Δυτ. Αχαΐα: Οι πλημμυροπαθείς περιμένουν από το 2021, ο Δήμος «δείχνει» Περιφέρεια που είναι όμως αναρμόδια…

Facebook
Twitter

του Αχιλλέα Ροδίτη

Όταν στις αρχές Δεκέμβρη του 2021 έπαιζε η είδηση ότι «πλημμύρισαν σπίτια στη Λακκόπετρα», κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί και να πιστέψει ότι μετά από ενάμιση χρόνο οι κάτοικοι δεν θα είχαν ΑΚΟΜΑ πάρει τα χρήματα της αποζημίωσης για τις καταστροφές που υπέστησαν τα σπίτια τους και οι οικοσυσκευές. Κι όμως συμβαίνει!

Και το χειρότερο, που κάνει πιο τραγελαφικό το θέμα; Είναι ότι σ’ αυτήν την περίπτωση «κάτι άλλο φταίει», παρά το γνωστό… «φταίει το κράτος». Διότι εν προκειμένω η πολιτεία έκανε μια χαρά τη δουλειά της, καθώς «έτρεξε» εγκαίρως όλες τις διαδικασίες για ζητήματα πολύ «μεγαλύτερα» από τις καταστροφές στα σπίτια, που συγκεκριμένα αφορούσαν τις τεράστιες ζημιές σε αγροτικές εκτάσεις και επιχειρήσεις της περιοχής. Αντίθετα, το θέμα αποζημιώσεων για οικιακές καταστροφές ήταν κάτι που είχε αναλάβει ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας και μάλλον… κάπου εκεί «σκάλωσε» το πράγμα.

Μιλήσαμε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο κ. Σπύρο Μυλωνά ο οποίος όμως απάντησε πως «δεν έχει εικόνα» παραπέμποντας μας σε νέα επικοινωνία η οποία ωστόσο δεν κατέστη εφικτή ακόμα απ’ την πλευρά του.

1o lakkopetra

ΜΟΝΟ ΤΟ 3ΟΟΑΡΙ

Πέρα από την καταβολή του πρώτου έκτακτου επιδόματος ψυχικής οδύνης,ύψους 300 ευρώ, που είχε δοθεί τότε στους πληγέντες κατοίκους, τίποτ’ άλλο δεν έχει καταβληθεί ως αποζημίωση. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι όσες φορές κι αν απευθύνθηκαν στον Δήμο, έλαβαν ως απάντηση ότι… «περιμένουν τα χρήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας». Μάλιστα, κάτοικος δηλώνει: «Εμένα μου είπαν να βάλω και μέσον στην Περιφέρεια, αν έχω, για να πιέσω να στείλουν τα λεφτά»… Δικαίως λοιπόν οι ιδιοκτήτες σπιτιών τονίζουν πως έγιναν «μπαλάκι», χωρίς να μπορούν να βρουν το δίκιο τους, ούτε φυσικά, και τα λεφτά τα οποία μοιάζουν να… «αγνοούνται».

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η Π.Δ.Ε.

Η διαδικασία που επικαλείται ο Δήμος στους κατοίκους, δεν επαληθεύεται! Διότι η «Πολιτεία» μίλησε με την Π.Δ.Ε. που με τη σειρά της «απαντά» ότι «δεν εμπλέκεται» στις αποζημιώσεις επισκευαστικού κατοικιών, αφού είχε αναλάβει μόνο το κομμάτι αποζημιώσεων για καταστροφές σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις, Το σκέλος των καταστροφών σε σπίτια, αντιθέτως, τονίστηκε πως είναι μέριμνας του Δήμου. Έτσι, αυτό που ξέρουν οι πληγέντες της Λακκόπετρας, είναι ότι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται το ’21 και εν έτη ’23 περιμένουν να λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται αλλά δεν ξέρουν «πότε» «αν» και από «ποιον»!

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε 10 με 15 ημέρες μπαίνουν λεφτά στους λογαριασμούς

Από το ρεπορτάζ, πάντως, βγήκε και μια θετική «είδηση». Ότι οι αγρότες και οι επιχειρηματίες που επλήγησαν στην Θεομηνία του Νοεμβρίου 2021 στην περιοχή του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, θα αποζημιωθούν οσονούπω. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε στην «Πολιτεία» η αναπληρωτής Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Π.Δ.Ε. κα Ν. Πυργάκη, η φάση ενημέρωσης του αρμόδιου Υπουργείου και των υπηρεσιών έχει ολοκληρωθεί.

Έχουν σταλεί οι αναλυτικοί πίνακες ανά περίπτωση και το μόνο που απομένει είναι να μπει και η τελευταία υπογραφή από τον νέο Υπουργό, ώστε να ανάψει «πράσινο» φως για την αποστολή των ΙΒΑΝ των δικαιούχων και να μπουν απευθείας τα χρήματα της αποζημίωσης στον τραπεζικό λογαριασμό κάθε πληγέντα.

Μάλιστα, για να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα αναλάβει να μπει «μπροστά» και στο σκέλος της «Φερεγγυότητας», (κάτι που προβλέπεται και περιέχει μια χρονοβόρα διαδικασία αποστολής πιστοποιητικών και εγγράφων), με την ίδια την Περιφέρεια να εγγυάται για τους δικαιούχους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε 10 ή 15 μέρες το πολύ, θα έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις.


ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 07 16 214339

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top