Η Πατρινή Co2gether… ΜΚΟ της χρονιάς! Τι αποκάλυψε η ιδρύτρια Μαρία Ζαφειροπούλου

Facebook
Twitter
CO2GETHER

Τα μέλη της ΜΚΟ συγκεντρώνουν τρόφιμα, υγειονομικό υλικό. Φτιάχνουν τη διατροφή, ακόμα και προσβάσιμα μπάνια σ’ όσους έχουν ανάγκη…

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)

Ακούμε συχνά για την Co2gether. Βοήθησε τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας πρόσφατα στην προσπάθεια να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες συμπολιτών μας. Να καλυφθούν οι ανάγκες των ευάλωτων δημοτών, με τη συμβολή της δομής «Βοήθεια στο Σπίτι» πάνω στη Διατροφική συμβουλευτική, στην προσφορά αγαθών και υγειονομικού υλικού, ακόμα και σε εργονομικές παρεμβάσεις για την υγιεινή και την ασφάλεια στο σπίτι.

1) ενθετη ....πάνω δεξια στην κεντρικη, πάνω απ το 2ο ΜΟΤΟ

 

Αντιστοίχως ίδιοι οι σκοποί και της Co2gether με τον Δήμο Θέρμου, που άρχισε επίσημα στις 15 Ιουλίου. Αλλά αι με τον Δήμο Ναυπακτίας, όπου στις 18 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε και σεμινάριο συνηγορίας – focus group για τα δικαιώματα των ασθενών. Επίσης, αναδείχθηκε νικήτρια των Hellenic Responsible Awards 2024, ως ΜΚΟ της χρονιάς για τις καινοτόμες πρακτικές που χρησιμοποιεί φροντίζοντας τον άνθρωπο και βραβεύτηκε δίπλα σε μεγάλες ΜΚΟ, όπως το Χαμόγελο του παιδιού και ο Ερυθρός Σταυρός!

Αλλά, τελικά, τι είναι η Co2gether; Ποιο όραμα πρεσβεύει; Και πώς κυριάρχησε σε μια εποχή δε, που στο άκουσμα ΜΚΟ υπάρχει σε πολλούς μια «δεύτερη» σκέψη;

Η ιδρυτής της, η Δρ Γεροντολόγος και Νομικός, Μαρία Ζαφειρόπουλου, απαντά για το «πότε», «πού» και «γιατί», αλλά κυρίως για το «πώς», βάζοντάς μας στο πνεύμα του σκοπού της Co2gether που φιλοδοξεί –και ήδη το κάνει – να είναι το «στήριγμα», το «αποκούμπι», του καθενός συμπολίτη που το ‘χει ανάγκη.

 

 

 

Για το… πότε γεννήθηκε η σκέψη για αυτό το βήμα, και τι την παρακίνησε να το κάνει, η κα Ζαφειροπούλου δηλώνει:

1) ΜΑΡΙΑ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ (ΕΝΘΕΤΗ)

«Μετά από 18 έτη στο εξωτερικό επέστρεψα στην Ελλάδα, και δη στην Πάτρα. Με ενδιέφερε πάντα ο χώρος της υγείας και κοινωνικής μέριμνας. Εργάστηκα ως αναπληρώτρια διοικήτρια στο νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα και ως σύμβουλος τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα κοινωνικής συνοχής. Όμως αναζητούσα μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων και επιθυμούσα να προσφέρω στην κοινωνία με πιο καινοτόμες πρακτικές. Αποφασίσαμε με τα μέλη της co2gether να ιδρύσουμε την κοινωνική επιχείρηση με σκοπό, με ενωμένες δυνάμεις, να στηρίξουμε τους πιο ευπαθείς πληθυσμούς». 

 

  • Ερ: Με δυο λόγια, και σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, τι επιδιώκετε;

Απ: Όραμα μας είναι να συμβάλλουμε σε μια κοινωνία όπου κανείς δεν μένει πίσω. Στηρίζουμε ευπαθή άτομα όπως πολίτες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ασθενείς οι οποίοι διαμένουν κυρίως σε αγροτικές περιοχές με ψυχοκοινωνική στήριξη. Στηρίζουμε μέσα από δωρεά τροφίμων και υγειονομικού υλικού καθώς και με δομικές αλλαγές στην οικεία τους – πχ τοποθέτηση θερμοσίφωνου, δημιουργία προσβάσιμου μπάνιου κ.α..

 

ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΕΠΟΧΗ…

Βέβαια, η προσπάθεια να «χτιστεί» κάτι τέτοιο, δεν είναι εύκολη. Για το πόσο δύσκολη ήταν η μέχρι τώρα πορεία και πού μπαίνει τώρα πια ο πήχης, η κυρία Ζαφειροπούλου τονίζει, ότι: «Η πορεία σίγουρα δεν ήταν και δεν είναι εύκολη για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που θέλει να αναπτυχθεί και να καταφέρει, σε 18 μήνες, να εξυπηρετεί χιλιάδες συνανθρώπους, δεκάδες Δομές, 2 Μητροπόλεις και 8 Δήμους στην Περιφέρεια  Δυτικής Ελλάδας. Χρειάζεται τεχνογνωσία αλλά και ζήλο για το κοινό καλό».

Και προσθέτει πως το ζητούμενο πλέον είναι «από εδώ και στο εξής να σταθεροποιήσουμε την ανοδική αυτή πορεία μας και να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα που θα είναι η δημιουργία μιας Δομής».

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • Ερ: Τι είναι αυτό που περιμένετε από την τοπική κοινωνία, από τους συμπολίτες; Περισσότερη έμπρακτη στήριξη; Συμμετοχή; Τι;

Απ: «Τις τελευταίες εβδομάδες σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες είμαστε στο πλευρό των  πυρόπληκτων συμπολιτών μας στον Ερύμανθο. Η τοπική κοινωνία, μας στήριξε πολύ με είδη ένδυσης, υπόδησης και ιματισμού. Ο αριθμός των εθελοντών μας αυξάνεται επίσης και αναζητούμε συνεχώς άτομα που θα  συμμετέχουν σε δράσεις σε σχολεία, στην κοινότητα ή κατ οίκον. Επίσης, η Τράπεζα Τροφίμων Δυτικής Ελλάδας της Co2gether δέχεται κάθε Τετάρτη, από τις 9.00 έως τις 13.00, τρόφιμα από πολίτες τα οποία θα διατεθούν σε συσσίτια, σε οίκους ευγηρίας και σε νοικοκυριά που διαβιούν στα όρια της φτώχειας».

Κλείνοντας, η εκπρόσωπος της ΜΚΟ δίνει το στίγμα της φιλοσοφίας που διέπει όλο το εγχείρημα, λέγοντας… «Μόνο με την βοήθεια όλων μας μπορούμε να φτιάξουμε μια κοινωνία όπου κανείς δεν μένει πίσω…». 

 

Η ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ:

0018

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top