ΠΑΤΡΑ | “Ξέχασαν” την πρόσβαση ΑμεΑ και ηλικιωμένων στις Σκάλες Αγ. Νικολάου και Τρ. Ναυάρχων…;

Facebook
Twitter

Σε επίσημες κοστολογημένες προτάσεις προβλέπονταν, επίγειο τελεφερίκ στην Αγ. Νικολάου και γυάλινο ασανσέρ στην Τρ. Ναυάρχων

 

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Προχωρούν γοργά οι εργασίες ανακατασκευής στις ιστορικές σκάλες της Αγίου Νικολάου αλλά και σε αυτές τις Τριών Ναυάρχων. Όλα αυτά στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου:

«Ολοκληρωμένη Αστική Ανάπτυξη Ιστορικού Κέντρου Πάτρας – Ανακατασκευή Κλιμάκων Ιστορικού Κέντρου Πάτρας»,

που προβλέπει ανακατασκευή αλλά και τοποθέτηση νέου σύγχρονου ηλεκτροφωτισμού στις σκάλες.

Πρόκειται, όπως έχει ανακοινωθεί απ’ τον Δήμο: «για ένα σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020, που θα αναβαθμίσει σημαντικά την πεζή κυκλοφορία μεταξύ Άνω και Κάτω πόλης και το οποίο με τα υπόλοιπα έργα ανάπλασης της ιστορικού κέντρου θα ομορφύνουν κατά πολύ την εικόνα της Πάτρας».

Τα πάντα καλά ως εδώ. Γιατί από κει και πέρα, η κατάσταση ομολογουμένως εξοργίζει – και δικαίως, εδώ που τα λέμε – τα Άτομα με Αναπηρία και τους ηλικιωμένους στην πόλη!

1o έμα ΣΚΑΛΕΣ 7 1

 

Διότι τα πάντα προβλέφθηκαν, εκτός από κείνους! Ανακατασκευάζονται σκάλες για τα επόμενα 100 χρόνια, αλλά κανείς άραγε από τους αρμοδίους δεν σκέφτηκε να εντάξει να εντάξει στον προγραμματισμό του έργου και το δικαίωμα των ΑμεΑ να ανεβοκατεβαίνουν;

 

Και μάλιστα, εν έτη 2023, κι όταν κάθε χρόνο στην παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία λέγονται και γράφονται βαρύγδουπες δηλώσεις περί… δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης κι άλλα σχετικά με την ποιότητα ζωής τους;

1ο θέμα ΣΚΑΛΕΣ ΤΡ. ΝΑΥΑΡΧΩΝ 5 1

 

Παρά όμως όλες αυτές τις πάγιες δηλώσεις ουδείς μπήκε στον κόπο να εντάξει εργασίες κατασκευής ενός γυάλινου ασανσέρ στις σκάλες της Τριών Ναυάρχων, ώστε ΑμεΑ να μπορούν να ανεβαίνουν στα Ψηλαλώνια ή να κατεβαίνουν στην Τριών Ναυάρχων.

 

 

Και αντίστοιχα, να κατασκευαστεί ένα βαγονάκι τύπου επίγειου τελεφερίκ – οδοντωτού, όπως λειτουργεί σε πάμπολες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά ακόμα και στον Λυκαβηττό, έτσι ώστε οι ΑμεΑ συμπολίτες μας να έχουν την δυνατότητα να προσεγγίζουν απ’ τις σκάλες της Αγ. Νικολάου, είτε την Κάτω, είτε την Άνω πόλη!

 

ΤΑ ΛΕΓΑΜΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΝΟΜΕΒΡΙΟ ΤΟΥ 2022

Είναι άραγε κάτι που εμείς ανακαλύψαμε; Όχι!

Από το 2016 υπάρχει κατατεθειμένο επισήμως στον Δήμο Πατρέων, το «πακέτο» προτάσεων που έχει διαμορφώσει η Ομάδα Εργασίας «Πάτρα Ευρωπαϊκή Προσβάσιμη Πόλη 2020» και το οποίο έχει εγκριθεί από την Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας.

Για τις προτάσεις είχε ενημερώσει πέρυσι τη δημοτική αρχή το Μέλος της Ε.Α.Π. κ. Γεράσιμος Φεσσιάν, παρουσιάζοντας την τεκμηριωμένη και κοστολογημένη πρόβλεψη για τοποθέτηση ασανσέρ. Όπως διαπιστώνεται από την ανάλυση της πρότασης αυτής, το κόστος εξασφάλισης ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που θα επέτρεπαν την διασύνδεση Κάτω και Πάνω πόλης, και για ΑμεΑ και ηλικιωμένους, δεν ξεπερνά τις 900.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, προβλεπόταν:

1o έμα ΣΚΑΛΕΣ 5 1

  • για τις μεν σκάλες Αγ. Νικολάου: «κατασκευή  κυλιόμενης πλατφόρμας – επίγειου τελεφερίκ στα δεξιά της υπάρχουσας κλίμακας» και

1ο θέμα ΣΚΑΛΕΣ ΤΡ. ΝΑΥΑΡΧΩΝ 1 1

  • για τις σκάλες Τριών Ναυάρχων: «κατασκευή ανελκυστήρα με εξωτερικό γυάλινο φρεάτιο, σεβόμενο πλήρως τις προϋποθέσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών».

Η «Πολιτεία» είχε αναδείξει το θέμα και σε δημοσίευμα της τον Νοέμβριο του 2022, όμως δεν εισακούστηκε. Κατά συνέπεια, δεν είναι πως κάποιοι δεν ήξεραν, αλλά ότι απλώς δεν ενέταξαν μια τέτοια πρόβλεψη στον σχεδιασμό. Το «γιατί» είναι κάτι που μένει να απαντηθεί…

Τέλος, ο κ. Φεσσιάν σχολιάζει:

1ο θέμα Φεσιαν Αν θες βαλτον 1

«Αν και η Ε.Ε. έχει θέσει κριτήριο ένταξης στην απορρόφηση των κονδυλίων την προσβασιμότητα των ΑμεΑ., αν και η ομάδα που η νυν δημοτική αρχή είχε συγκροτήσει το 2016 για να κάνει προτάσεις, εν τούτοις τίποτα δεν έγινε. Ένα ασανσέρ δίπλα στις σκάλες. Φαντάζεστε πρόοδος που θα ήταν; Καταναλώθηκαν οικονομικοί πόροι για έναν σκοπό που δεν θα είναι βιώσιμος».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

3 3 e1681811697572

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top