του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)
- Πατρινοί οι Λιμενικοί που συμμετείχαν στη διάσωση μετανάστη στη Σύμη, τον οποίο βρήκαν δίπλα σε ένα σωσίβιο, την Παρασκευή, 19 Ιουλίου.
- Πατρινοί οι λιμενικοί, που διέσωσαν, την περασμένη Τρίτη μετανάστες που μεταφέρονταν με ιστιοφόρο από την Τουρκία, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά τα οποία, μαζί με τους ενήλικες, έβγαλαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Σύμης.
- Αλλά και μόλις χθες, συνέδραμαν στην επεισοδιακή καταδίωξη με δουλεμπορικό σκάφος που μετέφερε μετανάστες, καταδίωξη που σημειώθηκε στη Σύμη το μεσημέρι της Δευτέρας (5/8), όπως ανέφεραν πληροφορίες του ΣΚΑΪ. Όλα ξεκίνησαν όταν οι λιμενικές Αρχές βρήκαν ένα φουσκωτό ταχύπλοο ανοιχτά της Σύμης, το οποίο σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο τηλεοπτικός σταθμός, είχε αποπλεύσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια. Το ταχύπλοο αποβίβασε σε παραλία, στη Σύμη, 21 μετανάστες και επιχείρησε να διαφύγει, ωστόσο οι κινήσεις του διακινητή έγιναν αντιληπτές από δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού που το καταδίωξαν.
Σε αυτές και σ’ άλλες τόσες σωτήριες επεμβάσεις συμμετέχουν ή πρωταγωνιστούν, μήνες τώρα, οι ίδιοι ακριβώς Λιμενικοί από την Πάτρα! Τον περασμένο Γενάρη, έσωσαν ηλικιωμένη μετανάστρια στ’ ανοιχτά της Σύμης. Η γυναίκα είχε υποστεί ταραχή μετά από περιπετειώδη καταδίωξη του παράνομου σκάφους που μετέφερε την ίδια κι άλλους μετανάστες, αλλά οι Πατρινοί κομάντο την έσωσαν γιατί γνώριζαν Πρώτες Βοήθειες.
Από τότε μέχρι σήμερα, οι Πατρινοί Λιμενικοί κομάντο αποτελούν τους αθόρυβους «προστάτες» του Αιγαίου. Για αυτούς γράφουν συνεχώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Σύμης απ’ όπου προμηθευτήκαμε υλικό και πληροφορίες.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ: https://www.facebook.com/share/v/jdVFSUHGgiJBSkE7/
Πρόκειται για δύο πλωτά σκάφη, το ένα, το «Άρης» και το άλλο μόνο με κωδική ονομασία (απόρρητη, όπως κι αυτή του πρώτου). Σύνολο εννέα Λιμενικοί της Πάτρας υπηρετούν εκεί τους τελευταίους επτά μήνες, 5 στο πρώτο (σκάφος) και 4 στο δεύτερο. Κι έχουν εξελιχθεί στους πιο σκληροτράχηλους ένστολους θαλάσσης που σε κάθε τους ενέργεια και επέμβαση, εκτός του ότι αποδεικνύουν υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ηθικού, επιδεικνύουν επαγγελματισμό, γνώση, ψυχραιμία.
Και φυσικά όλα αυτά μαζί, οδηγούν σε μια αξιοσημείωτη και αξιοζήλευτη αποτελεσματικότητα στο έργο που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας.
Η «Πολιτεία» αναδεικνύει την πτυχή διότι έχει ξέχωρο τοπικό ενδιαφέρον αλλά και γιατί δείχνει τη «δουλειά» που γίνεται στην τοπική υπηρεσία στην οποία οργανικά ανήκουν οι εν λόγω ένστολοι, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών. Περαιτέρω πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές αφού είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το αρχηγείο του Λ.Σ.. Ωστόσο, αυτό που λένε οι Συμιώτες είναι ότι «αυτά τα παιδιά είναι οι ήρωές μας».
Αν μη τι άλλο, οι άνδρες των δύο πλωτών σκαφών του Κ.Λ.Π. αποδεικνύουν στην πράξη, μήνες τώρα, ότι είναι ένστολοι για ειδικές αποστολές…!