Πάτρα: Πλατεία ανοίκιαστων τα Ψηλά Αλώνια…

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ψηλαλώνια… Τόπος συνδυασμένος με ιστορία, μνήμες και αναψυχή για τους Πατρινούς.

Περιοχή με ποικιλόμορφη αξία που δεν άλλαξε, ούτε θα αλλάξει στο διηνεκές. Αλλά ίσως η αγαπημένη πλατεία της Πάτρας, που είναι σήμα κατατεθέν της πόλης και ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία, να διανύει μια περίοδο μεταβατική. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι στην παρούσα φάση μετρήσαμε 6 με 7 καταστήματα ερμητικά κλειστά και ξενοίκιαστα.

Επιχειρήσεις που έσφυζαν από κόσμο, καιρό όμως τώρα παραμένουν με τα ενοικιαστήρια στις τζαμαρίες χωρίς ωστόσο να εκδηλώνεται έμπρακτο ενδιαφέρον επαναλειτουργίας τους. Γυρίσαμε γύρω – γύρω την πλατεία και τα πήραμε με τη σειρά.

Το γωνιακό καφέ στην άνοδο των Υψηλών Αλωνίων από την Γούναρη, δηλαδή στη συμβολή της πλατείας με την Αθανασίου Διάκου. Την τελευταία τριετία δύο διαφορετικές επιχειρήσεις στεγάστηκαν εκεί, με τελευταία ένα υποκατάστημα αλυσίδας αρτοποιημάτων. Απ’ όταν αποχώρησε κι αυτή η επιχείρηση κανείς δεν επέδειξε ενδιαφέρον στέγασης μιας νέας επιχείρησης.

Λίγα μέτρα πιο πάνω, δίπλα από τον παραδοσιακό «Κούρο», ένα άλλο κατάστημα που παραμένει ανοίκιαστο για πάνω από 10 με 15 χρόνια. Κι ακριβώς παραδίπλα, ένα ακόμα μαγαζί που μέχρι και πέρυσι λειτουργούσε ως κοκτέιλ μπαρ και καφέ, από γνωστό πατρινό ο οποίος άλλαξε επαγγελματικό μετερίζι αλλά ούτε κι εκεί παρουσιάστηκε νέος ενδιαφερόμενος.

Επόμενο χαρακτηριστικό σημείο, η γωνιακή ψησταριά στη γωνία της Καρατζά. Επί αρκετά χρόνια με φαρδύ πλατύ ενοικιαστήριο, δίχως όμως ανάλογο ενδιαφέρον, όταν μάλιστα θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία της πλατείας Υψηλών Αλωνίων.

Επόμενη… στάση στο πάλαι ποτέ «Hamilton» ή (για τους πιο παλιούς) το «Mona Liza» που επίσης… περιμένει υπομονετικά έναν ενοικιαστή από τα Χριστούγεννα περίπου του 2019!

3 2 e1625767793318

Η ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ «ΑΛΑΜΠΡΑ»

Και φυσικά, τελευταία επιχείρηση αφήσαμε αυτή που προσφάτως έκλεισε και η ανάρτηση ενός τεράστιου πανό-ενοικιαστηρίου στο κτήριο προκάλεσε στενάχωρες σκέψεις και συζητήσεις σε πολλούς πατρινούς των… 35 και άνω, δεδομένου του συναισθηματικού δεσίματος με το πάλαι ποτέ «στέκι» της πλατείας. Την «Αλάμπρα»!

Το παλιό παραδοσιακό καφενείο λειτουργούσε τα τελευταία χρόνια ως καφετέρια και εστιατόριο με το ίδιο όνομα, έκλεισε όμως εν μέσω καραντίνας, χωρίς όπως πληροφορούμαστε να έχει εκδηλωθεί από κανέναν ενδιαφέρον ενοικίασης. Με ενοίκιο που ακούγεται ότι ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ και μια χωρητικότητα αρκετών τ.μ., που προϋποθέτει το ανάλογο μπάτζετ για να λειτουργήσει.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΟΥ… «ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΥ»

Σύμφωνα με όσα λένε καταστηματάρχες της πλατείας, περιμένουν την ανέγερση του νέου κτιρίου στη θέση του παλιού «Σταυριανού» (γωνία με Παναχαϊκού) ελπίζοντας στο να «ανέβει» λίγο η κίνηση και να ξαναπάρει η πλατεία για τα καλά τα πάνω της…

Θυμίζουμε ότι η «Πολιτεία» είχε πρώτη αποκαλύψει και μεταφέρει τις δηλώσεις του υπευθύνου της εταιρείας που αγόρασε το συγκεκριμένο ακίνητο, του Κοσμά Γιαριμίδη από την Ten Brinke, ότι στο ισόγειο θα λειτουργήσει σούπερ μάρκετ και πάνω θα κατασκευαστεί μια τριώροφη πολυκατοικία σύγχρονων κατοικιών.

4 1 e1625767720691

ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΜΕΝΟΥΝ ΨΗΛΑ

Ορισμένα από τα ενοικιαστήρια, σύμφωνα με επαγγελματίες της περιοχής που γνωρίζουν λεπτομέρειες, είναι εκ των προτέρων καταδικασμένα. Άλλο, λόγω του ύψους του ενοικίου του το οποίο αγγίζει τις… 10.000 ευρώ το μήνα!

Ένα δεύτερο κατάστημα επίσης είναι δύσκολο να ενοικιαστεί διότι φεύγοντας ο προηγούμενος επιχειρηματίας ξήλωσε τις υποδομές. Βρύσες, «φούσκα» κουζίνας και πολλά άλλα, που για να φτιαχτούν από την αρχή απαιτούν επισκευή πολλών χιλιάδων ευρώ. Σε έναν τρίτο χώρο επίσης χρειάζονται εργασίες μετά την καταστροφή μέρους της κουζίνας από φωτιά που είχε ξεσπάσει.

 

1 8 e1625767893110

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top