Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει σχολή… με 0 φοιτητές και άλλη μία με… 8!

Facebook
Twitter
016_Πανεπιστήμιο Πατρών_Κτίριο Πρυτανείας

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΚΑΙ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΓΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Την ώρα που η Παιδεία είναι σε κατάσταση «αναστάτωσης» λόγω του νόμου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, τις καταλήψεις και τις συνεχείς κινητοποιήσεις – πορείες, τις πρυτανικές Αρχές σε όλη τη χώρα, αλλά και στην Πάτρα προβληματίζει το γεγονός πως ενώ ιδρύονται σχολές… δεν έχουν φοιτητές. Συνολικά το φαινόμενο παρατηρείται σε 20 τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων που  έχουν ελάχιστο, ακόμη και μονοψήφιο, αριθμό εισακτέων ετησίως τα τελευταία χρόνια. Ο βασικός λόγος είναι η χαμηλή ζήτησή τους από τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Και τα εν λόγω 20 τμήματα είναι η ακραία περίπτωση. Χαρακτηριστικά, το 2023 περίπου 60 τμήματα δέχθηκαν κάτω από 50 πρωτοετείς φοιτητές. Η Πάτρα όμως έχει την πρωτοκαθεδρία. Στο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας του Πανεπιστημίου Πατρών  δεν εισήχθη ούτε ένας υποψήφιος. Ενώ το Θεατρικών Σπουδών που κάποτε ήταν στην «ελίτ» των σχολών, φέτος εισήχθησαν… 8 άτομα! Αυτό σημαίνει ότι οι καθηγητές μπορεί να προσέρχονται στο αμφιθέατρο ή την τάξη και να μην βλέπουν (σε κάποιες περιπτώσεις) ούτε ένα φοιτητή! Το Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας λειτούργησε για πρώτη φορά το 2023. Αρα, ερώτημα αποτελεί γιατί η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών προχώρησε στη δημιουργία ενός τέτοιου τμήματος τη στιγμή που στο ίδιο ΑΕΙ, αλλά σε άλλη πόλη, υπάρχει τμήμα με συναφές αντικείμενο. Πρόκειται για το Γεωπονίας στο Μεσολόγγι, το οποίο επίσης δέχθηκε πολύ μικρό αριθμό υποψηφίων το 2023, μόλις 20. Και αυτό ανήκει στο Πανεπιστήμιο Πατρών!

Ετσι είναι προφανές πως ακόμη κι αν στους λιγοστούς εισακτέους από τα γενικά λύκεια προστεθούν οι εισακτέοι –και αυτοί είναι λίγοι– από τα επαγγελματικά λύκεια και οι υποψήφιοι που εισάγονται μέσω ειδικών κατηγοριών, τα τμήματα αυτά καταλήγουν να έχουν χαρακτήρα… φροντιστηρίου. Και όπως επισημάναμε παραπάνω σε κάποια μαθήματα μπορεί να μην γίνεται καθόλου «παράδοση» από τον καθηγητή!

 

Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί και το 2022 – 2023 και μάλιστα σε τέσσερις σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών. Επρόκειτο για το τμήμα αλιείας- ιχθυοκαλλιεργειών, το τμήμα γεωλογίας, το τμήμα θεατρικών σπουδών και το τμήμα φυτικής παραγωγής“.

Όπως είχε δηλώσει ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας, “δεν υπάρχει εξήγηση, όμως φαίνεται ότι οι φοιτητές προτιμούν σχολές που βρίσκονται στον τόπο τους, προφανώς για οικονομικούς λόγους. Ωστόσο από την πλευρά μας θα δούμε εάν χρειάζεται βελτίωση η ελάχιστη βάση εισαγωγής ενώ θα φροντίσουμε με διάφορες προωθητικές ενέργειες προκειμένου να γίνει γνωστή η λειτουργία των τμημάτων και κυρίως τα πλεονεκτήματα τους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε του χρόνου να έχουμε περισσότερους εισακτέους“.

 

Η ενσωμάτων τμημάτων του ΑΤΕΙ Πατρών στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, η λειτουργία σχολών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο «Κουκούλι» θα κάνει μελλοντικά την κατάσταση ακόμη πιο ζοφερή! Η εδώ και πολλά χρόνια απόφαση των υπουργών Παιδείας να ανοίγουν Πανεπιστημιακές σχολές… σε κάθε «χωριό», έφερε τα ακριβώς αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα!

 

Σύμφωνα με Πανεπιστημιακούς, και φέτος (2024 – 20025) αναμένεται να παρατηρηθεί το ίδιο φαινόμενο. Ισως δηλαδή σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν και πάλι μηδενικό ή μονοψήφιο αριθμό φοιτητών.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top