«Θερμό» καλοκαίρι για το τοπικό ΚΙΝ.ΑΛ.

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Στον χώρο του τοπικού ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ οι συζητήσεις έχουν ήδη «ανάψει». Οι συζητήσεις αλλά και οι… κλήσεις που γίνονται στα κινητά τηλέφωνα τοπικών στελεχών, ακόμα και απευθείας από τους ίδιους τους -μέχρι τώρα- υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος που θέλουν να εκμεταλλευτούν την καλοκαιρινή περίοδο για να μετρήσουν δυνάμεις κι αδυναμίες, να δημιουργήσουν τους τοπικούς πυρήνες τους ή να ανακαλύψουν τα κενά που ενδεχομένως έχουν στην βάση του χώρου.

Η Αχαΐα, ως πάλαι ποτέ «κάστρο του ΠΑΣΟΚ» παίζει κομβικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία και θεωρείται από τους μέχρι τώρα τρεις «μονομάχους» (Γεννηματά, Λοβέρδο, Ανδρουλάκη) ως κυρίαρχο ζητούμενο. Αυτό μεταφράζεται, λοιπόν, στο στενό πρεσάρισμα από πλευράς τους προς τοπικούς κομματικούς παράγοντες.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να πυκνώσουν τις επισκέψεις τους στην Πάτρα και οι τρεις υποψήφιοι ενώ έχουν ήδη επιστρατευτεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι τηλεδιασκέψεις

«Δεν υπάρχει στέλεχος, παλαιό ή νέο, που να μην έχει δεχθεί τηλεφώνημα μία και δύο ή και περισσότερες φορές από κάποιον υποψήφιο ή τους στενούς του συνεργάτες», μας δήλωνε επιφανές στέλεχος του τοπικού Κινήματος Αλλαγής, θέλοντας να δείξει την ένταση της στιγμής με ορίζοντα τις εσωκομματικές εκλογές του φθινοπώρου (πανδημίας επιτρέποντος).

Και η ένταση αυτή, όπως αναμενόταν άλλωστε, έχει περάσει και στις παρέες ομοϊδεατών, με αποτέλεσμα η φράση «ποιον θα στηρίξεις;» να είναι η καθημερινότητα στις συζητήσεις μεταξύ στελεχών και ψηφοφόρων του κόμματος.

Ωστόσο στην πλειοψηφία τους τα τοπικά κομματικά στελέχη, παρόλες τις ανοιχτές συζητήσεις που κάνουν μεταξύ τους, εν τούτοις μέχρι στιγμής δεν δείχνουν διατεθειμένοι να «ανοιχτούν» υποστηρικτικά υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου.

pasok

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ…

Αν εξαιρέσουμε μεμονωμένες περιπτώσεις στελεχών οι οποίοι συνδέονται με στενότερη προσωπική φιλία με κάποιους από τους υποψηφίους, (όπως π.χ., πατρινός δικηγόρος που ήταν συμμαθητής του Ανδρέα Λοβέρδου και βγήκε από την πρώτη στιγμή υποστηρικτής του ή άλλες παρόμοιες περιπτώσεις), κατά τα άλλα ο κύριος κορμός της τοπικής βάσης του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ ναι μεν συζητά και ασχολείται, όμως δεν εκφράζεται ανοιχτά προς το παρόν.

Οι ερμηνείες που δίνονται για αυτήν την επιφυλακτικότητα είναι:

  • πρώτον, ότι περιμένουν να περάσει λίγος ακόμα χρόνος για να δουν πού θα δείχνει να «κάθεται» η μπίλια,
  • δεύτερον, ότι πολλοί περιμένουν να δουν τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος δεν έχει μιλήσει ακόμα και η στάση του αποτελεί γρίφο και
  • τρίτον, ότι επίσης πολλοί- αν όχι οι περισσότεροι-θεωρούν βέβαιο ότι στην κούρσα διαδοχής στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα μπουν κι άλλα πρόσωπα μέχρι το φθινόπωρο. Για παράδειγμα, δεν έχει βγει απ’ το κάδρο πιθανών υποψηφίων το όνομα του Παύλου Γερουλάνου.

ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

Οι δεύτερες εσωκομματικές εκλογές του Κινήματος Αλλαγής θα αναδείξουν τον πρόεδρο του κόμματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν πριν το επίσημο κομματικό συνέδριο με κάλπες που θα στηθούν σε όλη τη χώρα, (ίσως και στο εξωτερικό), όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες. Η πιθανότερη ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών είναι η 14η Νοεμβρίου 2021, εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Θυμίζουμε ότι στις 19 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο β’ γύρος για ανάδειξη προέδρου του νεοσύστατου Κινήματος Αλλαγής, με νικήτρια την Φώφη Γεννηματά. Οι μέχρι στιγμής σίγουροι «μονομάχοι» είναι η νυν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γενημματά, ο ευρωβουλευτής με την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Νίκος Ανδρουλάκης, και ο πατρινός στην καταγωγή πρώην υπουργός και νυν βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να πυκνώσουν τις επισκέψεις τους στην Πάτρα και οι τρεις υποψήφιοι ενώ έχουν ήδη επιστρατευτεί σύμφωνα με πληροφορίες και οι τηλεδιασκέψεις.

Μέσα στο επόμενο διάστημα θεωρείται σίγουρο το πέρασμα του Α. Λοβέρδου, ο κ. Ανδρουλάκης έχει ήδη έρθει αλλά πρόκειται να επισκεφθεί ξανά την περιοχή, το ίδιο όμως και η πρόεδρος του κόμματος. Άπαντες οι «μονομάχοι» θα επιδιώξουν «ανοιχτές» συναντήσεις στελεχών και δέσμευση για στήριξη τους στις εσωκομματικές εκλογές.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Η πρόσφατη παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν παραπάνω από σαφής και παρέπεμπε στην επιστροφή στα σύμβολα και το όνομα του ΠΑΣΟΚ. Και είναι αυτό που αναμένεται να κυριαρχήσει στην καμπάνια και το δικό του πολιτικό-ιδεολογικό αφήγημα το οποίο θα θέσει στην κρίση της βάσης του κόμματος. Όσο για το προφίλ των δύο συνυποψηφίων του, αυτό της Φώφης Γεννηματά κινείται σε θεσμικό πλαίσιο. Ενώ του Νίκου Ανδρουλάκη, εκτιμάται ότι θα στοχεύσει στον «άσσο» της νέας γενιάς και του φρέσκου και νέου που μπορεί κάτι τέτοιο να αντιστοιχήσει λειτουργώντας ως αντίπαλο δέος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

papandreou3

Μεγάλο ερωτηματικό είναι η στάση που θα τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Μέχρι πρότινος κανείς σχεδόν δεν απέκλειε το ενδεχόμενο καθόδου του στον εσωκομματικό στίβο και επιδίωξης από πλευράς του να ξανακρατήσει το τιμόνι του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του.

Φαίνεται, όμως, ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται. Τουλάχιστον, ένα ενδεχόμενο άμεσης ενασχόλησης. Διότι υπάρχει πάντα και η οδός της έμμεσης εμπλοκής είτε με την στήριξη κάποιου υποψηφίου, είτε με την κάθοδο ενός δικού του υποψηφίου προερχόμενου από το ΚΙΔΗΣΟ. Το σίγουρο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα «επενδύσει» σε τάση η οποία να λοξοκοιτά ή να καλοκοιτά την πλευρά της Ν.Δ. αφού έχει δείξει ξεκάθαρα την αντιδεξιά του στάση.

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ΜΑΣ»

Athanasopoulos 1

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής Αχαΐας Γιώργος Αθανασόπουλος (φωτογραφία), δήλωσε στην «Πολιτεία»:

«Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ είναι το πολιτικό κόμμα που εκφράζει την Κεντροαριστερά και την σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας. Είναι το κόμμα που οι πολίτες παρακολουθούν συστηματικά ως το  μοναδικό, πλέον, πολιτικό φορέα που μπορεί να εκφράσει και πάλι, με επάρκεια και υπευθυνότητα, τους στόχους και τα οράματα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης που διαχρονικά εξέφραζε το ΠΑΣΟΚ αλλά και λοιπά αριστερά ή κεντροαριστερά προοδευτικά κόμματα. Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, έχοντας πλήρη συναίσθηση των απαιτήσεων και της ευθύνης απέναντι στη χώρα συνολικά, πορεύεται ενωμένο και συντεταγμένα θα προχωρήσει, σύμφωνα με το καταστατικό, στις διαδικασίες εκλογής προέδρου».

Και πρόσθεσε ο κ. Αθανασόπουλος: «Το ζητούμενο είναι τόσο η διασφάλιση των δημοκρατικών διαδικασιών όσο και η ενότητα και η συστράτευση, όλων ανεξαίρετα των στελεχών ή υποψηφίων μετά την εκλογή προέδρου και η ενεργός στήριξη του κόμματος στη νέα του πορεία. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Αυτό απαιτούν τα μέλη μας, οι φίλοι μας, οι πολίτες συνολικά».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top