ΣΟΚ – Δείτε πώς “καμουφλάρουν” ναρκωτικά που πωλούνται στο ίντερνετ! Τα πλασάρουν σαν «αρωματικά χώρου» και «αλάτι μπάνιου»…!

Facebook
Twitter

| Κάθε χρόνο κυκλοφορούν 250 νέα συνθετικά ναρκωτικών και μόνο το 2021 εισέρρευσαν στην «αγορά» 420 καταμετρημένα νέα ναρκωτικά!

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Συγκλονίζουν τα στοιχεία του ρεπορτάζ του συναδέλφου Νίκου Σύφαντου από το προηγούμενο φύλλο της «Πολιτείας», για το ναρκωτικό «Shisha» που κάνει θραύση και στην Πάτρα! Το… «ναρκωτικό των φτωχών», όπως αλλιώς το ονομάζουν, επειδή είναι φτηνό ναρκωτικό που παρασκευάζεται σχετικά εύκολα, ακόμα και στην κουζίνα ενός σπιτιού.

Αλλά ακριβώς αυτή είναι η μεγάλη παγίδα, αφού λόγω της κρίσης ολοένα και περισσότερα εξαρτημένα άτομα στρέφονται προς την συγκεκριμένη επιλογή. Μια τάση που έχει αφεθεί ανεξέλεγκτη με άμεσους κινδύνους όμως αφού για το ναρκωτικό αυτό χρησιμοποιούνται μέχρι και… λάδια για μπαταρίες!

Shisha

Όμως, δυστυχώς, αυτό (η φαιντανύλη) δεν είναι το μοναδικό νέο ναρκωτικό. Οι διακινητές βγάζουν συνεχώς νέες ναρκωτικές ουσίες, πιο φθηνές αλλά και πιο επικίνδυνες. Και η κρίση «κάνει» την υπόλοιπη «δουλειά» σπρώχνοντας ολοένα περισσότερους τοξικομανείς στις εύκολες αλλά πιο επικίνδυνες εναλλακτικές.

Και είναι πολλές αυτές οι εναλλακτικές, ενώ συνεχώς αυξάνονται κι εμπλουτίζονται. Για παράδειγμα, η κάνναβη που κυκλοφορεί σήμερα, είναι από τρεις έως πέντε φορές πιο δραστική από την φυτική, λόγω των προσμίξεων με συνθετικά.

1 1 2

Όπως γράψαμε πρόσφατα, στατιστικά κάθε χρόνο κυκλοφορούν 250 νέα συνθετικά ναρκωτικών και μόνο το 2021 εισέρρευσαν στην «αγορά» 420 καταμετρημένα νέα ναρκωτικά! Κι αυτό είναι που αποτελεί τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» των διωκτικών αρχών.

 

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ «ΚΑΜΟΥΦΛΑΡΙΣΜΕΝΑ»

1 3
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι ταυτόχρονα είναι σταθερά ανοδική και η αύξηση των διακινούμενων ποσοτήτων συνθετικών ναρκωτικών, που όμως, είναι ουσίες «καμουφλαρισμένες» ως προς τη μοριακή δομή τους, ώστε να διαφεύγουν της απαγόρευσης έστω και προσωρινά. Και πάνω από όλα, ουσίες άκρως προσιτές ακόμα και στους… πολύ φτωχούς. Και για να κατηγοριοποιήσουμε αυτές τις ουσίες που κυκλοφορούν ραγδαία, δείτε τα τρία ακόλουθα παραδείγματα:

  1. Κανναβινοειδή
  2. Κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη
  3. Κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας 

 

 Αναλυτικότερα:

  • Συνθετικά κανναβινοειδή

Παρουσιάζονται ως φυτικά μείγματα ή θυμιάματα. Πρωτοεμφανίστηκαν με την επωνυμία spice, ενώ κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα ως ποτ πουρί για μπάνιο. Παρ’ όλα αυτά είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μέχρι και 100 φορές δραστικότερα από την κάνναβη και πολύ πιο επικίνδυνα.

 

  • Κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη

Κυκλοφορεί από το 2009 με το ψευδώνυμο «σίσα». Είναι «το ναρκωτικό των φτωχών», αφού πωλείται από 2 ευρώ η δόση έως 30 ευρώ το γραμμάριο. Χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως μια «πολύ δύσκολη και επικίνδυνη ουσία». Καθιστά το άτομο επιθετικό και υπερκινητικό για τουλάχιστον είκοσι ώρες.

 

  • Κάνναβη υδροπονικής καλλιέργειας

Καλλιεργείται σε υπόγειες αίθουσες με εντατικές μεθόδους καλλιέργειας, τεχνητό φωτισμό, ειδικό πότισμα, ελεγχόμενη θερμοκρασία και διάρκεια ημέρας με αποτέλεσμα να τροποποιείται η ποσότητα της δραστικής ουσίας (τετραϋδροκανναβινόλη- THC) που περιέχει η κάνναβη.

 

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΑΠΟ…

690 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ!

1 4

Ψυχοτρόπες ουσίες, λοιπόν, φθηνές και «καμουφλαρισμένες και απολύτως προσβάσιμες, ακόμα και μέσω διαδικτύου! Χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να καταβάλει κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ μέχρι και πέρυσι λειτουργούσαν 690 διαδικτυακοί τόποι που πωλούσαν ψυχοδραστικά προϊόντα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι οι ουσίες δεν προωθούνται απροκάλυπτα με τη μορφή χαπιών, σκόνης ή φυτού αλλά ως «σιρόπια για τον βήχα», «ποτισμένα μπλοκ χαρτιού», «αρωματικά χώρου», «αλάτι μπάνιου» ή με δεκάδες άλλες εμφανίσεις «παραλλαγής».

Πρόκειται για τα λεγόμενα «νόμιμα ψυχοτρόπα» τα οποία δεν υπόκεινται σε διεθνή έλεγχο αλλά έχουν παρόμοιο ψυχοδραστικό αποτέλεσμα με τα ελεγχόμενα ναρκωτικά. Αρκετοί χρήστες θεωρούν εσφαλμένα ότι επειδή αυτές οι ουσίες είναι νόμιμες είναι και μη επιβλαβείς. Και εκεί γίνεται το… μεγάλο λάθος!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

0016 1 e1701075499481

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top