Νέος κατώτατος μισθός: Τι προτείνουν ΤτΕ, ΚΕΠΕ και επιστημονικοί φορείς – Αυξήσεις από 3% έως 16,4% στο τραπέζι

Facebook
Twitter

Αυξήσεις από 2,7% έως και 16,4% προτείνουν τα πορίσματα τα οποία έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Εργασίας, στα πλαίσια της διαβούλευσης του για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου 2024.

Πιο “συγκρατημένος” είναι ο ΙΟΒΕ, ο οποίος προτείνει αύξηση στο ύψος του προβλεπόμενου πληθωρισμού φέτος (σ.σ. 2,7% σύμφωνα με την Κομισιόν), ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας και το ΚΕΠΕ προτείνουν αύξηση έως 4%, το ΙΝΣΕΤΕ προτείνει 5%, ενώ η ΓΣΕΕ συστήνει 16,4%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsit.gr οι προτάσεις ανά φορέα προς το Υπουργείο Εργασίας σε σχέση με τον κατώτατο μισθό έχουν ως εξής:

  • ΤτΕ : “Υπάρχει περιθώριο για μια συνετή αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων μέχρι  4% από την 1η Απριλίου 2024”.
  • ΚΕΠΕ: “Δεδομένου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας το 2024 θα κυμανθεί περίπου στο 2%, οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από 3 με 4% θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας”.
  • ΙΜΕ – ΓΣΕΒΕΕ: “Ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι και το 2024 ο προσδιοριστικός παράγοντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού”.
  • ΙΟΒΕ: Να εξεταστεί αύξηση του ονομαστικού κατώτατου μισθού στην ευρύτερη περιοχή του εκτιμώμενου πληθωρισμού για το 2024.
  • ΙΝΣΕΤΕ:  “Αύξηση κατά 5,0%”
  • ΙΝΕ – ΓΣΕΕ: “Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ μηνιαίως (16,4%) και επαναφορά του καθορισμού του στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας”.
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top