Η «άδεια γωνιά» Πατρέως και Καραϊσκάκη στην Πάτρα

Facebook
Twitter
Όπως διαβάζει η «Πολιτεία» στο e-publicrealestate.gr, στον ιστότοπο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών ακινήτων του δημοσίου, το παλιό κτίριο της Νομαρχίας Αχαΐας, στη συμβολή των οδών Πατρέως 81 και Καραϊσκάκη 138, εξακολουθεί να διατίθεται για εκμίσθωση, με «αναμενόμενο διαγωνισμό» (ανάρτηση 4 Μαΐου 2021).

Την ίδια ώρα το κτίριο εξακολουθεί να είναι άδειο, μακριά απ’ τη ζωή της πόλης, αν και η ιστορία του είναι συνδεδεμένη με την Πάτρα και την νεότερη πολιτική ιστορία της. Και σ’ ένα σημείο όπου, μελλοντικά, επίκεινται σημαντικές αλλαγές που θα διαφοροποιήσουν την αστική εικόνα.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες, η παλιά Νομαρχία εξακολουθεί να είναι κενή αλλά και ημιτελής… Πριν από περίπου 14 χρόνια, η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου -Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) είχε αναλάβει πρωτοβουλία ώστε το ακίνητο ν’ αξιοποιηθεί, με ορίζοντα να φιλοξενηθεί εκεί το σημαντικό Μουσείο Τύπου της. Αλλά, οι προσπάθειες δεν τελεσφόρησαν.

Ο ΣΠ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΜΠΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ

Μάλιστα, ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων, επισκεπτόμενος τον χώρο, είχε εκφράσει τον θαυμασμό του, λέγοντας ότι το ακίνητο αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε έδρα της Περιφέρειας, ώστε ν’ απαλλαγεί ο φορέας απ’ την καταβολή μεγάλου ύψους ενοικίων.

Η «Πολιτεία» έχει ξαναγράψει ότι στο εσωτερικό του το αναμορφωμένο οίκημα, και στα τρία επίπεδα, παρουσιάζει μια σύγχρονη εικόνα η οποία, συν τω χρόνω, κι όσο το κτίριο παραμένει ανενεργό, φθίνει.

Θυμίζουμε δε ότι το κτίριο επισκευάστηκε και ανακαινίστηκε από την ΚΕΔ το 2004, αλλά δεν αποπερατώθηκε στο 100%. Το υπόγειό του έχει συνολικό εμβαδόν 226 μ2 και περιλαμβάνει έναν μεγάλο ενιαίο χώρο και έναν μικρότερο. Το εμβαδόν του ισογείου είναι 362 μ2 και περιλαμβάνει έξι χώρους και βοηθητικούς. Ισάριθμο είναι το εμβαδόν και του πρώτου ορόφου με επτά χώρους και δύο βοηθητικούς. Διαθέτει, επίσης, έναν ακάλυπτο χώρο οικοπέδου.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη, πάντως, αφορά στη νυν περιφερειακή αρχή. Και στον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Διοίκησης Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, ο οποίος έχει θέσει σαφή στόχο, με διπλό πρόσημο.

«Στην αυτοψία που έκανε η ΚΕΔ διαπιστώθηκε ότι η ανακαίνιση έχει γίνει με καλά υλικά και προδιαγραφές. Το ακίνητο βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Παρουσιάζει, όμως, σημάδια εγκατάλειψης, όπως υγρασίες στους τοίχους και τα ξύλινα οικοδομικά στοιχεία, γκράφιτι στις εξωτερικές όψεις κ.ά.», είναι η πιο πρόσφατη περιγραφή που έχει στη διάθεση του το ΕΤΑΔ.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες το κτίριο να επαναξιοποιηθεί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Σήμερα παραμένει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίων (ΕΤΑΔ) που αναζητά τρόπο εκμετάλλευσης, με διαγωνισμό «ανοικτού τύπου», όπως αναφέρεται στην εν ισχυεί ανάρτηση.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη, πάντως, αφορά στη νυν περιφερειακή αρχή. Και στον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και Διοίκησης Παναγιώτη Σακελλαρόπουλο, ο οποίος έχει θέσει σαφή στόχο, με διπλό πρόσημο. Απ’ την μια την επανένταξη του κτιρίου στην πολιτική και κοινωνική ζωή της πόλης και απ’ την άλλη την δραστική εξοικονόμηση της Περιφέρειας από μισθώματα που σήμερα καταβάλλει.

Και ο κ. Σακελλαρόπουλος επιμένει στο στόχο του. Και αυτό ανέφεραν στην «Πολιτεία» περίοικοι το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης. Σημειώνοντας ότι η λειτουργική ετοιμότητα του κτιρίου μπορεί να επιτευχθεί με ποσό που δεν ξεπερνά σήμερα τα 250.000 ευρώ. «Δεν έχουμε καμία νεότερη ενημέρωση», είπαν οι ίδιοι στην «Πολιτεία», πέραν «της βούλησης της Περιφέρειας να διασώσει και να αξιοποιήσει ένα ακίνητο που είναι κρίμα να παραμένει επί μακρόν κενό και σε κατάσταση παρακμής. Ενώ θα μπορούσε να είναι σημάδι αναζωογόνησης. Στην καρδιά της Πάτρας».

Και η μόνη ελπίδα τους είναι η Περιφέρεια και οι πρωτοβουλίες της ώστε η συμβολή Πατρέως και Καραϊσκάκη να ξαναπάρει ζωή.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top