Τζάκης, Δήμας, Μπουρλά και Λάνθιμος… Όλες οι προσεχείς Επιτιμοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Facebook
Twitter

  Το Πανεπιστήμιο Πατρών μένει απαρέγκλιτα στον δρόμο της εξωστρέφειας. «Ανοίγεται» στον κόσμο με το αναγνωρισμένο έργο του, αλλά και επιτιμοποιήσεις προσωπικοτήτων διεθνούς εμβέλειας

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Πυκνώνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών το πρόγραμμα επιτιμοποιήσεων σημαντικών προσωπικοτήτων διεθνούς κύρους και εμβέλειας, που με το έργο αλλά και τη στάση ζωής τους κέρδισαν παγκόσμιο σεβασμό,

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η «Πολιτεία» έχει γράψει πρώτη για το πλάνο που αφορά στο να ανακηρυχθούν Επίτιμοι Διδάκτορες:

μπουρλα

ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά (η επιτιμοποίηση του θα γίνει τον Μάιο του 2023)

λανθιμοσ

αλλά και ο βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθέτης Γιώργος Λάνθιμος.

Είχε γράψει επίσης για τις επιτιμοποιήσεις που ήδη έγιναν. Του Ομότιμου Καθηγητή Κοινωνιολογίας του London School of Economics Νικολάου Π. Μουζέλη, στις 21 Οκτωβρίου, του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στη 12η Περιφέρεια του Κογκρέσου της Νέας Υόρκης, Carolyn Maloney, στις 5 Οκτωβρίου, η οποία μάλιστα μίλησε για το σημαντικό θέμα της Μάθησης και την δύναμη της στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών και τη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας.

Αλλά ακόμη και για την αναγόρευση του πρώην Υπουργού Τάσου Γιαννίτση, στις 29 Νοεμβρίου, την ημέρα που το Πανεπιστήμιο Πατρών συμπλήρωνε 58 χρόνια παρουσίας και προσφοράς.

 

ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ… Α. ΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ Σ. ΔΗΜΑΣ

Αλλά η λίστα δεν έχει τέλος και επανερχόμαστε σε ονόματα που έχουμε ξαναγράψει αλλά οι επιτιμοποιήσεις τους είναι προ των πυλών. Η πλησιέστερη τελετή θα είναι στις 27 Ιανουαρίου 2023. Οπότε θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημιακού ιδρύματος ο Δρ. Ανδρέας Τζάκης. Και επόμενη σημαντική ημερομηνία η 30η Ιανουαρίου 2023, αυτή της επιτιμοποίησης του Έλληνα δικηγόρου, οικονομολόγου και πολιτικού, Σταύρου Δήμα.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Α. ΤΖΑΚΗΣ

τζακησ

Ο Πειραιώτης που έμελλε να γοητεύει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα με τις ικανότητες του στη Χειρουργική και τις Μεταμοσχεύσεις υπηρετώντας διαδοχικά σε όλες τις Πανεπιστημιακές βαθμίδες και εκλεγόμενος Καθηγητής και Διευθυντής Μεταμοσχεύσεων στα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία του Πίτσμπουργκ, του Μαϊάμι, του Κλήβελαντ, της Πενσυλβανία, της Φλόριντα και του Οχάιο.

Έγινε γνωστός για τις πρότυπες χειρουργικές τεχνικές του, όπως η μεταμόσχευση του κοιλιακού τοιχώματος, οι αναμεταμοσχεύσεις του εντέρου, η αντιμετώπιση ασθενών με θρόμβωση της  πυλαίας φλέβας και άλλες. Ενώ το 2001 ξεκίνησε το πρόγραμμα μεταμοσχεύσεων Νεφρού στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έχει τιμηθεί με τον τίτλο «Άρχων» του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Είναι ο πρώτος κάτοχος έδρας που φέρει το όνομά του. Της «Τzakis chair of Transplantation» που δημιουργήθηκε προς τιμήν του, στην Ιατρική σχολή του Μαϊάμι στη Φλόριντα. Επίσης, έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Guinness δύο φορές το 2000.

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Σ. ΔΗΜΑΣ

δημασ

Έχει διατελέσει υπουργός και επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις αλλά και για το Περιβάλλον. Ο γιος του Βαλκανιομάχου Κωνσταντίνου Δήμα και της δασκάλας Αντιγόνης Δήμα, από την Κλένια Κορινθίας, που σπούδασε νομικά και οικονομικά στο Ε.Κ.Π. Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Εργάστηκε ως δικηγόρος για τη νομική εταιρεία της Wall Street, στη Διεθνή Εταιρεία Οικονομικών της Παγκόσμιας Τράπεζας και την περίοδο ’75-’77 διατέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης. Ανέλαβε Υφυπουργός Συντονισμού από το ’77 έως το ’80 και Υπουργός Εμπορίου από το ’80 έως το ’81 και να επανέλθει ως Υπουργός Γεωργίας το ’89 και ’90 και Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας από το ’90 έως το ’91. Και τον Μάρτιο του 2004 να διοριστεί Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων στην Επιτροπή του Ρομάνο Πρόντι.

Ενώ το 2011 ορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, παραμένοντας στη θέση έως τον Μάιο του 2012, ενώ το 2014 προτάθηκε από τον τότε Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την περίοδο δηλαδή που η Βουλή διαλύθηκε και η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές καθώς δεν συγκεντρώθηκαν οι 180 ψήφοι για εκλογή ΠτΔ.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

15 4 e1671629544190

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top