Ο πολιτισμός ταξιδεύει και πάλι στην περιφέρεια

Facebook
Twitter

Οι Ανεμόμυλοι στη Χώρα της Αμοργού, το Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στο Εξώμβουργο της Τήνου, το Νεκρομαντείο του Αχέροντα στην Πρέβεζα, ο Προμαχώνας του Παλατιού Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο και συνολικά 25 νέοι χώροι προστίθενται στους αρχαιολογικούς χώρους που ανοίγουν φέτος για το πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», το οποίο παρουσιάστηκε χθες από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργο Κουμεντάκη.

Για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι το ΥΠΠΟ και η ΕΛΣ ανοίγουν την πολιτιστική δραστηριότητα στην περιφέρεια, χρηματοδοτώντας πρωτότυπες παραστάσεις θεάτρου, μουσικής, χορού, μουσικού θεάτρου και εικαστικών σε 12 περιφέρειες της χώρας, εκτός Αττικής.

Συνολικά 70 παραγωγές πρόκειται να παρουσιαστούν μέσα στο Ιούλιο και τον Αύγουστο σε ισάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία της Ελλάδας, σε ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 2.200.000 ευρώ με κεντρικό άξονα την κλιματική αλλαγή.

Η Λίνα Μενδώνη, παρόντος και του νέου υφυπουργού Χρίστου Δήμα (επιβεβαιώθηκε από την ίδια ότι θα είναι αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού), ανέφερε αρχικά πως η ύπαρξη θεματικής, ήδη από πέρυσι, στις εκδηλώσεις βοήθησε τόσο τους δημιουργούς όσο και το κοινό να αγκαλιάσει τον θεσμό. Για τη δε κλιματική κρίση, σημείωσε πως οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία μας δεν κινδυνεύουν σήμερα άμεσα από αυτή, πρέπει όμως να προετοιμαστούμε και να προλάβουμε πιθανές δυσάρεστες επιπτώσεις στο μέλλον.

Τα ΔΗΠΕΘΕ

Απαντώντας, τέλος, σε ερωτήσεις η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε την πρόθεσή της για την αλλαγή θεσμικού πλαισίου στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα. «Τα ΔΗΠΕΘΕ χρειάζονται νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας», είπε η κ. Μενδώνη, διευκρινίζοντας πως όταν ξεκίνησαν τη λειτουργία τους ήταν πρωτοπόρα, ωστόσο στη σημερινή εποχή υπάρχει ανάγκη αλλαγών και πως «δεν μπορεί να είναι πλέον δημοτικά».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο digitalculture.gov.gr.

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top