ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑΣ: Υπάρχει απάντηση για την Πάτρα, …η «ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ»

Facebook
Twitter
| Ο Προϊστάμενος ΤΕΠ & Καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Παν/μιου Πατρών, Γιώργος Γραμματίκας, εξηγεί γιατί αποφάσισε να είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Κ. Σβόλη

 

 του Αχιλλέα Ροδίτη

Γεννημένος στο Ματαράγκα της Δυτικής Αχαΐας, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’60, ο Γιώργος Γραμματίκας αφιέρωσε τη ζωή του σ’ ένα όνειρο που σχετιζόταν με την Υγεία.

Και δη, με την Υγεία στα παιδιά μας! Έτσι, είναι από τα πρόσωπα που συνθέτουν την υγειονομική ομάδα ενός «στολιδιού» της Πάτρας, του Καραμανδανείου Νοσοκομείου, ως Προϊστάμενος ΤΕΠ, ενώ κοσμεί και το Διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πτυχιούχος Νοσηλευτής και Φυσικοθεραπευτής, ειδικευμένος Επείγουσας – Εντατικής νοσηλευτικής ειδικότητας, αλλά και με Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγεία καθώς και στην πολιτική του Φαρμάκου (Msc Φαρμακοοικονομία) και πλέον είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών. Τώρα όμως έχει βάλει «πλώρη» και για τον Δήμο Πατρέων. Στο πλευρό του Κώστα Σβόλη και της παράταξης «ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ».

 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

  • Τι ωθεί έναν συμπολίτη που μάλιστα απασχολείται επαγγελματικά στον χώρο της Υγείας, να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση, μπαίνοντας στη “μάχη” του σταυρού για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο;

Για περισσότερα από 30 έτη εργάζομαι στο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης, έναν ιδιαίτερο και ευαίσθητο χώρο και προσφέρω καθημερινά και αφειδώς στο συνάνθρωπο, υπηρεσίες υγείας.

Συναναστρέφομαι καθημερινά με δημότες και πολίτες εισπράττοντας τη δυσαρέσκειά τους για την σημερινή κατάσταση και εικόνα που παρουσιάζει η πόλη μας. Μια πόλη που είναι πληγωμένη από την ανεργία, τον οικονομικό μαρασμό, την εγκατάλειψη, την επιλεκτική και μονομερή ανάπλαση ορισμένων συνοικιών, προς όφελος μερίδας δημοτών.

Στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, υπάρχει απάντηση στην κομματική δίνη, στην ιδεοληπτική καταιγίδα και δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει επί δυο τετραετίες ο Δήμος Πατρέων. Είναι ο συνδυασμός «Πάτρα Ενωμένη», του οποίου ηγείται ο Κωνσταντίνος Σβόλης, με σαφές και ακριβές πρόγραμμα που αφορά στο σύνολο της διακυβέρνησης του δήμου κατά την ανάληψη των καθηκόντων ως η νέα Δημοτική Αρχή.

Ο επικεφαλής Υποψήφιος Δήμαρχος, γνωστός πολίτης της Πάτρας, επιτυχημένος επιστήμονας, με αξίες, ήθος, αρχές, αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, εντιμότητα, ανιδιοτελή διάθεση για προσφορά και ηγετική ικανότητα, παρότι προέρχεται από συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, δε φέρει κομματικό χρίσμα, είναι πολιτικό πρόσωπο και ενεργός πολίτης.

Αυτά τα χαρακτηριστικά που φέρει ο επικεφαλής του συνδυασμού, ταυτίζονται πλήρως και απολύτως με τις δικές μου αρχές και  αξίες και για το λόγο αυτό, αποδέχομαι, συντάσσομαι και συμπορεύομαι με τον Κωνσταντίνο Σβόλη.

Με τον ενθουσιασμό, το ζήλο και τη θέρμη της προσφοράς, αποφάσισα να ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση για να προσφέρω στους συμπολίτες μου και να συμβάλλω στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, διότι οραματίζομαι μια σύγχρονη, πρωτοπόρα, καινοτόμα, καλαίσθητη, καθαρή πόλη, που πρέπει να αναδειχθεί σε πόλο έλξης, όχι μόνο των δημοτών, αλλά και για την πληθώρα των επισκεπτών της.

