– Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα πολλών εκατ. ευρώ και οι 210 εργαζόμενοι, παράγουν καθημερινά τόνους αρτοποιημάτων, γλυκών και παγωτών που φθάνουν παντού στην Ελλάδα, στην Κύπρο και οσονούπω και στο εξωτερικό!
του Αχιλλέα Ροδίτη (από την εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”)
Θα μπορούσε η ζωή των δύο αδελφών από του Σπάτα Αχαΐας, που από παιδιά με μπαλωμένα παπούτσια έγιναν κορυφαίοι επιχειρηματίες στην αγορά γλυκού και παγωτού, να γυριστεί ταινία; Σίγουρα, ναι! Δεν ξέρουμε αν ο σκηνοθέτης θα ‘παιρνε το όσκαρ, αλλά ο κόσμος δίνει κάθε μέρα το… δικό του «όσκαρ» για την ποιότητα των προϊόντων και το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που επί χρόνια έριξαν τα δύο αδέλφια, και των θυσιών τους για δεκαετίες ολόκληρες…
Διότι στο εργοστάσιο και τα καταστήματα «Εντελβάις», δεν είναι μόνο ότι συναντάς γλυκά, αρτοποιήματα και παγωτά παρασκευασμένα όλα με γνώμονα την ποιότητα, είναι κι ότι η επιχείρηση καταφέρνει να διατηρεί άσβεστο αυτό το… ανθρώπινο στοιχείο, το οικογενειακό, το στοιχείο του μαγαζιού της γειτονιάς, του μαγαζιού του τόπου σου, που το εμπιστεύεσαι και θα εμπιστεύεσαι πάντα, του μαγαζιού που σε κάνει να καμαρώνεις για την πόλη σου και τα δημιουργήματά της!
Γιατί όντως το Εντελβάις κοσμεί την Πάτρα και την «δοξάζει» στον τομέα της Αρτοζαχαροπλαστικής και την βιομηχανική παραγωγή παγωτού. Αποδεικνύει ότι σ’ αυτή την πόλη γίνονταν, γίνονται και μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται πολλά μικρά-μεγάλα θαύματα, αρκεί να το πιστέψεις, να ‘χεις όραμα και να δουλεύεις πολύ και τίμια.
( Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Αχαικού Εντελβάις ΕΔΩ: https://axaikoentelvais.com/ )
Η ΑΡΧΗ ΤΟ 1974
Όλα άρχισαν το 1974. Τα αδέλφια Βενιζέλος και Γιάννης Μιχαλόπουλος έκαναν το πρώτο βήμα έχοντας μαζί τους πάντα, σαν εικόνισμα, μια φωτογραφία που ήταν σαν τους «ευλογούσε». Μια φωτογραφία αγκαλισμένοι σε μικρή ηλικία, που τους έβγαλε η μητέρα τους πληρώνοντας τον φωτογράφο με ένα κομμάτι τυρί γιατί δεν υπήρχαν χρήματα! Με εφόδιο τη φωτογραφία αυτή που τους θύμιζε κάθε στιγμή πως έπρεπε να είναι πάντα ενωμένοι και δεμένοι, τα δύο αδέλφια άνοιξαν το μαγαζί που έμελλε να εξελιχθεί σε μια «αυτοκρατορία» του γλυκού και παγωτού. Και σήμερα, μετά από κόπους μιας ζωής, απολαμβάνουν την επιτυχία αλλά και τις επιπλέον προοπτικές εξέλιξης που «ανοίγονται» περαιτέρω και τις οποίες παίρνει ήδη στα χέρια της με τον ίδιο ικανό τρόπο, η νέα γενιά, τα παιδιά τους. Ένα αγόρι και πέντε κορίτσι!
ΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Το «Εντελβάις» δεν διαθέτει μόνο τα 11 καταστήματα παντού στην Πάτρα. Δημιουργεί με σεβασμό στον Άνθρωπο και στην Ποιότητα. Δίνει παγωτά καθημερινά σε όλη την Ελλάδα! Και σε επιλεγμένα σημεία και στην Κύπρο. Έχει παράρτημα χονδρικής στην Αθήνα, που τροφοδοτεί με παγωτά όλη την Αττική. Ενώ ήδη η παλιά κι η νέα γενιά ιδιοκτητών, αυξάνει και θα αυξήσει ακόμα πιο πολύ τις πωλήσεις αφού επεκτείνεται και στο εξωτερικό. Σε πολύ λίγο Ευρωπαίοι θα απολαμβάνουν παγωτό που θα παρασκευάζεται στην Πάτρα! Στο εργοστάσιο του «Εντελβάις», στη Λεύκα…
Κάναμε επίσκεψη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Και ειλικρινά δεν περιμέναμε αυτό που συναντήσαμε. Πίσω από το γνωστό, ωραίο ζαχαροπλαστείο, ανοίγεται ένας ολόκληρος εργοστασιακός χώρος 5.000 τετραγωνικών μέτρων με 210 εργαζόμενους! Ένας χώρος στον οποίο είχαμε την τύχη να μπούμε αφού προηγουμένως ντυθήκαμε αναλόγως (μάσκες κλπ) αφού οι υγειονομικές συνθήκες εκεί μέσα και η καθαριότητα θυμίζουν «χειρουργείο». Ο κύριος Γιάννης, ο ένας από τα δύο αδέλφια ιδρυτές, μας ξενάγησε για πάνω από μία ώρα.
