Τι κι αν το έργο της Πατρών Πύργου έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 15%, τι κι αν δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ για την εξασφάλιση της ελαχιστοποίησης κινδύνων στην παλιά οδό, η πολύπαθη εθνική οδός Πατρών-Πύργου απέκτησε μία ακόμα κακοτεχνία η οποία είναι εμφανώς επικίνδυνη.
Οι διαμαρτυρίες των περιοίκων που έγιναν με επιστολή τους στην «Πολιτεία» είναι ενδεικτικές. Όπως είναι γνωστό εδώ και ένα χρόνο, η εθνική οδός Πατρών-Πύργου βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα βελτίωσής της, το οποίο περιλάμβανε την πλήρη ασφαλτόστρωσή της αλλά και ένα νέο σύστημα διευθέτησης της κυκλοφορίας με πλαστικά κολονάκια να ορίζουν τα ρεύματα κυκλοφορίας.
Ήδη τα κολονάκια αυτά έχουν επεκταθεί μέχρι και το ύψος των φαναριών του Αλισσού, ενώ μέχρι πριν λίγες εβδομάδες έφταναν στην Κ. Αχαΐα. Οι αντιδράσεις που προκάλεσε αυτή η νέα προσέγγιση στην λειτουργία του δρόμου ήταν έντονες, καθώς δημιουργεί μεγάλα προβλήματα σε έναν δρόμο με σύνθετη κυκλοφορία και κακοδαιμονίες δεκαετιών, ο οποίος, εκτός των άλλων, περνά μέσα και από κατοικημένες περιοχές.
Στόχος της όλης προσέγγισης ήταν να βελτιωθεί η ασφάλεια που παρέχει ο δρόμος. Όμως μία νέα παρέμβαση που έγινε πρόσφατα κάθε άλλο προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει. Πρόκειται για τα τσιμεντένια διαχωριστικά στις εξόδους της οδού, τα οποία ξεκίνησαν να κατασκευάζονται πριν ένα περίπου μήνα.
Όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες που μας έστειλαν οι κάτοικοι, για κάποιον λόγο που δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτός, η κεντρική νησίδα εκτείνεται αρκετά περισσότερο από το φυσιολογικό.
Χαρακτηριστική η μαρτυρία πατρινής γιατρού που εργάζεται εκτός Πατρών και κάνει συχνά την διαδρομή με το αυτοκίνητό της: «Το τσιμεντένιο κράσπεδο ουσιαστικά μπαίνει πολύ μέσα προς το ρεύμα κυκλοφορίας, αφήνοντας ελάχιστα εκατοστά στον οδηγό για κάποια μικρή παρέκκλιση.
Ο οδηγός περνάει τσίμα-τσίμα δίπλα από το κράσπεδο, χωρίς να συγχωρείται το παραμικρό λάθος με το τιμόνι. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο σε σημεία με στροφές, όπως για παράδειγμα η είσοδος στο Λάππα, όπου η φυσική ροή της κίνησης οδηγεί τα αυτοκίνητα κατευθείαν επάνω στο κράσπεδο».
Το πρόβλημα εντοπίστηκε αμέσως από όλους τους οδηγούς που κινούνται σε αυτόν τον δρόμο, με τα παράπονα να είναι ήδη έντονα. Η ανάδοχος εταιρία προς το παρόν το μόνο που έχει κάνει είναι να βάλει έξτρα σήμανση, η οποία διαθέτει και φωτισμό για τη νύχτα που το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγάλο.
Η ύπαρξη της σηματοδότησης σημαίνει ξεκάθαρα ότι η εταιρία αναγνωρίζει την σχεδιαστική αστοχία της συγκεκριμένης κατασκευής. Και προσπαθεί με εκ των υστέρων επεμβάσεις να διορθώσει ένα εμφανές και επικίνδυνο λάθος στην σχεδίαση.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι κινούνται ακόμη και σε καθημερινή βάση στον δρόμο, καλό θα είναι να έχουν και αυτό υπόψη τους. Και να εξοπλιστούν με γερά νεύρα και αρκετή υπομονή, καθώς οι αλλαγές που έχουν γίνει στον δρόμο μπορεί στα χαρτιά να εξασφαλίζουν μία κάποια τακτοποίηση της κυκλοφορίας. Όμως δημιουργούν περισσότερο άγχος και εκνευρισμό. Και ένας δρόμος που εκνευρίζει και τρομάζει τον οδηγό, είναι πάντα ένας επικίνδυνος δρόμος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ











