Μετά από γραπτή ενημέρωση προς το Β΄ Α.Τ. Πατρών με κοινοποίηση προς την Εισαγγελία, το μόνο που έγινε ήταν να μπει ένα… δίχτυ!
του Αχιλλέα Ροδίτη
Δύο έγγραφα και η κεντρική φωτογραφία, που δημοσιεύει σήμερα η «Πολιτεία», αποκαλύπτουν ότι στις περιπτώσεις ετοιμόρροπων κτιρίων απλώς… κρύβουμε τη «σκόνη» κάτω απ’ το χαλί… Ένα από τα πολλά παραδείγματα είναι το κτίριο στη συμβολή των οδών Ασημάκη Φωτήλα και Λόντου 142.
Από τις 2 Δεκεμβρίου 2022 και μετά από αίτημα του εκπροσώπου της δημοτικής παράταξης «ΩΡΑ ΠΑΤΡΩΝ» κ. Ηλία Κωνσταντάτου, (φωτογραφία δεξιά), η Διεύθυνση Πολεοδομικού – Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης έστειλε έγγραφο στο β’ Αστυνομικό Τμήμα Πατρών, με κοινοποίηση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πάτρας, επισημαίνοντας την υποχρέωση των ιδιοκτητών για την λήψη «άμεσα» όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας προς αποφυγή ζημιών και ατυχημάτων.
Τελικά όμως αυτό που μόνο συνέβη, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, είναι να τοποθετηθεί ένα δίχτυ κατά μήκος του πεζοδρομίου. Καταλαμβάνοντας μάλιστα ένα μεγάλο πλάτος του, με τους πεζούς να αναγκάζονται να περπατούν απ’ τον δρόμο, χωρίς φυσικά να διασφαλίζεται η σωματική ακεραιότητα κανενός σε περίπτωση πτώσης σοβάδων ή ακόμα και κάποιας κατάρρευσης τμήματος του κτιρίου.
Παρότι παρήλθε το τρίμηνο, δηλαδή το χρονικό περιθώριο που δινόταν για τις «άμεσες ενέργειες» ουδείς ασχολήθηκε ξανά με το θέμα!
Η ΑΠΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ
Ο κ. Κωνσταντάντος, που επί της ουσίας ανέδειξε την εν λόγω περίπτωση, σχολιάζει λέγοντας: «Δυστυχώς, τελικά η προστασία των πολιτών όπως επαφίεται στο φιλότιμο των ιδιοκτητών και την επιμονή κάποιων περίεργων». Διατυπώνοντας την αυτονόητη απορία του: «Θεωρείτε ότι μόνο η πρόχειρη σήμανση λύνει το πρόβλημα;».
Επίσης, ο κ. Κωνσταντάτος επιμένει ότι ακόμα και αυτό το πρόβλημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με ωφέλιμο τρόπο. Σημειώνει συγκεκριμένα: «Φανταστείτε έναν Δήμο που θα πίεζε τους ιδιοκτήτες να επισκευάσουν κτίρια, δίνοντας κίνητρα (πχ εκπτώσεις για κάποια χρόνια στα δημοτικά τέλη κ.λπ.). Έτσι, και η πόλη θα βελτίωνε την εικόνα της, και θα δίνονταν ανάσες στην οικοδομή και στην οικονομία μέσα από τον οργασμό επισκευαστικών εργασιών».
Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ 1929 ΚΑΙ Η ΠΡΟΙΣΦΑΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
Πολλά τα ετοιμόρροπα στην Πάτρα
Είναι γενικό το κακό στην Πάτρα με τα επικίνδυνα, ετοιμόρροπα κτίρια στο κέντρο και στις συνοικίες. Πόσες φορές όλοι μας έχουμε αγανακτήσει από περιστατικά πτώσης σοβάδων ή μαρμάρων δίπλα ή και πάνω σε ανυποψίαστους πεζούς συμπολίτες μας; Πόσες φορές δεν έχουμε αναρωτηθεί… γιατί κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να ανακατασκευάσει τα κτίρια και να προστατέψει τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την καλή αισθητική εικόνα;
Θυμίζουμε ότι το 2020, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ζητήσει απ’ τους Δήμους την καταγραφή ετοιμόρροπων κτιρίων, στο πλαίσιο νομοθετικής ρύθμισης που ετοιμαζόταν και αποσκοπούσε στην απεμπλοκή των ιδιοκτητών από το δαιδαλώδες νομικό καθεστώς που διέπει τα κτίρια (διατηρητέα, ετοιμόρροπα κ.λ.π.) και στην βελτίωση του νόμου που ισχύει απ’ το… μακρινό 1929 (!) προβλέποντας ότι «όσα ιδιόκτητα κτίρια είναι επικίνδυνα πρέπει να επισκευάζονται από τους ιδιοκτήτες τους» ενώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις από κάποιο αρμόδιο φορέα (Δήμος κ.λπ.).
Η Αιγιάλεια, ακόμα και ο Δήμος Ερυμάνθου, είχαν παραδώσει στοιχεία, όχι όμως και ο Δήμος Πατρέων, διότι, όπως είχε δηλώσει τότε ο Αντιδήμαρχος Υποδομών της Πάτρας κ. Χρήστος Κορδάς, «το πρόβλημα είναι σαν… άβυσσος» και ότι «δεν υπάρχει μηχανισμός καταγραφής»! Αν και είχε σπεύσει να διευκρινίσει, μέσω της εφημερίδας «Πολιτεία», ότι η νυν δημοτική αρχή «είναι η μόνη που έχει ξοδέψει χρήματα για αυτό τον σκοπό, με προϋπολογισμό πάνω από 500.000 ευρώ, είτε για χαρτογράφηση, είτε για τοποθέτηση σιδεριών προστασίας περιμετρικά από επικίνδυνα κτίρια στην πόλη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ: