ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΝΕΚΤΑΡΙΟ: Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις με πανό και αποκλεισμούς

Facebook
Twitter
AMIANTOS AG. NEKTARIOS

 

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημερίδα Πολιτεία)

Δεν θα είναι εύκολο το φθινόπωρο για όποιον πολιτικό εκπρόσωπο θελήσει να περάσει από την συνοικία του Αγίου Νεκταρίου που οι κάτοικοί της συνεχίζουν να αντιδρούν για το χρόνιο πρόβλημα του «καρκίνουν» κάτω από τον οποίο ζουν, «με ευθύνη», όπως τονίζουν, «της Πολιτείας».

Είναι το γνωστό πρόβλημα της τεράστιας αμιαντοσκεπής που καλύπτει τις 114 πάλαι ποτέ εργατικές κατοικίες της συνοικίας που είχαν κατασκευαστεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) και μετά το κλείσιμο του Οργανισμού έχουν «περάσει» στην αρμοδιότητα της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

Οι κάτοικοι ξεκαθαρίζουν ότι έχουν βάλει «πλώρη» για κινητοποιήσεις από Σεπτέμβρη. Κινητοποιήσεις με πανό, ακόμα και αποκλεισμούς δρόμων. Διότι, όπως εξηγούν, ενώ έγινε γνωστό το πρόβλημά τους, ασχολήθηκαν πολιτικά πρόσωπα με αυτό, ακόμα και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας εξέδωσε ομόφωνα ψηφίσματα, εν τούτοις όταν διαπιστώθηκε ότι άπαντες προσκρούουν στην αδιαφορία της Πολιτείας, έκαναν… πίσω. Με άλλα λόγια, αναμένονται αντιδράσεις για να ξαναβγεί το αίτημα στο προσκήνιο και το ελληνικό δημόσιο να αποδεχτεί την «υποχρέωση» να προχωρήσει σε αποκατάσταση της στέγης με υλικό που δεν θα αποτελεί κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

 

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Όταν μπήκε ο αμίαντος για σκεπή, (δεκαετία του 50-60) δεν υπήρχε θέμα. Προέκυψε μετά την επιστημονική επιβεβαίωση για τον κίνδυνο για την υγεία. Αλλά η αντικατάσταση σκεπών είναι φύσει αδύνατη να καλυφθεί οικονομικά από τους κατοίκους. Διότι πολλά τμήματα της σκεπής είναι ενιαία για πολλά σπίτια μαζί και τα κόστη ξηλώματος είναι «αστρονομικά» και υπερβαίνουν τις δυνατότητες ενός μέσου πολίτη.

 

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ

Είναι γεγονός ότι πολλοί νέοι, παρότι τους ανήκουν τα σπίτια, επέλεξαν να εγκαταλείψουν την κατά τα άλλα γραφική συνοικία. Εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων καρκίνου που έχουν καταγραφεί στο πρόσφατο παρελθόν. Όπως μάλιστα δηλώνουν, κανείς απ’ όποιον εγκατέλειψε το σπίτι του δεν προχώρησε στην ενοικίασή του, τουλάχιστον, λόγω του φόβου τους και για τον συνάνθρωπο.

ΑΠΟ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top