Είδαμε αμέτρητα μηχανήματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα πιο σύγχρονα του κόσμου! Μίξερ μισού εκατ. ευρώ, 4 μηχανές παγωτού (μόνο σ’ έναν χώρο) που βγάζουν… πάνω από 12 τόνους παγωτού την ημέρα! Είδαμε γραμμές παραγωγής, παγωτά να «ταξιδεύουν» σε απόσταση, να βουτούν στη σοκολάτα, να σηκώνονται, να ανεβαίνουν, να κατεβαίνουν, να καταλήγουν στα κιβώτια. Αυτά να πακετάρονται και να μπαίνουν στην άλλη γραμμή κίνησης «ταξιδεύοντας» με τη σειρά τους προς τους χώρους καταγραφής και φόρτωσης. Περάσαμε από τους φούρνους, από κει που φτιάχνονται οι τούρτες.
Και εν τέλει φτάσαμε στο τέρμα που τελικά δεν ήταν «τέρμα» αφού ήδη έχει χτιστεί η νέα μονάδα, το νέο εργοστάσιο… που σε λίγο καιρό θα βάλει «φουλ» τις μηχανές, αυξάνοντας κατά πολύ περισσότερο τα 5.000 τ.μ. που αναφέραμε πριν…
Ο ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΠΛΟΣ…
ΟΣΟ «ΨΗΛΑ» ΚΙ ΑΝ ΕΦΤΑΣΕ
Η αλήθεια είναι ότι μας μάγεψαν τα αμέτρητα υπερσύγχρονα μηχανήματα και ο απίστευτος αυτοματισμός. Μα πάνω απ’ όλα, μας γοήτευσε, η αλήθεια είναι, αυτή η τεράστια αγάπη του κυρ Γιάννη για όλα αυτά… Μια αγάπη που την συναντούσες παντού: στις λέξεις του, στην έκφρασή του, στις κινήσεις του. Σου έδειχνε τα μηχανήματα κι ήταν σαν να σου μιλά για τα παιδιά του, σου εξηγούσε πως γίνεται η σοκολάτα, πώς και πού παγώνει, πού αναμιγνύονται τα υλικά και πού βγαίνουν τα παγωτά, κι ήταν σαν να περιέγραφε όλο του τον κόσμο! Διαπιστώσαμε και κάτι ακόμα: Παρότι εργάζονται 210 άτομα ο κυρ Γιάννης ήξερε όλους με το μικρό τους όνομα και οι «καλημέρες» έδιναν κι έπαιρναν.
ΤΟ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ
«Έχω κάνει επτά εγχειρήσεις», μας λέει ο κυρ Γιάννης. «Δεν ήταν εύκολο να γίνει όλο αυτό. Πολλή δουλειά. Δουλειά και ξανά δουλειά», πρόσθεσε, λέγοντάς μας το «μυστικό» της επιτυχίας. Αλλά κι ότι ο ίδιος συγκράτησε όλα όσα διδάχθηκε όταν νεαρός εργάστηκε στο Μόντε Κάρλο. «Εκεί είδα, έμαθα και κράτησα τα πάντα», σημειώνει δείχνοντας ότι ο άνθρωπος πρέπει να μαθαίνει και με σκληρή δουλειά να εφαρμόζει όσα έμαθε πάνω σε ένα όραμα. «Σήμερα με την κρίση, θα ξανακάνατε το ίδιο;», τον ρωτάμε. «Χωρίς αμφιβολία, ναι. Θα επέλεγα πάλι τον ίδιο δρόμο», απαντά.
Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ
Είδαμε και τον Γιώργο Μιχαλόπουλο. Γιος του κυρ Γιάννη. Ανήκει στη νέα γενιά που διατηρεί και επεκτείνει αυτό που βρήκε. Το ίδιο κι οι δύο αδελφές του, αλλά και οι τρεις ξαδέλφες του. Σπουδαγμένα παιδιά που μπήκαν με όρεξη στην επιχείρηση. Παίρνοντάς την από πολύ ψηλά, για να την πάνω ακόμα ψηλότερα. Κι εμείς, και οι νεότερες γενιές των Πατρινών, να συνεχίσουν να δίνουν… «όσκαρ» που μας κάνουν την ζωή μας όσο πιο γλυκιά γίνεται…!
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ:


