Η Αχαΐα βγαίνει κερδισμένη από την επαναφορά των βουλευτικών εδρών στις εννέα σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας απογραφής. Και δεν ήσαν λίγοι εκείνοι που σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη ανέφεραν πως στην ουσία πρόκειται για έναν πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» για τον Νομό, δεδομένου ότι η αύξηση των εδρών στην ουσία «ρίχνει» και το μέτρο για την κατανομή τους.
Πιο συγκεκριμένα, το μέτρο για την έδρα ανερχόταν με τις οκτώ στο 12,5%, ενώ με την αύξηση στις εννέα πέφτει στο 11.1%
Αυτό σημαίνει πως αν για παράδειγμα ένα κόμμα πάρει στην Αχαΐα ποσοστό 23% θα λάβει δύο έδρες ενώ αν οι έδρες ήσαν οκτώ θα έπρεπε να λάβει 25%.
Μεγάλη σημασία έχει η αλλαγή του εκλογικού μέτρου για τον Νομό για το ενδεχόμενο της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης, όπου τα υπόλοιπα θα δώσουν τη δυνατότητα σε κάποια κόμματα να πάρουν μία επιπλέον έδρα εκτός από εκείνες της πρώτης κατανομής, στοιχείο που ήδη μελετάται από τα κομματικά επιτελεία της Αχαΐας και ιδιαίτερα από εκείνα των δύο μεγάλων κομμάτων.
Μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των βουλευτικών εδρών στις εκλογικές περιφέρειες όλης της χώρας φέρνουν τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021 με βάση τα οποία θα γίνουν οι εκλογές το 2023.
Σύμφωνα με τα όσα επίσημα ανακοινώθηκαν αλλάζουν συνολικά «χέρια» 16 έδρες με κύρια συνέπεια την περαιτέρω ενίσχυση του αριθμού των βουλευτών που εκλέγονται στις περιφέρειες της πρωτεύουσας, στην οποία θα εκλέγονται πέντε επιπλέον βουλευτές.
Στους μεγάλους χαμένους είναι η Ήπειρος και η Δυτική Μακεδονία που χάνουν από δύο έδρες.
Ειδικότερα, με βάση τα νέα πληθυσμιακά στοιχεία κερδίζουν δύο έδρες ο Νότιος Τομέας της Β΄Αθηνών και η περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, ενώ μία επιπλέον έδρα θα έχουν ο Βόρειος Τομέας της Β’ Αθηνών, ο Δυτικός Τομέας της Β΄ Αθηνών, η Α΄ Θεσσαλονίκης και η Αχαΐα.
Στον αντίποδα οι έδρες αυτές θα αφαιρεθούν από την Α΄ Πειραιά, τις Σέρρες, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία, την Κοζάνη, την Άρτα, καθώς και την Καστοριά και τη Θεσπρωτία που γίνουμε πλέον μονοεδρικές περιφέρειες.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