Πατρινοί που επένδυσαν την ιδέα τους στον τουρισμό και “μετανάστευσαν” στα νησιά…  

Facebook
Twitter
ellinikos-tourismos-mykonos-2

 – Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συμπολιτών οι οποίοι τόλμησαν να μεταναστεύσουν και να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάποιο νησί, επενδύοντας στην «τουριστική βιομηχανία» της χώρας…

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Δεν είναι λίγοι οι Πατρινοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εκτός πόλης, επενδύοντας στον τουρισμό και τα παρεμφερή προϊόντα, με σημείο δράσης τα ελληνικά νησιά Ιονίου ή Αιγαίου. Ρίσκο που αξίζει τον κόπο εάν το όποιο «βήμα» γίνει μελετημένα και όχι με την λογική της «αρπαχτής». Είναι πολλές οι περιπτώσεις τέτοιων Πατρινών που έγιναν εσωτερικοί μετανάστες διατηρώντας τον τίτλο του ελεύθερου επαγγελματία και στοχεύοντας στο να αντλήσουν κέρδη μέσα από την «βαριά βιομηχανία» της χώρας.

 

Καθόλου εύκολο το εγχείρημά τους, βέβαια, αφού είναι γνωστό πως το να μπορέσεις να εδραιωθείς σε ένα νησί, εισβάλλοντας σε μια «κλειστή» τοπική κοινωνία και αγορά, δεν είναι «ανώδυνο».

  • Η περίπτωση του Ηλία Θ. ο οποίος από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης μετοίκησε στη Μύκονο, ίσως είναι μία από τις πρώτες που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Δραστηριοποιούμενος στον χώρο του εμπορίου, και όχι της εστίασης, πουλώντας ανδρικά και γυναικείας αξεσουάρ και τουριστικά είδη. Μετανάστευσε μάλιστα μαζί με την σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά και πια είναι μόνιμοι κάτοικοι Μυκόνου.

290597676_10226385770244126_8314247767861281656_n

 

  • Ο Μάκης Σολωμός ίσως είναι από τους πιο γνωστούς απ’ όταν έκλεισε το ταβερνάκι του στην Γερμανού και πήγε στη Σαντορίνη ανοίγοντας εστιατόριο. Καθόλου εύκολη διαδικασία. Ένα τόλμημα που έκανε κάπου στο 2018 και είναι ακόμα εκεί έχοντας κερδίσει τη σταθερότητά του.

ss

  • Ο Λεωνίδας Οικονόμου, πριν τρία χρόνια ρίσκαρε τα πάντα για μια συνεργασία σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Κέρκυρα. Σήμερα, έχει δει τον κόπο του να αποδίδει καρπούς και διευθύνει ως συνιδιοκτήτης  του #Seven_Keys_Luxury_Suites , ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα VIP κατοικιών με πισίνες, σε απόσταση 12 χλμ από τη χώρα της Κέρκυρας.
Screenshot
Screenshot
  • Ο Μάρκος Θεοδωρόπουλος, την Άνοιξη του 2020, εν μέσω της καραντίνας, δεν το πολυσκέφτηκε να επενδύσει όλες του τις οικονομίες σε κατάστημα αρτοποιείο – ιταλικών σάντουιτς και απεριτίφ, μαζί με τον κουμπάρο του στην Ιθάκη. Έμελε να εξελιχθεί στο πιο «in» στέκι των τουριστών, από τα δημοφιλέστερα στις αναρτήσεις του τικ τοκ.

164642255_3843917419007209_1048143788187702760_n

  • Ο Άγγελος Διαμαντόπουλος, νεαρός καλλιτέχνης του tattoo. Έφυγε τον περασμένο Φεβρουάριο για τη Μύκονο. Πήγε για δουλειά σε οικοδομή. Αλλά άρχισε να εργάζεται σαν ελεύθερος επαγγελματίας στα tattoo. Παραμένει στο νησί των ανέμων έχοντας ήδη κάνει οικονομίες για να δημιουργήσει εκεί την δική του επιχείρηση.

 

  • Γνωστός επιχειρηματίας της νυχτερινής διασκέδασης της Πάτρας, έστειλε την αδελφή του στην Μύκονο, επίσης, ανοίγοντας επιχείρηση παροχής πάγου σε καταστήματα εστίασης. Η μέχρι τώρα πορεία της δουλειάς δείχνει πως ήταν ένα επιτυχημένο «βήμα».

 

  • Η Πατρινή Χαρά Γ. με τον σύζυγό της Σπύρο Π. αποφάσισαν να μεταβούν στη Σαντορίνη για να καλύψουν ένα κενό που όλοι το συζητάμε αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί να το αξιοποιήσει επαγγελματικά. Δημιούργησαν γραφείο εύρεσης προσωπικού. Η δουλειά είναι ασταμάτητη, και το κέρδος επίσης. Διότι σε εποχή έλλειψης προσωπικού, και οι επιχειρήσεις τουρισμού θέλουν γρήγορα εργαζόμενους αλλά και οι εργαζόμενοι είναι ήσυχοι για αυτό που βρήκαν, εφόσον το γραφείο εγγυάται και προς τις δύο πλευρές.

