Σακελλαροπούλου: Συνάντηση με τους επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων

Facebook
Twitter
Μία ιδιότυπη «Σύνοδος Κορυφής» για τη Δικαιοσύνη θα διεξαχθεί
την Δευτέρα έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της
Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε όλους του
παράγοντες που καθημερινά κατακλύζουν τις δικαστικές αίθουσες.

Επιδίωξή της είναι η σύσταση μίας μόνιμης επιτροπής διαλόγου και για το λόγο αυτό ανέλαβε μία πρωτοβουλία προκειμένου να επιλυθούν τα τεράστια
προβλήματα που απασχολούν έντονα τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης, τους δικαστικούς υπαλλήλους και κατά προέκταση όλους τους πολίτες.

Η κυρία Σακελλαροπούλου είναι εξάλλου γνώστης εκ των έσω των
προβλημάτων του χώρου, έχοντας διατελέσει πριν την ανάληψη της
θέσης της Προέδρου της Δημοκρατίας, επί 35 συναπτά έτη ως
δικαστής του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο διετέλεσε και
πρόεδρος.

Η πρώτη πολίτης της χώρας και πρώην πρόεδρος ενός από τα τρία
Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας αναλαμβάνει μια πρωτοβουλία
προκειμένου να επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα που
απασχολούν έντονα τους λειτουργούς και συλλειτουργούς της
Δικαιοσύνης, τους δικαστικούς υπαλλήλους και κατά προέκταση
όλους τους πολίτες.

Διαρκής δίαυλος επικοινωνίας για τα προβλήματα

Τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι πολλαπλά με πρώτο και κύριο τις καθυστερήσεις στην απονομή της, τις ανεξέλεγκτες οίκοθεν αναβολές, τα τεράστια κενά στις οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, κ.λπ. Επίσης ο θεσμός έχει πληγεί με αποτέλεσμα να έχει απολέσει ένα κομμάτι από την εμπιστοσύνη των πολιτών, το οποίο εν τέλει είναι δομικό πρόβλημα δημοκρατίας.

Δεν είναι τυχαίο, πως μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη περί αργών και δαιδαλώδων διαδικασιών κυριαρχεί στην συνείδηση των
πολιτών για τη ποιότητα της Ελληνικής Δικαιοσύνης και απεικονίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και παρουσιάστηκε στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών που διοργανώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος με θέμα:
«Δικαιοσύνη: Η μεταρρύθμιση μιας εξουσίας και η αφύπνιση μιας
ιδέας» και έγινε το προηγούμενο διάστημα.

Η έρευνα έγινε από την Metron Analysis με επιστημονικό υπεύθυνο τον Στράτο Φαναρά από 18 έως 24 Οκτωβρίου σε 1.316 άτομα. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες σε πολύ υψηλά ποσοστά και κυρίως ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, θεωρούν πως η Δικαιοσύνη αργεί και καταβάλλεται από την πολυνομία και τις εξαρτήσεις της. Την θεωρούν δε κοινωνικά άδικη.

Ενδεικτικά, το 85% των πολιτών χαρακτηρίζει αργή τη Δικαιοσύνη, το 73% νομικά δαιδαλώδη (πολυνομία), το 69% ανεπαρκή στην οργάνωση ενώ επίσης 69% απαντά ότι είναι πολιτικά ελεγχόμενη. Και το 64% κοινωνικά άδικη.

Η κίνηση της Προέδρου εντάσσεται στο ενδιαφέρον της για μείζονος σημασίας θεσμικά θέματα, αλλά κυρίως στην προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, ουσιαστικά δηλαδή να υπάρξει ένας διαρκής δίαυλος επικοινωνίας και συζητησης μεταξύ όλων των θεσμικών παραγόντων της Δικαιοσύνης. “Πρέπει να σταματήσουν οι θεσμικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης να κάνουν παράλληλους μονολόγους και να έχουν διαρκής επικοινωνία για να λυθούν τα προβλήματα”, είπε στο dikastiko.gr , ένας από αυτούς.

“Καλή η πρωτοβουλία, καλύτερη αν προκύψει και κάποιο αποτέλεσμα”, επισήμανε άλλο πρόσωπο της Δικαιοσύνης, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την απαισιοδοξία του για την επίτευξη λύσεων.

Ποιοι θα συμμετάσχουν

Η σύσκεψη της Δευτέρας θα γίνει στις 12 το μεσημέρι, και σύμφωνα με την επισημη τοποθέτηση της Προεδρίας, “…η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο και θα συζητήσει για ζητήματα της Δικαιοσύνης την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, τον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Δημήτριο Κωστάκη, την Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελώνη, τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρη Βερβεσό και τον Πρόεδρο της

πηγή dikastiko.gr

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top