Το Πατρινό Καρναβάλι… γέμισε κόσμο την Αχαΐα!

Facebook
Twitter
 –  Για χάρη του βασιλικού ποτίζεται κι η γλάστρα, όπως λέει η παροιμία, γεγονός που επιβεβαιώνεται και στην πληρότητα στα ορεινά, λόγω καρναβαλιού

 

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφ. Πολιτεία)

Μπορεί η Πάτρα να γέμισε από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου, επισκέπτες του κορυφαίου πολιτιστικού θεσμού, του καρναβαλιού, όμως με το καρναβάλι της η Πάτρα, ως πρωτεύουσα της Αχαΐας, έδωσε σημαντική «ανάσα» ζωής και στα περίχωρα…

Και μάλιστα, την έδωσε σε μια περίοδο που κάποιες περιοχές, όπως είναι οι ορεινές, (πχ Καλάβρυτα), αυτή την περίοδο διαβαίνουν σιγά – σιγά το «κλείσιμο» του φετινού κύκλου της τουριστικής «άνθισης», σε αντίθεση με άλλες γωνιές του νομού, όπως για παράδειγμα, η Αιγιάλεια η οποία οδεύει, αντιστρόφως, προς το «άνοιγμα» της τουριστικής σαιζόν, με ορίζοντα την Άνοιξη και το Καλοκαίρι πολύ περισσότερο.

 

ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

1 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛ 4 1

Τα μηνύματα που κατέφθασαν από την περιοχή των Καλαβρύτων ήταν ότι η παρτίδα διασώθηκε στο «παρά πέντε» ελέω  καρναβαλιού, έστω κι αν φέτος κατεγράφησαν φθίνουσες πορείες. Και αυτό, διότι, όπως ανέφερε στην «Πολιτεία» ο ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και εκπρόσωπος των ξενοδόχων της περιοχής Καλαβρύτων και πέριξ κ. Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, τα καταλύματα φιλοξενίας της πόλης των Καλαβρύτων αλλά και των γύρω αυτής περιοχών γέμισαν για το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η πλειονότητα των ενδιαφερομένων επισκεπτών – ενοικιαστών ήταν Αθηναίοι. Μια κατηγορία που ναι μεν θέλει να βρεθεί κοντά στην καρναβαλική Πάτρα αλλά επιθυμεί να το συνδυάσει και με διαμονή τριημέρου (ως και Καθαρά Δευτέρα) στο βουνό, μια και η διαδρομή (Πάτρα-Καλάβρυτα) δεν φαντάζει υπερβολική δεδομένων των συνθηκών και συνηθειών της Αττικής. Από την άλλη, μια ακόμα κατηγορία που αρκείται στο να ζήσει αποκριάτικους ρυθμούς στο χωριό, έστω κι αν στερηθεί το «διαφορετικό» της Πάτρας. Αλλά και άλλη μια κατηγορία που αφορούσε Πατρινούς οι οποίοι ανήκουν σε μια μερίδα συμπολιτών που ενίοτε θέλουν να ζήσουν κάτι διαφορετικό από το καρναβάλι που έχουν συνηθίσει.

Πάντως, ο κ. Δαφαλιάς διευκρίνισε ότι η πληρότητα του τριημέρου, έστω κι αν εκτοξεύτηκε απότομα ελέω καρναβαλιού, εν τούτοις, δυστυχώς δεν άγγιξε το 100% «αλλά πήγε λίγο παρακάτω, κυμάνθηκε κάπου στο 96%».

 

ΖΗΜΙΟΓΟΝΟΣ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ

Πάντως το απόσταγμα για την φετινή τουριστική σεζόν στα Καλάβρυτα δεν έχει θετικό πρόσημο. Αντίθετα! Αυτό που καταθέτει δημόσια ο εκπρόσωπος των ξενοδόχων της περιοχής είναι ότι η μείωση της επισκεψιμότητας όλο το χειμώνα και ειδικότερα από τις γιορτές των Χρθιστουγέννων και μετά, «δηλαδή», όπως λέει, «το δίμηνο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου», οι πληρότητες σε δωμάτια εμφάνισαν πτώση κατά 30% σε σχέση με πέρυσι». Και διευκρινιστικά σημειώνει ότι και ο περυσινός κύκλος δουλειάς ήταν πτωτικός και κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με τις «φυσιολογικές» χειμερινές περιόδους, στις προγενέστερες εποχές της πανδημικής κρίσης.

 

ΛΙΓΟ ΧΙΟΝΙ, ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΡΕΝΟ

1 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛ 2 1

Αναζητώντας τα αίτια της φθίνουσας τουριστικής κίνησης στην μαρτυρική πόλη των Καλαβρύτων, δύο βασικά σημεία κυριαρχούν στο «κάδρο»: Το πρώτο έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες. «Φέτος δεν είχαμε καθόλου χιόνι», λένε Καλαβρυτινοί επαγγελματίες στην «Πολιτεία». Και πράγματι, από τον πολύ ήπιο χειμώνα διαπιστώθηκε πρόβλημα. Μέχρι και οι χιονοδρομικές πίστες δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν σε επαρκή χρόνο. «Από την άλλη, σημαντική αιτία είναι και το τρένο που δεν έχουμε», υπογραμμίζει ο κ. Δαφαλιάς προσθέτοντας και την παράμετρο του προβληματικού Οδοντωτού, της έλλειψης συντήρησης και διασφάλισης δρομολογίων άνευ προβλημάτων. Είναι κάτι που επίσης έφερνε κόσμο στα Καλάβρυτα αλλά… μία οι κατολισθήσεις, μία τα «σταμάτα – ξεκίνα» εξαιτίας διαφόρων προβλημάτων που παρουσιάζονται, προκάλεσαν μειωμένη αναζήτηση από επίδοξους ταξιδιώτες και αυτό με τη σειρά του πυροδότησε την πτώση στις διαμονές.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top