Απειλούνται με λουκέτο εταιρείες έργων στην Αχαΐα! Πέτρος Μαντάς: «Είμαστε απλήρωτοι από τον Νοέμβριο του 2022»

Facebook
Twitter

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τον εργοληπτικό κόσμο της χώρας και μάλιστα και της Αχαΐας με αφορμή την κατ’ ουσίαν στάση πληρωμών.

Χαρακτηριστική η δήλωση του Προέδρου του Συλλόγου Εργοληπτών Αχαΐας Πέτρου Μαντά στην «Πολιτεία»:

«Υπάρχει έντονη ανησυχία στον κλάδο μας και δεν έχουμε καμία ενημέρωση για το πότε θα καταβληθούν οι οφειλές. Η πληρωμή δεν είναι ίδια για όλους. Υπάρχει μία προθεσμία για να πληρωθούν όσοι έκαναν έργα μέσω ΕΣΠΑ και αυτό καθυστέρησε τις πληρωμές των υπολοίπων. Η μεγάλη ταλαιπωρία είναι στο 5% των έργων που αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις, σχεδόν τις περισσότερες της Αχαΐας.

Οι ‘μεγάλοι’ πληρώνονται με μικρές καθυστερήσεις. Θα πρέπει να τονίσω ότι εμείς δεν συμφωνούμε με το γεγονός ότι εξαγγέλλονται νέα έργα συνεχώς, τα οποία αναθέτονται σε ‘μεγάλους’ αλλά δεν φροντίζει κανείς να εξοφλήσει τους ‘μικρούς’ στους οποίους οφείλονται πολλά».

Mantas

Με κοινή επιστολή τους οι τέσσερις εργοληπτικές οργανώσεις της χώρας (ΠΕΔΜΕΔΕ, ΠΕΣΕΔΕ, ΣΑΤΕ και ΣΤΕΑΤ) κάνουν λόγο για σοβαρές καθυστερήσεις στις πληρωμές από το Δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή μετέωρο παραμένει το θέμα των αναθεωρήσεων τιμών των υλικών, με την τελευταία απόφαση για το θέμα αυτό να αφορά το πρώτο τρίμηνο του 2022. Όπως δήλωσε ο κ. Μαντάς, έχουν να πληρωθούν από τον Νοέμβριο του 2022. Όμως εκείνοι πρέπει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις και τους εργαζόμενους.

Όπως τονίζουν «σταθερά και με συνέπεια έχουμε υπογραμμίσει τη συνεισφορά που έχει ο Κατασκευαστικός Κλάδος στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή του τόπου. Εντούτοις, εδώ και δύο χρόνια, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις του Κλάδου βιώνουμε μία άτυπη στάση πληρωμών των Δημοσίων Έργων! Πρόκειται για ένα πρόβλημα που τείνει να γίνει ‘κανονικότητα’, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας προς την κυβέρνηση. Στην παρούσα χρονική στιγμή, με την αιφνίδια και υπερβολική επιβάρυνση του κόστους εκτέλεσης των Δημόσιων Έργων, ο Εργοληπτικός Κόσμος έρχεται αντιμέτωπος και με μία νέα στάση πληρωμών από το Ελληνικό Δημόσιο» συνεχίζουν.

Οι εργολήπτες έχουν ενημερώσει τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα για το θέμα, ο οποίος δεσμεύτηκε για λύση μετά την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με τον εργοληπτικό κόσμο πάντως να είναι έτοιμος να κλιμακώσει τις αντιδράσεις του.

Ο κ. Μαντάς δήλωσε όμως στην «Πολιτεία» ότι αυτό είναι «παρωχημένο» λόγω των πυρκαγιών και των πλημμυρών της Θεσσαλίας. Και αυτό γιατί τα χρήματα που θα πρέπει να ξοδευτούν εκεί είναι τεράστια.

ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επί τάπητος έχουν θέσει οι εργολήπτες και το θέμα της αναθεώρησης τιμών. Η τελευταία αναθεώρηση τιμών, που έγινε, αφορούσε στο πρώτο τρίμηνο (Ιανουάριος – Μάρτιος 2022), ως απόρροια των συνεχιζόμενων σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων στον τομέα της εκτέλεσης των δημοσίων έργων λόγω της παρατεταμένης αύξησης των τιμών των υλικών.

Έκτοτε, δεν υπήρξε άλλη απόφαση, με τιμές των υλικών να συνεχίζονται να αυξάνονται καθιστώντας δύσκολη και ασύμφορη την υλοποίηση τους.

Τα έργα άλλωστε που είτε υλοποιούνται, είτε βγήκαν προς δημοπράτηση έχουν προϋπολογιστεί με άλλες τιμές, σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών είχε προχωρήσει σε ρύθμιση καθορισμού συντελεστών αναθεώρησης για περίπου 500 εργασίες στα δημόσια έργα αλλά και σε συγκεκριμένα υλικά που είχαν παρουσιάσει μεγάλες αυξήσεις (χάλυβας, αλουμίνιο, χαλκός, άσφαλτος, ξυλεία, PVC, πολυαιθυλένιο). Η αναθεώρηση αφορούσε τα τέσσερα τρίμηνα του 2021 και το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Έκτοτε πολλές φορές οι εργολήπτες έχουν ζητήσει να κατοχυρωθεί νομοθετικά για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μηχανισμός παραγωγής συντελεστών αναθεώρησης, από επικαιροποιημένο σύστημα αναλύσεων κόστους εργασιών περίπου 400 άρθρων τιμολογίων, με έμφαση σε εργασίες που επηρεάζονται από τις αυξήσεις υλικών καθώς και σε αναλύσεις τιμών εργασιών που δεν συμπεριελήφθησαν στην προηγούμενη υπουργική απόφαση.

Ο κ. Μαντάς δηλώνει πως το πρόβλημα της μη πληρωμής είναι τεράστιο και μάλιστα επηρεάζει άμεσα την επιβίωση των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων

Προσθέτοντας ότι αδυνατούν να πληρώσουν επιχειρήσεις. «Θα βάλουν λουκέτο κάποιοι», καταλήγει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργοληπτών Αχαΐας.

Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ

Ένα άλλο ζήτημα που απασχολεί τους εργολήπτες είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Εργατοτεχνίτες, οδηγοί και χειριστές μηχανημάτων καταλήγουν σε μεγάλες εταιρείες, αφού στις μικρές μπαίνουν «εμπόδια» όπως αυτά που περιγράφησαν παραπάνω.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top