ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

90 χρόνια Ελληνικής Κοινότητας στην Αδελαΐδα – Ντοκιμαντέρ με μαρτυρίες ομογενών

Facebook
Twitter
Η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Νότιας Αυστραλίας, συμπλήρωσε 90 χρόνια από την ίδρυσή της.

Η πρώτη ιδρυτική συνέλευση πραγματοποιήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1930, στην Αδελαΐδα. Τότε, οι Έλληνες μετανάστες, εξέλεξαν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της Κοινότητας με επικεφαλής τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Κάβουρα. Παράλληλα, αναγνωρίστηκε ο οργανισμός, άρχισαν να συλλέγονται χρήματα και στις αρχές του 1931 δημιουργήθηκε το πρώτο ελληνικό σχολείο της Αδελαΐδας.

Ανάμεσα στις επετειακές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα γίνει και μια σειρά ντοκιμαντέρ μέσα από την οποία θα καταγράψουν την ιστορία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νότιας Αυστραλίας σε πρώτη φάση, μέσα από συνεντεύξεις με μαρτυρίες των Ελλήνων της Νότιας Αυστραλίας.

Όπως ανέφερε στη “Φωνή της Ελλάδας“, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ για τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης, ο δημοσιογράφος Θοδωρής Παναγόπουλος, ”Στόχος είναι να προβληθεί η ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας, αρχικά (σε πρώτη φάση), αλλά και γενικότερα των Ελλήνων της Αυστραλίας (σε δεύτερη φάση). Κάθε ομογενής, έχει παίξει το δικό του ρόλο στην πορεία και εξέλιξη της Ομογένειας στην Αυστραλία. Έχει συνεισφέρει, είτε λίγο είτε πολύ, στο σχηματισμό της ιστορίας της και με το πέρασμα των χρόνων, με τις νέες γενιές Ελλήνων να έχουν προστεθεί, έχουμε φτάσει στο σήμερα. Τόσο μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες και τα βιώματα του κάθε μετανάστη (οικογένεια, εργασία), όσο και από τις εμπειρίες τους σε συλλογικό επίπεδο (σύλλογοι, κοινότητες, ποδοσφαιρικές ομάδες, πολιτιστικές δράσεις κ.λ.π.). Οι Έλληνες εδώ έχτισαν αυτό που αποκαλούμε σήμερα Ομογένεια της Αυστραλίας. Αυτή λοιπόν την ιστορική, την τόσο δραστηριοποιημένη ομογένεια θέλω να προβάλλω, έτσι ώστε η ιστορία της να καταγραφεί ψηφιακά, αποτελώντας ένα πολύτιμο ψηφιακό αρχείο όχι μόνο για τους Έλληνες της Αυστραλίας, αλλά για τον Ελληνισμό γενικότερα”.

Σημειώνεται ότι τα γυρίσματα έχουν ήδη αρχίσει και ότι η σειρά των ντοκιμαντέρ θα έχει τίτλο: ”Η ιστορία μου”.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top