HΠΑ: Η Γερουσία ξεμπλοκάρει την πώληση F-16 στην Τουρκία -Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ

Facebook
Twitter
Eκτός Γερουσίας η τροπολογία Μενέντεζ για τα F-16 καθώς δεν εντάχθηκε στην εκδοχή του Σώματος για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).

Σύμφωνα με πληροφορίες, αφαιρέθηκαν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση και συντάχθηκε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας ένα νέο κείμενο το οποίο περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες. Η αντίστοιχη τροπολογία του Κρις Πάπας παραμένει στην εκδοχή της Βουλής.

Το τελικό κείμενο του αμυντικού προυπολογισμού θα αποφασιστεί μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο Σώματα. Σε σχέση με την τροπολογία Μενέντεζ ειδικότερα, εξέφρασαν επιφυλάξεις οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών και Άμυνας της Γερουσίας, σύμφωνα όμως με πληροφορίες υπάρχουν και παρασκηνιακές πιέσεις από την κυβέρνηση για να μην περάσουν οι τροπολογίες, όχι απαραίτητα για να προχωρήσει στην πώληση των F-16 στην Τουρκία, αλλά για να μπορεί να έχει τον τελικό λόγο σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ηττα του δόγματος Μητσοτάκη

«Με την απόφαση που έλαβε χθες (11/10) η Γερουσία να απορρίψει τους όρους που περιόριζαν την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, η Τουρκία όχι μόνο δεν τιμωρείται για την ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της Ελλάδας και την υπογραφή νέων παράνομων μνημονίων με τη Λιβύη, αλλά επιβραβεύεται», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Επίσης τονίζει πως: «Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλη μια εξαιρετικά σοβαρή ήττα του δόγματος Μητσοτάκη, του “πιστού και προβλέψιμου συμμάχου” που τα δίνει όλα χωρίς να διεκδικεί τίποτα. Την ίδια στιγμή, μάλιστα, που η Ρωσία αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ψευδοκράτος. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη καθίσταται ολοένα και πιο επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα».

Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό

Συνεδριάζει, στις 12 το μεσημέρι, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον απόηχο των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων.

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναμένεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να ενημερώσει αναλυτικά για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τις επαφές που είχε στην Αίγυπτο.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα τονίσει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε πρόκληση, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης θα παρουσιάσει την κατάσταση στο μεταναστευτικό τόσο στα νησιά όσο και στον Έβρο.

Ο πρωθυπουργός χθες Τρίτη (11/10) από την Έδεσσα διεμήνυσε ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι ισχυρή και δεν απειλείται από κανέναν, διότι ενισχύσαμε την άμυνα μας και θωρακίσαμε τις συμμαχίες μας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο πορευόμαστε στην ταραγμένη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Την ίδια ώρα, με νέες απειλές επανήλθε, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα θέλει σύγκρουση, αφού έχει στρατό στα νησιά και αυτό θα απαντηθεί από εμάς». Σε αντίστοιχο μοτίβο κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, καλώντας την Αθήνα να λογικευτεί και να μην αγνοήσει την κατάσταση που συμβαίνει στην Ουκρανία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top