Με κίνητρο την προσφορά και τη συνεισφορά μου στα κοινά της πόλης, θέτω υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Πάτρα Ενωμένη».

 

  • Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει στην πόλη, αν μπορούσατε να ιεραρχήσετε τις πιο σημαντικές αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν; Τι καινούργιο απαιτείται να φέρει ο Δήμος στην λειτουργία της τοπικής κοινωνίας;

Θα καταθέσω τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος της παράταξης και τα κύρια σημεία αυτών των πυλώνων, τα οποία είναι ευκταία και εφικτά και μπορούν να υλοποιηθούν σε βάθος πενταετίας. Απαιτείται εξωστρέφεια, χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, απαίτηση και εκμετάλλευση Κρατικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, προσέλκυση επενδυτών, διασύνδεση με τους άλλους κλάδους της οικονομίας και κίνητρα για το επιχειρείν.

Α) Τουρισμός:

  • Δημιουργία αντιδημαρχίας τουρισμού
  • Λειτουργία Δημοτικής Αστυνομίας
  • Ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με δυνατότητα ελλιμενισμού κρουαζιερόπλοιων και μεγάλων σκαφών αναψυχής. Ο τουρισμός κρουαζιέρας και ο τουρισμός yachting είναι προτεραιότητα.
  • Ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Πάτρας με τα Ιόνια Νησιά.
  • Λειτουργία υδατοδρομίου στη θαλάσσια περιοχή του λιμένα Πατρών.
  • Περαιτέρω ανάπτυξη του αεροδρομίου Αράξου και άμεση διασύνδεση με την πόλη μας.
  • Διασύνδεση της πόλης με Αρχαία Ολυμπία, Δελφούς και Καλάβρυτα πού κατέχουν υψηλές θέσεις προτίμησης από Έλληνες και ξένους τουρίστες.
  • Ανάπτυξη θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού.
  • Διασύνδεση με το Πανεπιστήμιο Πατρών και ανάπτυξη συνεδριακού τουρισμού.
  • Κατασκευή σύγχρονου συνεδριακού κέντρου.
  • Το καρναβάλι πρέπει να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη και να αποτελέσει εργαλείο εξωστρέφειας και ανάπτυξης.
  • Ενθάρρυνση αθλητικού τουρισμού με αθλητικά δρώμενα
  • Αστική αναμόρφωση της πόλης (πλατείες, πεζοδρομήσεις, πάρκα, ποδηλατόδρομοι, σκάλες).
  • Επισκέψιμα σημεία της πόλης μας: Εκκλησία Αγίου Ανδρέα, Ιερά Μονή Παναγίας Γηροκομήτισσας, Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Στέγη Γραμμάτων και Τέχνης «Κωστής Παλαμάς», Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών, Μυκηναϊκό Πάρκο Βούντενης, Κάστρο Πατρών, Ρωμαϊκό και Μεσαιωνικό Υδραγωγείο Πατρών, Σκάλες Αγίου Νικολάου, Πατρέως, Γεροκωστοπούλου, Παντανάσσης και Τριών Ναυάρχων, Οινοποιείο Αχάια Κλάους, Δημοτικό θέατρο Απόλλων, Πανεπιστήμιο Πατρών, Ρωμαϊκή Γέφυρα Πατρών, Δασύλλιο, Παλαιά Σφαγεία, κ.α.

 Β) Αθλητισμός

Ο αθλητισμός παίζει πρωτεύοντα ρόλο κι αυτό όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην πράξη, με σχέδιο, προτάσεις και όραμα. Αποτελεί υγεία, αλλά και διέξοδο για τη νεολαία μας ειδικά σε αυτές τις περίεργες ημέρες που βιώνουμε, καθώς επίσης και βασική πηγή ανάπτυξης για την περιοχή μας.

–  Προώθηση της δια βίου άσκησης.

–  Θέσπιση αυτοτελούς κονδυλίου για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό.

