Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Διάχυτη αισιοδοξία για την επένδυση στα Καλάβρυτα

Facebook
Twitter
Η “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” αποκαλύπτει: Τέλος στην αναμέτρηση μεγάλων πολυεθνικών η οποία φαίνεται ότι καθυστέρησε τουλάχιστο για ένα χρόνο την έναρξη της επένδυσης στο Χελμό.

Χωρίς τίτλο

Την Παρασκευή που μας πέρασε, 22 Αυγούστου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προχώρησε στην αποσφράγιση των προσφορών για την μεγάλη επένδυση των 18,25 εκατ. ευρώ που έχει ως άξονα τον εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στο Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη τουριστική επένδυση που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ανάδοχο του έργου την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για λογαριασμό της Α.Ε.-ΟΤΑ του Δήμου Καλαβρύτων «Χιονοδρομικό Κέντρο».

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, στα πλαίσια του διεθνούς ηλεκτρονικού που προκήρυξε προ διμήνου η Περιφέρεια, υποβλήθηκε μια προσφορά η οποία και εκπροσωπεί μεγάλους διεθνείς προμηθευτές και πολυεθνικές που ειδικεύονται στα έργα βουνού.

Το γεγονός της ύπαρξης μίας και μοναδικής προσφοράς, σύμφωνα με τεχνοκρατικά στελέχη της Π.Δ.Ε,. δεν θα πρέπει να προβληματίσει καθώς το έργο βρίσκεται σήμερα σε μια αρκετά ώριμη φάση. Φαίνεται δηλαδή να ξεκαθαρίζει το… τοπίο όσον αφορά στην διεκδίκηση της επένδυσης μεταξύ δύο μεγάλων πολυεθνικών (μια Ιταλική και μια Αυστριακή) οι οποίες κυριαρχούν παγκόσμια στα έργα βουνού.

Η «Πολιτεία» απευθύνθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη και πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΔΕ Ανδρέα Φίλια ο οποίος απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη, δήλωσε όμως αισιόδοξος… «Μετά την μεγάλη αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά η οποία κατέστη απαγορευτική σε σχέση με την συνέχιση πολλών έργων, στην συγκεκριμένη επένδυση κινηθήκαμε, οριακά μεν, αλλά μέσα στο φυσικό αντικείμενο των έργων που είχαν εξ αρχής ανακοινωθεί.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΙΛΙΑΣ 1

Έγιναν κάποιες αλλαγές στις αρχές του έτους, όπως μας ζήτησε ο χρήστης του έργου, ο Δήμος Καλαβρύτων και το Χιονοδρομικό ενώ κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που ακολούθησε -τελευταία- υπήρξε ανταλλαγή επιστολών και ενημερώσεις, σε υποψηφίους αναδόχους, κατασκευαστές – προμηθευτές» εξηγεί ο κ. Φίλιας.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σε πρώτη φάση το 2020 έγινε η προκήρυξη για τα νέα μηχανήματα – 1,25 εκατ. ευρώ- για τα νέα μηχανήματα (χιονοστρωτήρες – snowmobile, διάσωση-μετακίνηση ΑμΕΑ στο χιόνι).

Πριν από λίγες μέρες «ξεμπλόκαρε και  εργολαβία, κατασκευής του νέο Βιολογικού στο Χελμό όπου, λόγω του εκσυγχρονισμού, θα έχει τις ανάγκες επεξεργασίας λυμάτων, στη διάρκεια του χειμώνα, για μια μικρή… πόλη.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΡΓΟΛΑΒΊΑ

Στα πλαίσια της επένδυσης των 18,25 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθούν:

@ αντικατάσταση του «Αχιλλέα» με νέου τύπου 10θέσιο αναβατήρα με κλειστή καμπίνα. Με την αναβάθμιση παύουν οι ουρές μπροστά στο διπλό καρεκλάκι,

@ αντικατάσταση του αναβατήρα στη «Στύγα» με νέο 6θέσιο ανοικτής καμπίνας που θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τους χιονοδρόμους στην κορυφή σε 7’,

@ ανακαίνιση του πετρίνου Σαλέ στην θέση «Βαθιά Λάκα»,

@ επέκταση στις πίστες χιονοδρομίας,

@ εγκατάσταση συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου που σημαίνει τέλος στις ουρές στα εκδοτήρια,

@ αναβάθμιση του Υ/Σ της ΔΕΗ και

@ νέα μεταλλικά κτίρια για αποθήκευση και συντήρηση αναβατήρων.

«Στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, μετά την αποσφράγιση των προσφορών, θα μπορούμε να πάμε σε προ-συμβατικό έλεγχο με την υπογραφή της σύμβασης να μπορεί να γίνει ακόμη και εντός του τρέχοντος έτους. Στόχος μας είναι η έναρξη εργασιών να γίνει με τη λήξη της χειμερινής περιόδου λειτουργίας 2022-’23 ώστε τον επόμενο χειμώνα να έχει ολοκληρωθεί το έργο κατά μεγάλο μέρος» καταλήγει ο κ. Φίλιας.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top