Του Αχιλλέα Ροδίτη
Η ακρίβεια έχει τις επιπτώσεις της στην απευθείας τιμή κάθε προϊόντος αλλά προκαλεί επίσης αλλαγές και στην ποσότητα τους, αλλαγές που ίσως σε πολλούς να περνούν απαρατήρητες. Μια κλασική περίπτωση είναι ο καφές σε πακέτο.
Το ρεπορτάζ της«Πολιτείας» επιβεβαιώνει ότι πολλά από τα καταστήματα και της Πάτρας ακολουθούν την τακτική των μειωμένων δόσεων, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την κατρακύλα του κέρδους κι έτσι να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υπέρογκες και διαρκώς αυξανόμενες υποχρεώσεις.
Ιδίως τώρα που μπήκαμε στο φθινόπωρο και όσο βαδίζουμε προς το χειμώνα, το κόστος ζωής θα εκτοξεύεται ακόμα πιο «ψηλά». Όπως μας λέει ιδιοκτήτης καφέ take away, στην οδό Κορίνθου, πράγματι πολλοί καταστηματάρχες εστίασης επιλέγουν να μειώσουν τη δόση του καφέ που δίνουν στους πελάτες, από δύο που ήταν πριν, σε μία.
«Είναι αλήθεια ότι αλλιώς δεν βγαίνουν τα έξοδα. Εγώ ακόμα αντέχω και παραμένω στις δύο δόσεις, όμως δεν ξέρω για πόσο ακόμα», μας λέει ο επιχειρηματίας Άγγελος Σ. Ενημερωτικά προσθέτει ότι η μέση τιμή του καφέ (χονδρική) έχει φτάσει στα 22 με 24 ευρώ το κιλό ενώ έχουν αυξηθεί πολύ οι τιμές στα πλαστικά ποτηράκια, τα χάρτινα καλαμάκια. Βέβαια υπάρχουν καφέδες με μεγαλύτερη τιμή, αντιστοίχως και με μικρότερη που όμως συνοδεύεται και από μειωμένης ή κακής ποιότητας χαρμάνι. «Αν οδηγηθούμε εκεί, καλύτερα να το κλείσουμε τότε…», τονίζει ο επιχειρηματίας.
ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, ΤΕΛΟΣ ΣΕ «1+1»
Προϊόντα στα σούπερ μάρκετ κρατούν ίδια τιμή αλλά η ποσότητα μικραίνει. Είναι εμφανές παντού και στα πάντα σχεδόν. Χαρακτηριστική είναι περίπτωσή απορρυπαντικού πλυντηρίου που έριξε τις μεζούρες από 65 σε 63 αλλά κράτησε την τιμή ίδια, συσκευασίας με πατατάκια που έπεσε από τα 150 στα 130 γραμμάρια, διατηρώντας την ίδια τιμή, και συσκευασμένου χαρτιού υγείας που μειώθηκε το βάρος του με την τιμή του να διατηρείται ίδια.
Επίσης, φέτα 1.000 γραμμαρίων σε συσκευασία των 800 γραμμαρίων ή ένα κεσεδάκι γιαούρτι 200 γραμμαρίων στα 170 ή 150 γραμμάρια, χωρίς να μειώνεται η τιμή.Επίσηςαποτελεί εν πολλοίς παρελθόν το κύμα προσφορών. Τουλάχιστον τρεις στις πέντε εταιρείες εμπορίου έχουν σταματήσει τις προσφορές και τα δώρα, «ένα συν ένα».
(Έντυπη έκδοση: Αχαϊκή Πολιτεία)