ΠΑΤΡΑ – ΔΙΑΖΕΥΓΜΕΝΟΙ ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ | Επιστολές σε Υπουργεία και Σχολεία για άρση αδικιών!

Facebook
Twitter

| «Κίνημα» διεκδίκησης ώστε να αναγνωρίζονται οι «διατροφές» από την Εφορία, αλλά και να υποχρεωθούν τα σχολεία σε διπλή ενημέρωση για τα παιδιά!

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Άλλη μία σαιζόν σε κατάσταση «συναγερμού» δηλώνουν πως βρίσκονται τα μέλη του κινήματος «Ενεργοί μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού», απαριθμώντας μια σειρά από αδικίες που, όπως υποστηρίζουν, συντελούνται σε βάρος των διαζευγμένων πατεράδων.

Τόσο στον οικονομικό τομέα, όσο όμως, και σε ό,τι αφορά την γενικότερη καθημερινότητα ενός παιδιού, είτε στο σχολείο και την πορεία του στα μαθήματα, είτε ακόμα και στη συμμετοχή του σε ποικίλες δραστηριότητες μόρφωσης και αθλητικού περιεχομένου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η «Πολιτεία» παρέλαβε και δημοσίευσε μία επιστολή από ομάδα διαζευγμένων μπαμπάδων της Πάτρας, με την οποία γνωστοποίησαν την πρωτοβουλία τους να στείλουν επιστολή στα συναρμόδια Υπουργεία, σε μια προσπάθειά τους να πείσουν για την αναγκαιότητα θέσπισης νόμων και διατάξεων με τις οποίες η πολιτεία και κάθε οργανισμός να αναγνωρίζει εμπράκτως τα δικαιώματα και του πατέρα σε ό,τι έχει να κάνει με το παιδί του. Αλλά και να αποκατασταθούν εμπράκτως οι οικονομικές αδικίες, υπό την έννοια ότι δίνουν διατροφές που δεν φαίνονται πουθενά, δεν εκπίπτουν από την φορολόγησής τους, ενώ ουδείς δικαιούται συμμετοχής στη διεκδίκηση οιουδήποτε επιδόματος (τέκνων κ.α.).

Στην επιστολή τους έκαναν λόγο για «οικονομική καταδυνάστευση» και μεταξύ άλλων ανέφεραν, ότι: «Δίνουμε αρκετά χρήματα για τα παιδιά μας τα οποία δεν δικαιολογούνται από την Εφορία, ούτε το δεύτερο ενοίκιο για το σπίτι που μένουμε αφαιρείται. Όλα τα επιδόματα που αφορούν το παιδί, τα λαμβάνει η μητέρα. Αν θέλεις να πάρεις στεγαστικό δάνειο, η φορολογική σου δήλωση ερμηνεύεται ως άγαμου, έστω κι αν έχεις τρία παιδιά. Ακόμη και στα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού, ο διαζευγμένος θεωρείται άγαμος».

Φαίνεται ότι όλα τα παραπάνω, και πολύ περισσότερα ακόμα, δεν είναι καθόλου άγνωστα στους ιδρυτές της κίνησης που υπάρχει στην Πάτρα τα τελευταία χρόνια, με την ονομασία «Ενεργοί μπαμπάδες για τα δικαιώματα του παιδιού».

1ο θεμα ΕΝΘΕΤΗ Διον. Λογοθέτης 1

 

Ένας από τους εκπροσώπους, ο Ιατρός Διονύσης Λογοθέτης, (φωτογραφία), αναφέρει στην «Πολιτεία» ότι έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις σε όλα τα υπουργεία, με επιστολές διαμαρτυρίας τεκμηριωμένης επιχειρηματολογίας προκειμένου να αρθεί η κατάφωρη αδικία.

Όπως εξηγεί ο κ. Λογοθέτης, το πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη νομικών διατάξεων εξειδικευμένων, που να χειρίζονται στοχευμένα την οικονομική κατάσταση ενός πατέρα διαζευγμένου, ο οποίος είναι συνεπής στην υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας διατροφής. «Έτσι, για την εφορία υποτίθεται πρέπει να φορολογηθούμε για αυτό το εισόδημα, παρότι βάσει δικαστικής απόφασης το καταθέτουμε στην πρώην σύζυγο και αφαιρείται από τα έσοδα μας», εξηγεί.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

1ο θεμα ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ 2 1

Ένα μείζον επίσης ζήτημα είναι και η ενημέρωση πατεράδων από τα σχολεία στα οποία φοιτούν τα παιδιά τους. «Αν είσαι τυχερός, μαθαίνεις πώς πάει το παιδί σου. Αν όχι, κάνεις αγώνα, αλλά και πάλι μπορεί να μην μάθεις ποτέ τίποτα», τονίζουν. Μάλιστα προ ημερών κυκλοφόρησε ΑΙΤΗΣΗ (ένθετη φωτογραφία) η οποία θα αποσταλεί σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πάτρας και της Αχαΐας, σε μια προσπάθεια οι διευθύνσεις των σχολείων να μεριμνούν για την ξεχωριστή ενημέρωση των μπαμπάδων αναφορικά με το πώς «πάει» το παιδί στα μαθήματα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Λογοθέτης, το πρόβλημα πηγάζει στο γεγονός ότι στο εξωτερικό είναι σαφής η διαφορά της «Επιμέλειας» από την «Γονική Μέριμνα», σε αντίθεση με την Ελλάδα.

«Η Γονική Μέριμνα ανήκει και στους δύο γονείς, ακόμα κι αν την Επιμέλεια την έχει αποκλειστικά η μητέρα. Επειδή όμως αυτή η αναφορά παραλείπεται στις δικαστικές αποφάσεις, πολλά σχολεία συγχέουν αυτά τα δύο, με αποτέλεσμα ο μπαμπάς να μην ενημερώνεται».  Εξηγεί όμως ότι από το 2010 υπάρχει Υπουργική Εγκύκλιος (επικαιροποιημένη απ’ τον Δεκέμβρη του ’21) που υποχρεώνει τις σχολικές διευθύνσεις να ενημερώνουν και τους δύο γονείς σε τέτοια περίπτωση.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top