 

  • O Γιάννης Γαλάνης, μόλις 21 ετών, μετακόμισε κι αυτός στην Μύκονο πριν από έξι μήνες. Βρήκε εργασία ως αποθηκάριος. Πολύ γρήγορα όμως αποφάσισε να κάνει δικά του «βήματα» βλέποντας πως υπήρχε ζήτημα αποθήκευσης αντικειμένων επιχειρήσεων, αλλά ακόμα και αντικειμένων από τουρίστες. Σήμερα έχει την επιχείρησή του και για την καλοκαιρινή περίοδο έχει προσλάβει δύο υπαλλήλους.

 

  • Τέλος, η περίπτωση του ζευγαριού που εδώ και τέσσερα χρόνια απασχολούνται στην διαχείριση ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην Σαντορίνη. Πήγαν βέβαια για διακοπές εκεί, η Νατάσσα και ο Χάρης Δ. Ανέλαβαν το ρίσκο να διαχειριστούν ένα συγκρότημα έξι τουριστικών διαμερισμάτων. Σήμερα έχουν ήδη αγοράσει τη μισή επιχείρηση και πλέον σχεδιάζουν την επαγγελματική τους επέκταση.

 

Απαραίτητο είναι να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες περιπτώσεις. Και κάποιες αφορούν υποθέσεις Πατρινών οι οποίοι όμως με κάποιον τρόπο σχετίζονται με τα νησιά στα οποία εν τέλει δραστηριοποιήθηκαν. Εμείς, παρουσιάσαμε μόνο περιπτώσεις συμπολιτών οι οποίοι τόλμησαν να κάνουν το «βήμα» χωρίς να έχουν την παραμικρή σχέση με τον τόπο στον οποίο επένδυσαν και χωρίς να γνωρίζουν κανέναν απολύτως. Ένα ρίσκο, δηλαδή. στο 100%.

 

 

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΝΑΣ ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Προμηνύεται ρεκόρ στον τουρισμό φέτος!

2) κουναδης

Και μια και μιλάμε για τουρισμό, ένας άλλος Πατρινός ο οποίος επί πολλά όμως χρόνια δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο ως ιδιοκτήτης επιχείρησης τουριστικών καταλυμάτων στο Τσιλιβί της Ζακύνθου, μιλά για τα «συν» και τα «μείον» της φετινής σαιζόν. Ο λόγος, για τον κ. Οδυσσέα Κουνάδη ο οποίος ανήκει στον κλάδο των ξενοδόχων για περισσότερα από τριάντα χρόνια, αν και δεν δραστηριοποιείται σχετικά την χειμερινή περίοδο, παρά μόνον, τα καλοκαίρια, με την επιχείρησή του στο νησί του Ιονίου.

Μιλώντας στην «Πολιτεία» για τις προοπτικές του φετινού καλοκαιριού, δηλώνει ότι διαφαίνεται πεδίο δόξης λαμπρό, εξηγώντας ότι από τώρα η τουριστική κίνηση είναι αυξημένη σε βαθμό που θυμίζει τις παλαιότερες – και πριν την πανδημία – εποχές. Κάνει λόγο για συνεχείς τουριστικές ροές, διευκρινίζοντας ότι τα λεγόμενά του δεν αποτελούν συμπέρασμα βγαλμένο από την δική του επιχείρηση ή μόνο από το νησί της Ζακύνθου, αλλά από τα στοιχεία που διαθέτει και προέρχονται ευρύτερα από τον ξενοδοχειακό χώρο όλων των νησιών της χώρας και κάθε άλλου τουριστικού προορισμού.

«Είναι βέβαιο ότι φέτος θα ξεπεράσουμε κατά πολύ τους τζίρους από τα δύο προηγούμενα χρόνια και σιγά – σιγά επιστρέφουμε στις εποχές που ο τουρισμός τροφοδοτούσε και κάλυπτε με τους τζίρους του τα κενά της χώρας σε όλα τα επίπεδα», σημειώνει.

Ωστόσο, δεν παραλείπει να διατυπώσει και τα αρνητικά σημεία. Που αφορούν κυρίως, όπως λέει, την οργάνωση εκ μέρους της πολιτείας. «Θα έπρεπε να είναι η πολιτεία πιο αυστηρή σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό. Γιατί πρέπει να καλλιεργηθεί ‘τουριστική παιδεία’ στους Έλληνες προτού ασχοληθούν επαγγελματικά με τον κλάδο. Διαφορετικά, αν δεν προσέξουμε, θα χάσουμε και θα κάνουμε ζημιά μακροπρόθεσμα», τονίζει, αναφερόμενος σε κακώς κείμενα που έχουν να κάνουν με ακρίβεια σε επίπεδο εκμετάλλευσης ή παροχή υπηρεσιών υποδεέστερων του τιμήματος για τον επισκέπτη.

 

0019

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top