– Συνεργασία με τις Αθλητικές Ομοσπονδίες της χώρας μας και με τις Ενώσεις της περιοχής μας και η συνδιοργάνωση σπουδαίων αγώνων.

–  Διοργάνωση σπουδαίων Πανελληνίων και διεθνών διοργανώσεων.

–  Δημιουργία ενός μεγάλου Αθλητικού Μουσείου, επισκέψιμου σε όλους (σχολεία, ομάδες, τουρίστες, κλπ).

–  Συνεχής ενημέρωση των μαθητών των σχολείων της Πάτρας για θέματα Αθλητισμού.

  • Συμμετοχή σε ένα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων στον αθλητισμό με έμφαση στη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, για τον αθλητισμό στην εκπαίδευση, τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τον αθλητισμό για όλους, προκρίνοντας μικρά και χρηστικά αθλητικά κέντρα-προπονητήρια στις γειτονιές.

Γ) Κοινωνική πολιτική

Η ύπαρξη κοινωνικής πολιτικής είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και οφείλουμε με συνεργασίες να στοχεύουμε στην κατεύθυνση της κοινωνικής προστασίας και ασφάλειας, στην κοινωνική ενσωμάτωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην κοινωνική συνοχή. Η κοινωνική πρόνοια αποτελεί κοινωνική επένδυση

  • Αξιοποίηση Κρατικών και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων για ανάπτυξη δικτύου πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
  • Οικονομικά βοηθήματα στους απόρους.
  • Η χορήγηση οικονομικών βοηθημάτων δεν αποτελεί θεραπεία των προβλημάτων, αλλά πρόσκαιρη ανακουφιστική παρέμβαση.
  • Καθημερινή σίτιση ευάλωτων πολιτών. Η σύσταση δημοτικής τραπεζαρίας πρέπει να δρομολογηθεί.
  • Κοινωνικό Φαρμακείο.
  • Δημοτικά ιατρεία. Μνημόνιο συνεργασίας με 6η ΥΠΕ για διάθεση ιατρών στα Δημοτικά Ιατρεία και διασφάλιση καθημερινής λειτουργίας.
  • Δομές για τα παιδιά.
  • Δημοτικό γηροκομείο. Δομές για τους ηλικιωμένους- «Βοήθεια στο σπίτι». Η περαιτέρω ενίσχυση των Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας των Ηλικιωμένων.
  • Συντονιστικό κέντρο για θέματα μεταναστών και προσφύγων. Σταδιακή κοινωνική ένταξη των Ρομά.

 Δ) Τεχνικά έργα – Υποδομές

  • Ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής του εργοστασίου ανακύκλωσης απορριμμάτων προκειμένου σε αρχικό στάδιο να αποσυμφορηθεί η Ξερόλακκα με στόχονα πάψει να δέχεται απόβλητα. Συνεχής ενημέρωση των πολιτών για την αξία της ανακύκλωσης.
  • Αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας επ’ ωφελεία των πολιτών
  • Διάνοιξη οδών που θα αποτελούν δρόμο διαφυγής σε έκτακτα γεγονότα.
  • Διεκδίκηση της περιοχής του Ρηγανόκαμπου και μελέτη για συνεδριακό κέντρο-πολυθεματικό πάρκο-χώρους πολιτισμού και άθλησης.
  • Ολοκλήρωση διαδικασιών για το σχέδιο πόλης σε περιοχές που έχει «βαλτώσει» όπως το Ακταίο-Αγ. Βασίλειος- Ρίο και αλλού.

 

1695310596958

  • Υπερισχύει η αντίληψη, πάντως, ότι ο Κ. Πελετίδης είναι κυρίαρχος υπό την έννοια της απήχησης και διείσδυσής του στον κόσμο, ιδίως στις λαϊκές μάζες. Ποια είναι η δική σας προσέγγιση σε αυτό;

Το εκλογικό ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες εκλογές ο (χρισμένος κομματικά) υποψήφιος δήμαρχος, ήταν πολλαπλάσιο του ποσοστού που λαμβάνει παραδοσιακά το αντίστοιχο πολιτικό κόμμα. Επομένως, οι πολίτες επέλεξαν με γνώμονα οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, πλην του κομματικού.

