για να δοθεί λύση στο θέμα της ανακύκλωσης, στέλνοντας επιστολές και διαβήματα, χωρίς όμως να υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση.

Το ζήτημα είναι ότι πλέον η Πάτρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς αποκομιδή από τους μπλε κάδους της ανακύκλωσης.

You may also like

Comments are closed.