Κυβέρνηση: Τέλος στα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας με Βελόπουλο (ΒΙΝΤΕΟ)

Facebook
Twitter
Οποιαδήποτε στιγμή από Απρίλιο και μετά θα διεξαχθούν οι εκλογές, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου.

«Παραμένουμε σταθεροί σε αυτό που από την αρχή είπε ο πρωθυπουργός: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, οποιαδήποτε στιγμή από τον Απρίλιο και μετά» δήλωσε ο κ. Οικονόμου στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ακόμη, πως θα «έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση δύο φάσεων λόγω της απλής αναλογικής».

Για το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε:

«Δεν υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με την Ελληνική Λύση και με τον κ. Βελόπουλο. Το έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους. Είναι χαοτικές και μεγάλες οι διαφορές. (…) Δεν μπορεί να συνεργαστείς με κάποιον όταν εσύ κοιτάζεις προς τη Δύση και αυτός προς την Ανατολή.

Από εκεί και πέρα, το ερώτημα θα απαντηθεί στην ώρα του, ανάλογα και με τα αποτελέσματα των εκλογών. Εμείς πηγαίνουμε στην εκλογική μάχη με την εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία και με την αυτοπεποίθηση ότι ο κόσμος, όχι δεν θα απλώς δεν θα ρισκάρει ένα αλλοπρόσαλλο κομματικό σκηνικό, αλλά θα επιβεβαιώσει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού την εμπιστοσύνη εκείνη που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα μπροστά.

Δεν ζητάμε μία ψήφο επιλογής, (επειδή απλώς οι άλλοι είναι χειρότεροι, επειδή απλώς τα μεγέθη, η σύγκριση μεταξύ των πεπραγμένων της περιόδου 2015 –  2019 και 2019 – 2023 δεν αντέχει σε καμία σύγκριση), ζητάμε γιατί έχουμε τη βεβαιότητα και την αυτοπεποίθηση ότι με τη δύναμη των ιδεών μας, με τον επαγγελματισμό και με τη γνώση που χαρακτηρίζει το κυβερνητικό έργο και την κυβερνητική στρατηγική, μπορούμε να πάμε τη χώρα ακόμα πιο μπροστά.

«Ο λαός έχει την ωριμότητα πολιτικά για να αφήσει τους φασίστες στο περιθώριο»

Για το αν υπάρχει σχεδιασμός για την απαγόρευση της συμμετοχής του κόμματος του Κασιδιάρη στις εκλογές, σημείωσε:

«Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο σε ότι αφορά τη νομική διάσταση του πράγματος (που κανείς πρέπει να λάβει υπόψη του ευρύτερα πράγματα συναίνεση στην άποψη των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων, τα όρια του Συντάγματος).

Ελπίζω, εύχομαι, θα ήθελα να μη χρειάζεται κανένας νόμος για να δοκιμαστούν πολιτικά οι ναζί και οι φασίστες. Να έχει την ωριμότητα η ελληνική κοινωνία (που πιστεύω ακράδαντα ότι την έχει με αυτή την εμπειρία όλης της προηγούμενης περιόδου) για να τους αφήσει εκεί που τους ταιριάζει: στο περιθώριο.

(…) Αυτό ήταν ένα από τα δύο πρωταρχικά στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019. Ο πρωθυπουργός είχε τότε ζητήσει ισχυρή εντολή, είχε ζητήσει μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και ο ελληνικός λαός του την έδωσε και ταυτόχρονα είχε ζητήσει ηχηρή αποδοκιμασία των νεοναζί και της Χρυσής Αυγής. Αυτοδύναμη και ισχυρή Νέα Δημοκρατία, Χρυσή Αυγή εκτός Κοινοβουλίου. Και στο κάλεσμα αυτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκε».

Στρατηγική αυτοδυναμίας, στις δεύτερες κάλπες

mitsotakis ypourgiko all scaled 1

“Μέσα στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής δεν υπάρχει κάτι σήμερα και με βάση τα πολιτικά μεγέθη που να μας δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την πιθανότητα να εξασφαλίσει αυτοδυναμία…”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, με τις συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου να…πυκνώνουν, εστιασμένες, κατά κύριο λόγο, στις πρωθυπουργικές περιοδείες ανά την περιφέρεια και στην αποτύπωση του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία.

