Δόνηση 4,8 Ρίχτερ νωρίτερα στην Μυτιλήνη -Μάλλον μετασεισμός λέει ο Ευθ. Λέκκας

Facebook
Twitter
Νέος σεισμός, μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 09:38 το πρωί στη Λέσβο, τρεις ημέρες μετά τη δόνηση των 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

123 2

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά της Μήθυμνας Λέσβου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 12,4 χλμ.

Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, ενώ λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νησί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα: «4,8 Ρίχτερ είναι η προκαταρκτική μέτρηση στην ίδια περιοχή που έγινε και ο πρώτος σεισμός των 4,9 Ρίχτερ το περασμένο Σάββατο (07.01.2023). Είναι στην ίδια ρηξιγενή ζώνη, στο ίδιο πλαίσιο».

Μάλιστα, επισημαίνει ότι «αυτός είναι μετασεισμός κατά πάσα πιθανότητα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου με ψυχραιμία, δεν είναι κάτι το οποίο διαφαίνεται κάποιος άμεσος κίνδυνος».

Στην περιοχή όπως αναφέρει ο κ. Λέκκας «είναι συνονθύλευμα ρηγμάτων, είναι πολλά μικρά ρήγματα τα οποία συγκροτούν μία μεγάλη ζώνη».

Στο νησί υπάρχει ήδη κλιμάκια μηχανικών που διενεργούν αυτοψίες σε σπίτια και δημόσια κτίρια μετά το σεισμό των 4,9 Ρίχτερ.

Ήδη κατά την πρώτη μέρα της καταγραφής εννέα σπίτια χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα», δηλαδή χρειάζονται επισκευές.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top