Ασημίνα Ζανιά: Τα δυο «πρέπει» του εμβολιασμού

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
«Εσύ τι εμβόλιο έκανες;» είναι το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί ακόμη στις συζητήσεις μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, με τους τελευταίους να προσπαθούν να αντλήσουν μια κάποια πληροφόρηση για το «μετά» του εμβολιασμού ανάλογα με την εταιρεία.

Και όλα αυτά εξαιτίας της έκδηλης πια ανασφάλειας που κυριάρχησε στην κοινότητα με αφορμή τη σύνδεση περιστατικών θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με εμβόλιο της Astra Zeneca.

Παράλληλα, όπως από την αρχή είχε γράψει η «Πολιτεία» συνεχίζονται οι ακυρώσεις ραντεβού σε εμβολιαστικά κέντρα της Αχαΐας όπου πραγματοποιούνται τα εν λόγω εμβόλια ενώ αντιθέτως σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα όπου γίνονται εμβόλια της Pfizer ή άλλων εταιρειών επικρατεί «κομφούζιο» ενδιαφέροντος για νέα ραντεβού που μάλιστα… δεν υπάρχουν! Για παράδειγμα, στο Mega Εμβολιαστικό Κέντρο της Πάτρας όπου πραγματοποιούνται εμβόλια της εταιρείας Moderna, η προσέλευση είναι καθημερινή και ακατάπαυστη.

Αν κάποιος πάσχει από καρδιά και κάνει εμβόλιο με RNA που μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδίες, καλό θα είναι να ενημερώνει τον γιατρό του.

Από την πλευρά της όμως η πατρινή Πνευμονολόγος Ασημίνα Ζανιά  συντάσσεται πλήρως με τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέφανου Λουκίδη. Ουσιαστικά αποδίδει το όλο κλίμα ανασφάλειας στα «τρομερά λάθη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αλλά και στην παραπληροφόρηση και παρερμήνευση ιατρικών δεδομένων ή και απόψεων – εκτιμήσεων, επισημαίνοντας πως οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν πλήρως και σωστά για όλες τις παραμέτρους.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΤΑ ΝΟΥ

Τονίζει ότι ο «κανόνας Νο 1» που πρέπει όλοι να θυμόμαστε είναι ότι: «Πρέπει να εμβολιαστούμε». Και ο «κανόνας Νο 2», όπως αναφέρει η ίδια στην «Πολιτεία», είναι ότι ο κάθε πολίτης θα πρέπει να καθοδηγείται πριν και μετά το εμβόλιο από τον γιατρό του ο οποίος γνωρίζει πλήρως το ιατρικό του ιστορικό.

Και σπεύδει να εξηγήσει ότι αυτός ο «δεύτερος κανόνας» δεν είναι ότι παραπέμπει σε κάποιον αυξημένο κίνδυνο, αλλά αφορά την μικρή πιθανότητα κάποιων συμπτωμάτων που θα συσχετίζονται με κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο προϋπάρχει και θα αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά, αν παρακολουθηθούν από τον προσωπικό ιατρό του εμβολιασμένου. Εξηγεί ότι: «Διότι πλέον αντιμετωπίζονται τα πάντα. Γιατί έχουμε περισσότερη γνώση τώρα για τα όποια συμπτώματα μπορεί να υπάρξουν και γνωρίζουμε τι προκαλείται από τι και πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ακόμα και σε μια βαριά περίπτωση πνευμονικής εμβολής, θα μπορούσα να σας πω».

Και αν αναφέρει ως παράδειγμα: «Αν κάποιος πάσχει από καρδιά και κάνει εμβόλιο με RNA που μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδίες, καλό θα είναι να ενημερώνει τον γιατρό του». Προσθέτει όμως την πιο σημαντική παράμετρο: Ότι όλα τα παραπάνω δεν συνεπάγονται κάποιο αυξημένο ποσοστό κινδύνου από τον οποιοδήποτε εμβολιασμό.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ

«Μιλάμε για παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν σε απείρως μικρό ποσοστό. Όπως και μια οξεία αλλεργική αντίδραση που θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον, ακόμα και με μια ασπιρίνη…», εξηγεί η κ. Ζανιά θέλοντας να καταστήσει σαφέστερο όλων ότι ο όλος φόβος που έχει επικρατήσει στην κοινότητα βρίσκει την «πηγή» του στο κάθε τι που δηλώνει ο οποιοσδήποτε δημοσίως. «Για αυτό λέω και τονίζω προς όλους, ότι θα πρέπει να μην ρωτούν τον Παπαδάκη, τον Χατζηνικολάου, τον Κεραμιδά ή τον Ροδίτη, αλλά τον γιατρό τους. Πριν το εμβόλιο αλλά και αφού εμβολιαστούν να τον ενημερώνουν για κάθε τι που αισθάνονται».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top