ΠΑΤΡΑ: Πτώση τζίρου και στο ντελίβερι – “Πολλές οι παραγγελίες, μικρή η ποσότητα”!

Facebook
Twitter

«Στενάζουν» οι ιδιοκτήτες ψητοπωλείων αφού το ντελίβερι έχει παραμείνει ίδιο σε συχνότητα αλλά με μικρότερη ποσότητα παραγγελιών που ρίχνει τον τζίρο!

Αρκούσε μια ολιγόλεπτη κουβέντα με τον πατρινό ντελιβερά Δ.Π. για να γίνει πλήρως αντιληπτή η καθίζηση τζίρου που έχουν υποστεί τα ταχυφαγεία της περιοχής και όλες οι αλλαγές που έχουν καταγραφεί στις διατροφικές μας συνήθειες εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και πληθωρισμού στο 12%.

Προφανώς οι αυξήσεις των τιμών έχουν παίξει τον πλέον καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα νέα δεδομένα. Δεν είναι και λίγο άλλωστε ότι πλέον δύο πίτες κοστίζουν μέχρι και 6,50 ευρώ, (όπως συμβαίνει σε ψητοπωλείο στα Ζαρουχλέικα αλλά και αλλού), ούτε φυσικά, η γενικότερη οικονομική δυσπραγία και οι ραγδαίες αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης, που αδειάζουν σε χρόνο ρεκόρ τις τσέπες των καταναλωτών. Ο πατρινός διανομέας (από τους πιο έμπειρους στο χώρο) μας λέει:

«Οι παραγγελίες που μοιράζω καθημερινά δεν έχουν πέσει αισθητά σε αριθμό. Τις ίδιες πήγαινα, τις ίδιες πηγαίνω. Έχει πέσει όμως πάρα πολύ η αξία των παραγγελιών. Παρασκευές και Σάββατα, μοίραζα αρκετές παραγγελίες που κόστιζαν από 40 ευρώ και πάνω. Κάποιες… ξεπερνούσαν και τα 100 ευρώ. Πλέον όμως εκπλήσσομαι αν δώσω μερικές παραγγελίες αξίας 15 ευρώ! Τα ποσά που ‘παίζουν’ κυμαίνονται από 5 έως 10 ευρώ το πολύ. Το αποτέλεσμα είναι τις Παρασκευές και τα Σάββατα, δηλαδή τις… καλές μέρες της εβδομάδας, να εισπράττω πλέον, τα μισά χρήματα απ’ ότι μάζευα πριν λίγα χρόνια, και λιγότερα απ’ όσα έβγαζα και μες την πανδημία».

Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο ντελιβεράς εργάζεται σε ψητοπωλείο που έχει έδρα προς την δυτική πλευρά της Πάτρας 

ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ, ΣΤΕΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ

Το μυστικό λοιπόν για τις επιχειρήσεις είναι η αύξηση της κίνησης. Όσα ψητοπωλεία έχουν καταφέρει να αποκτήσουν τα προηγούμενα χρόνια ένα πολύ μεγάλο κύκλο πελατών που παραγγέλνουν με ντελίβερι, τα φέρνουν  «βόλτα». Μπορούν κάλλιστα να επιλέξουν και συνεργασία με τις εταιρείες διανομής φαγητού. Αντίθετα, τα πιο μικρά ή συνοικιακά καταστήματα κυριολεκτικά «στενάζουν». Διότι με τις εταιρίες είναι αδύνατο να έχουν καλό κέρδος, έστω κι αν αυξάνει λίγο η κίνηση τους, λόγω του ποσοστού παρακράτησης και της καθυστερημένης πληρωμής. Κι αν δεν τις επιλέξουν, έχουν πολύ λιγότερες παραγγελίες, άρα αδυνατούν να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις συμπεριλαμβανομένων των ντελιβεράδων αλλά και των καυσίμων για τα μηχανάκια που πηγαινοέρχονται.

ΤΙΜΕΣ ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Ας δούμε όμως πού οφείλονται οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών στα σουβλατζίδικα. Μέχρι πριν λίγο καιρό οι επιχειρηματίες αγόραζαν τον γύρο (χοιρινό) στα 4 ευρώ το κιλό και τώρα η τιμή του έχει φτάσει στα 4.60 ευρώ και ανεβαίνει συνεχώς. Την ίδια αύξηση πήρε και το κοτόπουλο. Σκεφτείτε κάποιο ψητοπωλείο που να χρειάζεται από το συγκεκριμένο προϊόν 60 κιλά την ημέρα7 ημέρες την εβδομάδα. Κάντε μετά τον… λογαριασμό. Το χοιρινό σουβλάκι, τα ψητοπωλεία το αγόραζαν 0,60 λεπτά το τεμάχιο και τώρα το αγοράζουν ακόμη και 1 ευρώ.

Οι πίτες (τα ζυμαράκια) ανέβηκαν 20 λεπτά. Τις αγόραζαν 0,90 λεπτά και τώρα 1,10. Οι πατάτες (σ.σ κομμένες) κόστιζαν 1,05 και τώρα κοστίζουν 1,30 ευρώ το κιλό. Οι ντομάτες 0,90 λεπτά το κιλό και τώρα κοστίζουν 1,60. Και φυσικά αυτές οι αυξήσεις είναι δύσκολο να απορροφηθούν από τα μαγαζιά και μετακυλίονται στην τσέπη του καταναλωτή…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

4 e1667294862767

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top