Αχαΐα: Εν μέσω πολέμου και ακρίβειας, οι καταθέσεις «πήραν πάνω»

Facebook
Twitter
Όλα αυτά δείχνουν -και για την Αχαΐα- ότι η εντυπωσιοθηρική αναφορά στην παροδική αύξηση των καταθέσεων η οποία, συχνά, μεταβάλλεται και σε πολιτικό επιχείρημα δεν αφορά παρά μια πολυσύνθετη και «στατική» εικόνα που επηρεάζεται από πλήθος παραγόντων.    

1 9 e1664786910367

Επίσημα στοιχεία που αφορούν στο νομό Αχαΐας αποκαλύπτει η «Πολιτεία» στο Πρωτοσέλιδό της σήμερα Δευτέρα  απ’ την εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας αναφορικά με τη ροή των τραπεζικών καταθέσεων.

Ένα πρώτο στοιχείο:
• Τον Ιούνιο του 2022 στο σύνολο των τραπεζικών καταστημάτων της Αχαΐας υπήρχαν κατατεθειμένα 3,397 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρήματα, στο μεγάλο μέρος τους, κοντά 2 δισεκατομμύρια, σε καταθέσεις Ταμιευτηρίου αλλά και ένα σημαντικό ποσό, πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ, σε προθεσμιακούς λογαριασμούς.
• Έξι μήνες νωρίτερα, δηλαδή πριν ενσκήψει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση, η ένταση της ακρίβειας και όλα τα συναφή, οι τραπεζικές καταθέσεις στην Αχαΐα ήταν της τάξης των 3,336 δισεκατομμυρίων ευρώ.
• Η εξίσωση είναι προφανής. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με την κουβέντα να περιστρέφεται γύρω απ’ την ακρίβεια άρα και την αφαίμαξη του εισοδήματος νοικοκυριών, επιχειρήσεων κ.λπ., στην Αχαΐα οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 61 εκατομμύρια ευρώ. Ή, αν θέλετε, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, ένα χρόνο πριν, κατά 108 εκατομμύρια ευρώ.
Τι ακριβώς συμβαίνει; Γιατί αυτή η εύγλωττη αναντιστοιχία ανάμεσα στην υποκείμενη «ατμόσφαιρα» ακρίβειας και οικονομικής κρίσης;

9 1 e1664786960844

 

 

 

 

Περισσότερα στην Έντυπη Έκδοση της “ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ” της 3/10/2022 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top