Στελέχη της κυβέρνησης και της οδού Πειραιώς κρατούν στην πρώτη γραμμή το πολιτικό στοίχημα του “151+”, προκαλώντας, παράλληλα, τη σύγκριση των πεπραγμένων της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με εκείνα της περιόδου 2019-2023. Και σε αυτήν ακριβώς τη σύγκριση των δύο διακυβερνήσεων ποντάρει πολλά το “γαλάζιο” οικοσύστημα όσον αφορά στην επίτευξη του στόχου, προτάσσοντας, την ίδια στιγμή, τα διλήμματα της εθνικής κάλπης, που συμπυκνώνονται στις φράσεις “πρόοδος ή οπισθοδρόμηση” και, τελικά “Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας”.

Σε αυτόν τον πολιτικό “μαραθώνιο” των επόμενων 100 ημερών, που, όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί σε περιβάλλον πόλωσης και καθημερινής έντασης, κυρίαρχη θέση στην ατζέντα της αντιπαράθεσης καταλαμβάνουν τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας. Τα θετικά αποτελέσματα που, όπως σημειώνουν στελέχη, έχει παράξει η κυβερνητική πολιτική μετατρέπονται σε κομβικό σημείο του αφηγήματος του Μεγάρου Μαξίμου για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Η οικονομία, άλλωστε, θα βρεθεί και σήμερα στην πρώτη γραμμή, καθώς στις δώδεκα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν. Στη διάρκεια της συνάντησης θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης για την ίδρυση κέντρου του ΟΟΣΑ στην Κρήτη και θα παρουσιαστεί η τακτική έκθεση του Οργανισμού για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο ΟΟΣΑ αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 6,7% για το 2022 και 1,6% τόσο το 2023 όσο και το 2024. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει στο 4,3% την τρέχουσα χρονιά, ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα βρεθεί λίγο πάνω από τον στόχο του 2%.

Η σύγκριση

Με το γρίφο του momentum των εκλογών να αναμένει… στωικά την απάντησή του, το σήμα που εκπέμπεται είναι αυτό της συνολικής αντεπίθεσης και προετοιμασίας σε όλα τα μέτωπα. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου και της οδού Πειραιώς εκτείνεται σε ένα πολυεπίπεδο φάσμα κινήσεων, οι οποίες σχετίζονται όχι μόνο με την επικοινωνία των πεπραγμένων της τελευταίας τετραετίας, αλλά και με το “γαλάζιο” σχέδιο 2023-2027, το οποίο έχει ως αιχμή την κοινωνία, την αύξηση των αποδοχών και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων απασχόλησης.

Η…πολιτική μάχη, ταυτόχρονα, θα δοθεί γύρω από την προσέλκυση ειδικών κοινών, όπως, για παράδειγμα, η νέα γενιά, με το όλο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δίνει και το…έντονο άρωμα της σύγκρισης. “Την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα είχε το χαμηλότερο μέσο ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα έχει από τους υψηλότερους. Ο μέσος όρος ανάπτυξης στην Ε.Ε. ήταν τότε 2,3%, ενώ στη χώρα μας 0,7%.

Την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα παρουσίασε τη μικρότερη αύξηση του κατά κεφαλήν πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.. Την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα ήταν, μακράν της δεύτερης, η πρωταθλήτρια στην Ευρώπη στην ανεργία. Το ίδιο ισχύει και για μία σειρά από άλλους δείκτες κοινωνικών ανισοτήτων”, ανέφερε ο κ. Οικονόμου. “Το έργο που έχει παραχθεί από το 2019 μέχρι και σήμερα δεν πρέπει να χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου… Και εμείς θα προβάλλουμε, σε κάθε ευκαιρία, τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε προωθήσει από το 2019 μέχρι και σήμερα”, σχολιάζουν, την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί παράγοντες, με την καθημερινότητα και την κοινωνική ατζέντα να κρατούν το “κλειδί” για τις επιδιώξεις του Μεγάρου Μαξίμου στη διπλή εκλογική αναμέτρηση του 2023.

Πηγή ΕΡΤ/Capital.gr

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top