Ο Δήμαρχος όμως και σύσσωμη η δημοτική αρχή, ως ενεργά μέλη πολιτικού κόμματος, μετέτρεψαν το Δήμο Πατρέων σε παράρτημα του κόμματος στην Πάτρα, εφαρμόζοντας πλήρως τις πολιτικές του επιταγές και αδιαφορώντας πλήρως για τις ανάγκες των δημοτών, τις οποίες καθορίζει ο Δήμαρχος σύμφωνα με την ιδεοληψία του και την εμμονή του στο κομματικό δόγμα.

Ουδέποτε ο Δήμαρχος και η  Δημοτική Αρχή, υπερέβησαν τις ιδεοληπτικές εμμονές τους, ουδέποτε επέδειξαν ενδιαφέρον για τη ορθή διοίκηση και διακυβέρνηση του δήμου.  Ουδέποτε, ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή, απορρόφησαν έστω και ένα ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα (Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, LEADER κ.α.), θεωρώντας τα (με εμμονή και ιδεοληπτικά) καπιταλιστική διάβρωση, με αποτέλεσμα να χαθεί πακτωλός χρημάτων με τα οποία θα μπορούσε να αναπλαστεί η πόλη.

Επομένως, η διείσδυση και η απήχηση στους δημότες της Πάτρας, αφορά συγκεκριμένη μερίδα πολιτών, ενώ η πλειοψηφία των δημοτών, μετά από δύο θητείες της δημοτικής αρχής,  δυσφορούν και απαυδίζουν από τις κομματικές ιδεοληψίες και την εγκατάλειψη της πόλης από το Δήμαρχο, ενώ βλέπουν να δείχνει αμέριστο ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες ομάδες συνοικιών και πολιτών, διότι έχει κατηγοριοποιήσει τους δημότες και τις συνοικίες της πόλης σε φτωχούς και πλούσιους, εγκαταλείποντας την πλειοψηφία των δημοτών.

Άρα η αντίληψη, ότι ο Δήμαρχος είναι κυρίαρχος υπό την έννοια της απήχησης και διείσδυσης στον κόσμο, είναι παρωχημένη και απαρχαιωμένη.

  • Ποιο μήνυμα θέλετε να συγκρατήσει από εσάς ο ψηφοφόρος οδεύοντας προς την κάλπη την Κυριακή της 8ης Οκτωβρίου;

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, δεν είμαι ανεπάγγελτος. Επί σειρά -πολλών- ετών προσφέρω, αφειδώς, υπηρεσίες υγείας στους δημότες αυτής της πόλης και στα παιδιά τους.

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα εξακολουθώ να προσφέρω υπηρεσίες υγείας στον παιδικό πληθυσμό της Πάτρας και ποτέ δεν σκέφτηκα ότι η συμμετοχή μου στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι επάγγελμα και βιοπορισμός.

Είμαι ένας μέσος πολίτης αυτής της πόλης που νοιάζομαι πραγματικά γι’ αυτήν και επιθυμώ οι συμπολίτες μου κι εγώ, να έχουμε υψηλό επίπεδο και ποιότητα ζωής σε μια πόλη που την οραματίζομαι σύγχρονη, πρωτοπόρα, καινοτόμα, καλαίσθητη, καθαρή, προσβάσιμη και κυρίως φιλική για τον δημότη.

Οραματίζομαι την Πάτρα μια πραγματική πρωτεύουσα πόλη της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Πιστεύω ακράδαντα στη ρήση του Θουκιδίδη:  «Τόν τε μηδὲντῶνδε (πολιτικῶν) μετέχοντα οὐκἀπράγμονα, ἀλλ’ ἀχρεῖον νομίζομεν» «Αυτόν που δε μετέχει στα (πολιτικά) πράγματα, δεν τον θεωρούμε αδιάφορο, αλλά άχρηστο» – Θουκιδίδης:«Επιτάφιος».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0018

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top